18.12.2017 17:10

Οι Πυργούσοι Αττικής γνώρισαν στην πρωτεύουσα τα ξυστά

Ξεχωριστή εκδήλωση από του Πυργούσους Αττικής και τον σύλλογο τους, αφιερωμένη στην ξεχωριστή και μοναδική τεχνοτροπία του ξυστού. Πριν λίγες μέρες ο σύλλογος «Το Πυργί της Χίου» έδωσε ραντεβού στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, προκειμένου να γνωρίσει στους κατοίκους της Αττικής τις χιώτικες εικαστικές δημιουργίες  του… πιρουνιού.  

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Μαρία Μπρη, ανέφερε πως το Πυργί, το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χωριό της Χίου, αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι, με τα σπάνιας ομορφιάς γεωμετρικά μοτίβα, που διάλεξαν οι Πυργούσοι για να στολίσουν τα σπίτια τους. Δίνουν  στο χωριό τους μια εντελώς ιδιαίτερη εικόνα, που μοιάζει να βγαίνει από παραμύθι. Ελάχιστες αναφορές υπάρχουν για τα ξυστά και αυτές είναι κυρίως προφορικές παρά τη γραπτή αναφορά από τον εντυπωσιασμό των περιηγητών. Ακόμα διίστανται οι γνώμες προς το χρόνο, τόπο και καταγωγή της καταγωγής τους. Οι κάτοικοι του ισχυρίζονται πως προέρχονται από τους Γενοβέζους κατακτητές του νησιού. Τοποθετούνται χρονολογικά πριν από το 1850. Φημολογείται ακόμα πως ο Γιώργος Κουντούρης έφερε τα ξυστά από την Κωνσταντινούπολη, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα. Το συνεργείο του διακόσμησε μεγάλο αριθμό κτηρίων και σπιτιών. Άφησε μάλιστα ως συνεχιστές του τους γιους του Νικόλαο και Κωνσταντίνο, που διακοσμούσαν προσόψεις πριν και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα συνεχίζουν την παράδοση αξιόλογοι τεχνίτες.

Αμέσως μετά κλήθηκε στο βήμα ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, που επιφύλαξε ένα «δώρο» στον εθνικοτοπικό σύλλογο. Όπως ανέφερε, ασχολήθηκε πολύ με το θέμα της ανέγερσης μνημείου στην πόλη μας. Μετά από επαφές που έκανε με το σύλλογο και διαβουλεύσεις για την επιλογή χώρου επέλεξαν να ανεγερθεί μεταξύ της Πλατείας Ηρώων και του σιντριβανιού στο κεντρικό Χαϊδάρι, που είναι και η Πυργούσικη συνοικία της πόλης μας. Πρόσθεσε πως θα προσπαθήσουν να έχει και τη λαϊκή μορφή για να φιλοξενήσουν και τα χαρακτηριστικά των ξυστών του Πυργίου. Τα αποκαλυπτήρια του θα γίνουν μέσα στο 2018, οπότε θα έχουν και οι Πυργούσοι ένα σημείο αναφοράς.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Διδάκτωρ-Αρχιτέκτων Μαρία Ξύδα, που έγραψε το βιβλίο «Τα ξυστά στο Πυργί της Χίου». Η καταγόμενη από τον Κάμπο της Χίου με ένα πλούσιο βιογραφικό δήλωσε ότι αισθάνθηκε ιδιαίτερη ευχαρίστηση που βρέθηκε ανάμεσα σε συμπατριώτες της. Τόνισε όμως πως θέλησε να βάλει τα  πράγματα στη θέση τους. Εξήγησε μάλιστα, γιατί μελέτησε αυτό το θέμα. Γύρω στο 1983 ήρθε να μιλήσει στη Χίο, στο πλαίσιο του τότε Ελεύθερου  Ανοικτού Πανεπιστημίου,  ο «Πατριάρχης» της λαϊκής τέχνης Κίτσος Μακρής. Μετά την ομιλία, εκείνη του έδωσε το πρώτο της βιβλίο που είχε τίτλο «Βοτσαλωτές αυλές της Χίου». Όταν επισκεφτήκαν μαζί το Πυργί, της είπε πως είναι χρεωμένη με αυτό το θέμα και πως πρέπει να το μελετήσει. Αργότερα η τότε υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη της ζήτησε να κάνει μια έκθεση για τα ξυστά, γιατί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα έτρεχε για τις αχάρακτες προσόψεις. Η πρόταση πήρε υψηλή βαθμολογία και εφαρμόστηκε με επιτυχία.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Κωστής Παντελάκης. Ο κ. Παντελάκης αναφέρθηκε στο τεχνικό μέρος των ξυστών και δημιούργησε μπροστά στο κοινό από την αρχή, άλλο ένα! Κάλεσε μάλιστα το κοινό να βοηθήσει στην ολοκλήρωση του, κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκαν πολλοί.  Ο κόσμος έμεινε  ενθουσιασμένος από αυτή την πρωτότυπη εικαστική δημιουργία. Στους δύο εκλεκτούς προσκεκλημένους το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, τους απένειμε τιμητικές πλακέτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ