14.6.2022 15:49

18 Ιουνίου - Πανελλαδική Ημέρα Δράσης των ΑμεΑ

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Β. Αιγαίου ΑμεΑ από το Μάιο συμμετέχει στις πανελλαδικές συσκέψεις με άλλα Σωματεία και φορείς ΑμεΑ σε όλη την Ελλάδα καθώς και γονέων ΑμεΑ με αιχμή την υγεία, την ειδική αγωγή, την ακρίβεια και τις ανησυχητικές εξελίξεις στα θέματα του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Αναδείξαμε τα ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τα νησιά μας, τις διαχρονικές ελλείψεις και τα προβλήματα. Ο προβληματισμός οδήγησε στην απόφαση για Πανελλαδική ημέρα δράσης, η οποία ορίστηκε για το Σάββατο 18 Ιούνη, στο πλαίσιο της κεντρική κινητοποίησης στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας.

Στη Χίο η ημέρα Δράσης των Α. με Α. θα γίνει στη πλατεία Ν. Πλαστήρα (Βουνακίου ), το Σάββατο 18/6. Στις 10,30 πμ.

Στο Αιγαίο καλούμε αυτή τη συμβολική μέρα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία μας, όλους τους φορείς εργαζομένων στη Υγεία και όχι μόνο, να πάρουν αποφάσεις ενημέρωσης με βάση το πλαίσιο δράσης που ακολουθεί, εμπλουτίζοντάς το παραπέρα, στη βάση και των άμεσων οξυμένων ιδιαίτερων προβλημάτων σε κάθε νησί και χώρο. Να πάρουν όπου είναι δυνατό πρωτοβουλίες με συνεντεύξεις τύπου, συγκεντρώσεις, άλλες μορφές αγώνα που θα επιλέξουν μαζί με τις οικογένειές μας και άλλους Κοινωνικούς και Συνδικαλιστικούς Φορείς.

Επιλέγουμε ως κομβικά ζητήματα αυτά της αποκατάστασης των κινητικά αναπήρων, που έχει σταματήσει λόγω της αποψίλωσης των ΚΕΦΙΑΠ στα νησιά, της υποστελέχωσης της Υγείας, της Ειδικής Αγωγής, της ακρίβειας. Ενάντια στην πολιτική του λεγόμενου «νέου ΕΣΥ» και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αναπηρία, που οδηγούν στην εξαθλίωση και την παραπέρα εμπορία της ίδιας της ζωής και των αναγκών μας, απαιτώντας γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος. Μονάχα με ένα αποκλειστικά Ενιαίο φορέα Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με επίκεντρο τις ανάγκες μας, μπορεί να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση των Α.με Α. και των χρονίως πασχόντων στα υψηλού κόστους φάρμακα, στα υλικά, στη διάγνωση.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

 1. Πλήρη στελέχωση των ΚΕΦΙΑΠ όπου υπάρχουν (Χίος, Σάμος,Λέσβο), αλλά και γενικά μέριμνα για την αποκατάσταση των συναδέλφων κινητικά αναπήρων, με φυσιοθεραπευτές, φυσίατρους. Είναι αδιανόητο να αναγκάζονται οι συνάδελφοι μας, κατά κανόνα άνεργοι ή με πενιχρά επιδόματα (όπως άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, κακώσεις, τραυματισμοί κ.α.) να αναζητούν Κέντρα Αποκατάστασης φεύγοντας από τα νησιά με απαγορευτικά κόστη (χιλιάδες ευρώ ανά μήνα, έξοδα μετακίνησης κλπ). Πρόκειται για απαίτηση που ταλανίζει εκατοντάδες κόσμο, αναδεικνύεται ως κρίσιμο στοιχείο στη θεραπεία από σχετικούς γιατρούς, όπως αναδείχτηκε πρόσφατα στην ημερίδα, που διοργάνωσε το Σωματείο ΑμεΣΚΠ Χίου.
 2. Άμεση λύση του κτιριακού των Νοσοκομείων με πλήρη κάλυψη σε μόνιμο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με βάση τις ανάγκες του κάθε νησιού. Στην Χίο λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως ογκολόγος, Παιδοψυχίατρος, Φυσίατρος, Οδοντίατρος και ορθοδοντικός για ΑμεΑ. Επαρκείς αίθουσες με προσωπικό για χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες, αιμοκάθαρση με κλιμάκια και στις απομακρυσμένες περιοχές (εντός των δομών της ΠΦΥ) όπου συνάδελφοί μας ταλαιπωρούνται με δυσβάσταχτες μετακινήσεις, κόπο και επιπλέον έξοδα. Συνολική στελέχωση της διαλυμένης ΠΦΥ των Κέντρων Υγείας, των Πολυδύναμων Ιατρείων, Αγροτικών Ιατρείων καθώς και μονάδες παρακολούθησης χρονίως πασχόντων.
 3. Πλήρης στελέχωση της λειτουργίας των Ψυχιατρικών μονάδων και δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται στα Γενικά Νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες και διασφάλιση της λειτουργίας τους, ενίσχυση των Κοινωνικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας (όπως Κέντρα ψυχικής Υγείας, Κέντρα Ημέρας, Κινητές μονάδες, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα κ.α.)
 4. Δημιουργία, όπου δεν υπάρχουν, σε κάθε Δήμο της Περιφέρειάς μας Δομών Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης, Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, και Φροντίδας γονέων παιδιών με αναπηρία. Αναβάθμιση με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό των ήδη υπαρχόντων σχετικών υπηρεσιών. Κανείς μόνος σε ένα κυκεώνα αναζήτησης θεραπειών και διάγνωσης. Να μην σταματούν τις θεραπείες τους τα παιδιά με αναπηρία στα 18 τους, αλλά να τις συνεχίζουν για όσο χρειάζεται με βάση τις κατευθύνσεις των ειδικών επιστημόνων. 
 5. Συνολική αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών στην Ειδική Αγωγή, χωρίς συστεγάσεις με επαρκείς αίθουσες και μόνιμο Ειδικό Επιστημονικό και Βοηθητικό προσωπικό και ειδικότητες (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α.), ανάλογα με τις ανάγκες. Ανέγερση νέων σχολείων όπου χρειάζεται ώστε κανένα παιδί να μη βρίσκεται εκτός ειδικής αγωγής. Άμεση φροντίδα στα παιδιά που ολοκληρώνουν τα ΕΕΕΕΚ για τη συνέχιση της εκπαίδευσής τους. Όλες οι μονάδες εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, να γίνουν προσβάσιμες με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες. Ενίσχυση του θεσμού της παράλληλης στήριξης, με κρατική ευθύνη χωρίς οι γονείς να χρειάζεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη. 

Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην Ιδιωτική Υγεία - πρόνοια – Ειδική αγωγή, με ωμό και κυνικό εκβιασμό, για την εξυπηρέτηση των κερδών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία, πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, στέλνοντας τους συναδέλφους, μακριά από τα νησιά, που κατοικούν μόνιμα. Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο! 

Απαιτούμε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που μας αναγκάζει να διαλέξουμε κυριολεκτικά, ανάμεσα στην επιβίωση και την εξυπηρέτηση των αναγκών μας , για την υγεία!

 1. Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, τεχνολογικά βοηθήματα και κανένα πλαφόν. Κάλυψη όλου του κόστους 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τα παραπεμπτικά των ειδικών.
 2. Άμεση απαλλαγή των ΑμεΑ και των χρονίως πασχόντων, από τα ανταποδοτικά τέλη στους Δήμους, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.
 3. Γενναία αύξηση όλων των επιδομάτων τουλάχιστον 100€ από 01/01/22. Κανένα επίδομα αναπηρίας και καμία σύνταξη κάτω από 600€. Ένα ολόκληρο επίδομα και μία ολόκληρη σύνταξη μπροστά στις γιορτές, των Χριστουγέννων, του Πάσχα και το καλοκαίρι. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
 4. Επαναφορά των επιδομάτων αναπηρίας στα ορφανά παιδιά ΑμεΑ που κόπηκε επειδή παίρνουν τη σύνταξη του θανόντα γονέα τους. Επέκταση των επιδομάτων στις κατηγορίες που μέχρι σήμερα δεν παίρνουν (κωφοί, πάσχοντες από άνοια , Alzheimer κ.ά.)
 5. Άμεση κατάργηση του νόμου που υποχρεώνει τους ανασφάλιστους να συνταγογραφούν και να προμηθεύονται τα φάρμακά τους μόνο στα Δημόσια νοσοκομεία. Διατήρηση του δικαιώματός τους για συνταγογράφηση σε ιδιώτες γιατρούς και στα φαρμακεία, με την κάλυψη του Δημοσίου.
 6. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ειδικού φόρου καυσίμων, καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι ή μικρή επιχείρηση, μείωση του ρεύματος κατά 50% για όλα τα ΑμεΑ και τους χρόνιους πάσχοντες. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος – κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.

Να σταματήσει ο ιδιότυπος αποκλεισμός των νησιωτών στα νησιά!

- Συχνότερα δρομολόγια πλοίων με σύγχρονα – ασφαλή πλοία μεταξύ των νησιών και μεταξύ νησιών και Ηπειρωτικής Ελλάδας, με δραστική αύξηση των καμπινών ΑμεΑ σε όλα τα επιβατικά πλοία. Αναβάθμιση των υποδομών με σύγχρονα και ασφαλή αμαξίδια μετακίνησης, εξειδικευμένο προσωπικό, καμπίνες, αναβατόρια και μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό για ΑμεΑ, χρόνιους πάσχοντες και άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα.

- Δραστική μείωση στο μισό των εισιτηρίων στα ακτοπλοϊκά αλλά και στα αεροπορικά εισιτήρια με ποσοστό 50% για ΑμεΑ και για συνοδό. Δωρεάν μετακίνηση εκτός νησιών για ΑμεΑ και για συνοδό για απαραίτητες ιατρικές πράξεις με βεβαίωση γιατρού και ανεξαρτήτως ποσοστού.

Να σταματήσει η επικίνδυνη πολιτική που βήμα-βήμα μας βάζει στον πόλεμο.

- Αναρωτιόμαστε: Η ολοένα και δυσκολότερη θέση μας, δεν αποτελεί «εθνική υπόθεση»; Είναι «εθνική υπόθεση» η αποστολή όπλων, για να σκοτώνονται άλλοι λαοί; Είναι «εθνική υπόθεση» να μετατρεπόμαστε σε στόχο αντίπαλων στρατοπέδων για άλλων τα συμφέροντα; Είναι «εθνική υπόθεση» να ξοδεύονται δις όταν δεν δίνεται ούτε 1€ για τις ανάγκες μας στην υγεία στα νησιά του Β. Αγαίου, όταν μετράμε πάνω από 30χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία; Αλήθεια «εθνική υπόθεση» για ποιους; Για τους λαούς ή για όσους τζογάρουν το παρόν και το μέλλον μας για τους ανταγωνισμούς τους;

Λέμε όχι στον πόλεμο, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν! 

- Απαιτούμε τον άμεσο απεγκλωβισμό από τα νησιά μας των προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των πολέμων, που βρίσκονται σε απάνθρωπες συνθήκες. Κλείσιμο των χοτ σποτ - καμία δημιουργία νέου κολαστήριου (Hot Spot) στα νησιά του Αιγαίου. Ειδική μέριμνα, για τους πρόσφυγες και μετανάστες ΑμεΑ, ακρωτηριασμένους, ψυχικά ασθενείς κλπ των πολέμων, με ειδική φροντίδα στα παιδιά».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ