7.7.2018 12:35

Πετυχημένος γάμος σαν θέλει η νύφη, ο γαμπρός και η… wedding planner

9 στους 10 γάμους που αναλαμβάνει η Χιώτισσα Ιωάννα Λουκάκη είναι ξένων ζευγαριών, ενώ κάποιοι από αυτούς πραγματοποιούνται στη Χίο.

Είναι Χιώτισσα και μέσω της δουλειάς της κάνει γνωστό το νησί μας σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Η Ιωάννα Λουκάκη έχει σημαντικές γνώσεις στον τουριστικό τομέα, αφού έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στα τουριστικά, ωστόσο από το 2010 ακολούθησε ένα παρακλάδι του τουρισμού, τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων και κατά βάση γάμων. Το επάγγελμά της έχει όνομα και είναι ευρέως γνωστό ως wedding planner.

«Δούλευα σε μεγάλα ξενοδοχεία στην Αθήνα, τη Χίο αλλά και σε διάφορα ελληνικά νησιά, όπου κόλλησα το  μικρόβιο των εκδηλώσεων. Το 2010 σκέφτηκα να φτιάξω τη δική μου εταιρεία που θα διοργανώνει εκδηλώσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος και κυρίως γάμους», περιγράφει την πορεία της η Χιώτισσα wedding planner.

Μία επαγγελματίας διοργανώτρια γάμων κάνει τα πάντα, ή τέλος πάντων κάνει ό,τι επιθυμεί το ζευγάρι να κάνει, πάντα με τη συγκατάβαση του, χωρίς να του επιβάλλει τίποτα.

Η επιλογή της Χίου

Παρόλο που το επάγγελμα της Ιωάννας δεν το συναντάς καθημερινά στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει εισχωρήσει στην ελληνική νοοτροπία η οργανωτικότητα από επαγγελματίες,  εκείνη επέλεξε το 2012 να ανοίξει το γραφείο της στη Χίο, το νησί της, κοντά στους δικούς της αγαπημένους ανθρώπους.  «Έλειπα πολλά χρόνια εκτός νησιού και ήθελα επιτέλους να γυρίσω στα πάτρια εδάφη», εξομολογείται.

Η Ιωάννα «παντρεύει» ζευγάρια στη Χίο

Οι 9 στους 10 πελάτες της είναι ξένοι. Γεγονός που αφενός για το νησί μας είναι παρήγορο, αφού οι γάμοι φέρνουν κόσμο στη Χίο και αφετέρου παράδοξο.

Γιατί όμως οι Έλληνες δεν επιλέγουν κάποιον ειδήμονα για τη διοργάνωση του γάμου τους;  «Το 50% των γάμων που αναλαμβάνω γίνονται στη Χίο. Ίσως σε αυτό να παίζει ρόλο και η έδρα του γραφείου μου.  Από αυτό το 50%, το 30% είναι ξένοι εντελώς,που επιλέγουν να κάνουν το γάμο τους στη Χίο, δηλαδή δεν έχουν καμία σχέση με το νησί μας, απλά τους αρέσει σαν τοποθεσία και το υπόλοιπο ποσοστό  αφορά ανθρώπους  που έχουν κάποια καταγωγή ή σχέση με τη Χίο. Τα περισσότερα ζευγάρια με βρίσκουν μέσω του διαδικτύου και του site μου, ωστόσο μου έχουν τύχει και περιπτώσεις που άνθρωποι με βρίσκουν μέσω κάποιου φίλου τους ή φίλο του φίλου τους.  Το μέρος που επιλέγουν και τους αρέσει περισσότερο είναι ο Άγιος Ισίδωρος Συκιάδας, γιατί είναι ένα εκκλησάκι μέσα στη θάλασσα και για τους ξένους κυρίως αποτελεί ένα τοπίο που δεν συναντούν εύκολα στις χώρες τους», τονίζει η Ιωάννα.

Όσο για το ερώτημα που τέθηκε παραπάνω, η απάντηση του δεν είναι και δυσεύρετη. Ο λόγος είναι η «Ελληνίδα μάνα». Αυτή η φιγούρα, γνωστή σε όλο τον κόσμο για της υπερπροστατευτικότητα της, για τον τρόπο που φωνάζει στο παιδί της «ζακέτα να πάρεις» ακόμη και αν εκείνο έχει ήδη δύο παιδιά, για το γεγονός ότι του παιδιού της η χαρά είναι 100 φορές χαρά της. Έτσι, όταν έρχεται η ώρα να παντρέψει το παιδί της, φίλοι, οικογένεια και γνωστοί  μεταμορφώνονται  εύκολα σε wedding planners, σε γευσιγνώστες  ποτών και φαγητού, σε σχεδιαστές μόδας και σε οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους, προκειμένου εκείνη η ημέρα να μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη του ζευγαριού και των καλεσμένων.  

Η Ιωάννα, ωστόσο, θεωρεί με την πείρα που έχει αποκτήσει μετά από  τόσα χρόνια ότι με την πάροδο του χρόνου αυτό αρχίζει σιγά – σιγά να αλλάζει, καθώς οι νεότερες μητέρες έχουν μία πιο συγκροτημένη και προσαρμοσμένη με την εποχή νοοτροπία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε λίγη δουλειά ακόμη.

Τι ακριβώς κάνει μια wedding planner;

Η απάντηση είναι «όλα». Μία επαγγελματίας διοργανώτρια γάμων κάνει τα πάντα, ή τέλος πάντων κάνει ό,τι επιθυμεί το ζευγάρι να κάνει, πάντα με τη συγκατάβαση του, χωρίς να του επιβάλλει τίποτα.

Ξεκινά με την εύρεση χώρων, εκκλησίας και μέρος δεξίωσης, των κατάλληλων επαγγελματιών φωτογράφου, DJ, μέχρι και τα διαδικαστικά μέρη ενός γάμου.

«Οι ξένοι με εμπιστεύονται περισσότερο. Συνήθως η προετοιμασία ξεκινάει 1,5 χρόνο πριν. Αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει ήδη κρατήσεις μέχρι και για το 2020, για να καταλάβετε. Η επικοινωνία μας είναι μέσω skype και πολύ τακτική, σχεδόν καθημερινή. Όταν έρχονται στην Ελλάδα για το γάμο, λίγες ημέρες μόλις πριν τον γάμο, δοκιμάζουν αυτά που τους έχω διαλέξει (φαγητά, ποτά) για τυχόν αλλαγές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ποτέ πρόβλημα. Δεν κάνω ποτέ κάτι που δεν θα βρει σύμφωνο το ζευγάρι», εξηγεί. 

Η Ιωάννα έχει το τελευταίο διάστημα και Τούρκους πελάτες, που επιλέγουν τη Χίο για την γαμήλια δεξίωση τους. Παντρεύονται στην Τουρκία, γιατί δεν μπορούν να τελέσουν το

μυστήριο εδώ λόγω διαφορετικής θρησκείας και στη συνέχεια έρχονται εδώ για το γαμήλιο πάρτι τους.

Τα συναισθήματα

«Ικανοποίηση, ανακούφιση, ευχαρίστηση είναι τα συναισθήματα που με διακατέχουν όταν δω το ζευγάρι και τους δικούς τους πια να χορεύουν. Εκείνη τη στιγμή αποβάλω το άγχος μου  και αντιλαμβάνομαι πια ότι όλα πήγαν καλά. Τις πιο πολλές φορές τα ζευγάρια και τους  δικούς τους, τους νιώθω σαν οικογένεια, γιατί για περίπου έναν ολόκληρο χρόνο έχουμε επικοινωνία έως ότου φτάσουμε στην ημέρα «σταθμό».  Για εμένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι όταν τα παιδιά που έχω βοηθήσει στο παρελθόν με τον γάμο τους, μέχρι και σήμερα με σκέφτονται και επικοινωνούν μαζί  μου», αναφέρει η Χιώτισσα διοργανώτρια, όταν διερωτάται πως νιώθει για το επάγγελμα που έχει επιλέξει να ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια και έχει διαπρέψει.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΚΑΤΟΣΤΑΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε τρεις διαγωνισμούς. Οι δύο είναι του διεθνούς περιοδικού Luxury Travel Guide, το οποίο διοργανώνει ετήσιους διαγωνισμούς σε πολλές κατηγορίες επαγγελματιών  που σχετίζονται με τον τουρισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Η Χιώτισσα wedding planner αναδείχθηκε ως η καλύτερη στην Ελλάδα για το 2016 στην κατηγορία Luxury Wedding Expert, ενώ το 2017 πήρε το βραβείο στην κατηγορία Event Special Award, το οποίο ήταν πιο γενικό και την ανέδειξε πρώτη πανελληνίως για ακόμη μία φορά. 

Το 2018 έγινε ένας διαγωνισμός μεταξύ επαγγελματιών που ασχολούνται με εκδηλώσεις. Η Ιωάννα επέλεξε τρεις συναδέλφους της από όλο τον κόσμο που θεωρούσε ότι είναι  καλοί στο είδος τους και κάποιο άλλοι ψήφισαν την Ιωάννα στον δικό της τομέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κ. Λουκάκη να αναδειχθεί μία από τις 100 καλύτερες wedding planner όλου του κόσμου, στο διαγωνισμό που δημιούργησε άτυπα ένας Αυστραλός φωτογράφος.

 «Το ευχάριστο για έμενα είναι προτάχθηκα από άλλους επαγγελματίες, κάτι που μαρτυρά ότι η δουλειά μου και οι κόποι μου αποδίδουν καρπούς», καταλήγει.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ