Χωριά

26/11/18 11:10

τελ. ενημ.: 26/11/18 11:24

Οι μαθητές της Καλλιμασιάς παρουσίασαν τις εμπειρίες τους στο Erasmus Plus

Με αφορμή την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «My Europe, My Life, My Future», το Γενικό Λύκειο Καλλιμασιάς οργάνωσε και πραγματοποίησε εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συμμετοχής της σχολικής κοινότητας σε αυτό, στην τοπική κοινωνία της Χίου.

Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί και παρευρέθηκε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Παναγιώτης Γρηγορίου. Ο κ. καθηγητής στην ομιλία του «Η Ευρώπη των ίσων ευκαιριών και της δημοκρατίας, οι προκλήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας και της εκπαίδευσης», τόνισε την προβολή της Ευρωπαϊκής διάστασης μέσω του προγράμματος της σχολικής εκπαίδευσης Erasmus και την αξία της καλλιέργειας του αισθήματος της Ευρωπαϊκής ταυτότητας των νέων.

Στη συνέχεια, οι μαθητές παρουσίασαν το πρόγραμμα «My Europe, My Life, My Future» που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2016 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2018, αποτιμώντας την εμπειρία της σύμπραξής τους με τα σχολεία της Βουλγαρίας, Κροατίας, Πορτογαλίας, Πολωνίας και Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τους μαθητές, το πρόγραμμα τους βοήθησε να βιώσουν τη μαθησιακή εμπειρία σε άλλες χώρες, να γνωρίσουν νέες κουλτούρες και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην Αγγλική γλώσσα και στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Καθηγητές και μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη μουσική, τους χορούς, τη γαστρονομία, τα ήθη και έθιμα, τα αθλήματα και τις επιφανείς προσωπικότητες των συμμετεχουσών χωρών καθώς στα πλαίσια αυτών των θεματικών στηρίχθηκαν οι δραστηριότητες και τα παραδοτέα του προγράμματος κατά τη διάρκεια κάθε κινητικότητας αλλά και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 2/3 του μαθητικού δυναμικού του σχολείου συμμετείχαν στο πρόγραμμα και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις, να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα και τις ικανότητες τους, να βιώσουν την χαρά της συνεργασίας και της ομαδικότητας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.

Όλοι υπογράμμισαν την βελτίωση του κλίματος στο σχολείο που είναι καινοτόμο, πρωτοπόρο και ανοικτό στις προκλήσεις της εποχής προσφέροντας στην τοπική κοινωνία.

Όλα αυτά επετεύχθησαν με την αγαστή συνεργασία τοπικών φορέων, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων και επιχειρήσεων που με τη βοήθεια τους επετεύχθη η προβολή της Καλλιμασιάς στις συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές χώρες τόσο κατά την φιλοξενία εκπαιδευτικών και μαθητών εδώ (Οκτώβριος 2016, Σεπτέμβριος 2017) όσο και κατά τη διαμονή μαθητών και καθηγητών του Λυκείου μας σε κάθε μια από τις συμμετέχουσες χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ακολούθησε η επίδοση των πιστοποιητικών Europass στις μαθήτριες που συμμετείχαν στις κινητικότητες. Το έγγραφο εκδίδεται από την ΕΕ και πιστοποιεί το επίπεδο των γνωστικών ικανοτήτων και τις κοινωνικές δεξιότητες που κατέκτησαν οι συμμετέχοντες.

Η εκδήλωση έκλεισε με την εκτέλεση του τραγουδιού του προγράμματος Erasmus. Οι στίχοι του τραγουδιού είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των μαθητων που έλαβαν μερος στην κινητικότητα στην Βουλγαρία τον Οκτώβριο 2017. Η μουσική και η ενορχήστρωση είναι αποτέλεσμα της έμπνευσης και της εργασίας των ταλαντούχων μαθητών του σχολείου μας, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό και εξέφρασαν την ελπίδα για μια νέα συμμετοχή του σχολείου μας σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο μέλλον.

Σχόλια άρθρου: 0