20.4.2015 14:35

Στα ύψη οι τιμές των αδρανών υλικών

ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΕΤ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Υπέρογκες αυξήσεις, που σε κατηγορίες αδρανών υλικών κυμαίνονται από 50% - 75% καταγγέλλει εκ μέρους της ΤΕΧΝΕΤ η Μ. Ζαννάρα. Με υπόμνημα της στους βασικούς εκπροσώπους του νησιού η κ. Ζαννάρα κατηγορεί τη ΛΑΤΩ ΕΠΕ για μονοδιάστατη λογική του «αποφασίζω και διατάζω» σε ότι έχει να κάνει με τα αδρανή υλικά αλλά και τους αρμόδιους φορείς για τη διαιώνιση της μονοπωλιακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί μας στον τομέα των αδρανών υλικών με την ύπαρξη ενός και μόνο λατομείου εδώ και δεκαετίες.

Ως σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για τις εταιρείες στο νησί που δραστηριοποιούνται στον τομέα κατασκευής δημόσιων και ιδιωτικών έργων καθώς επίσης και στην παρασκευή κι εμπορία σκυροδέματος, η κ. Ζαννάρα χαρακτηρίζει τις υπέρογκες αυξήσεις, που παρατηρήθηκαν αμέσως μετά την τελευταία απόφαση του Λιμενικού Ταμείου Χίου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται μεταξύ άλλων και η εκφόρτωση αδρανών υλικών στο λιμάνι της Χίου.

Οι διαφορές

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές προσφορές της ΛΑΤΩ ΕΠΕ προς την ΤΕΧΝΕΤ, το Μάρτιο του 2013 η τιμή του τόνου στον άμμο ήταν 4,6ευρώ και εκτινάχθηκε το Μάρτιο του 2015 στα 8 ευρώ ανά τόνο για την Α’ Κατηγορία άμμου και 7 ευρώ για τη Β’ κατηγορία. Αντίστοιχα για το χαλίκι από τα 4,6 ευρώ στα 7 ευρώ και για το γαρμπίλι από τα 4,6 ευρώ στα 6,5 ευρώ τον τόνο.

«Από τη σύγκριση των προσφορών προκύπτει αύξηση από 50% έως 75% στις τιμές των αδρανών υλικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση κόστους προϊόντος και κατασκευής έργου.

Ως εταιρία του κλάδου κατασκευών βιώνουμε τον απόλυτο στραγγαλισμό από τη μονοπωλιακή πολιτική των τιμών στα αδρανή υλικά, τα οποία είναι βασικό συστατικό λειτουργίας της εταιρίας μας», καταγγέλλει η ΤΕΧΝΕΤ.

Οι λύσεις

«Λαμβάνει κανείς υπ΄ όψιν το υψηλό κόστος μεταφοράς των αδρανών υλικών, από την νότια Χίο που βρίσκεται το Λατομείο της ΛΑΤΩ στο υπόλοιπο νησί και τις συνέπειες από τη μεγάλη απόσταση;», αναρωτιέται η ΤΕΧΝΕΤ και ζητά από τους αιρετούς να προβούν «στις ενέργειες εκείνες, οι οποίες θα δώσουν απαντήσεις και λύσεις σ΄ αυτόν το μονοπωλιακό εκβιασμό είτε με τη δημοπράτηση λατομικών χώρων- στην υπάρχουσα Λατομική Ζώνη- στη θέση « Στενοχώνη» της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων είτε με την τροποποίηση της απόφασης του Λιμενικού Ταμείου, που απαγορεύει την εκφόρτωση εμπορευμάτων στο λιμάνι της Χίου, είτε με την άμεση δρομολόγηση διαδικασιών για τον χαρακτηρισμό νέων λατομικών ζωνών στο νησί μας στη λογική των ίσων αποστάσεων για το νησί.»

Ήδη την επιστολή της ΤΕΧΝΕΤ κατέθεσε με Αναφορά προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Π. Λαφαζάνη ο Ν. Μηταράκης ζητώντας τις ενέργειες τους στην κατεύθυνση της τόνωσης του ανταγωνισμού και της αποφυγής μονοπωλιακών στρεβλώσεων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η περιφερειάρχης έχει ορίσει την αρμόδιο επιτροπή για τη χωροθέτηση νέων λατομικών ζωνών στη Χίο.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξηγήσεις από τη ΛΑΤΩ για τις αιτίες που οδηγούν στις υπερβολικές αυξήσεις. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ