18.5.2018 7:40

Γνώρισαν τις «μάνες του νερού» οι Καλλιμασιώτες

Κυριακή 13 Μάη 2018. Μια νέα περιπατητική διαδρομή στα όρια του χωριού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 30 περίπου φίλοι και μέλη της ΠΡΟΟΔΟΥ. Με σύμμαχους τον καλό καιρό, την ανοιξιάτικη μυρωμένη φύση και την ευχάριστη διάθεση τους οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να γνωρίσουν κάποιες από τις «Μάνες του νερού» πρώτα στην περιοχή του μοναστηριού της Πλακιδιώτισσας και μετά στη Μαλόβρυση, στη Μπελάμπουδα και στο Βραχελινό για να καταλήξουν στο Μπόρο και από κει στο χωριό.

 Κατά τη διάρκεια του όμορφου περίπατου πέρα από τα γνωστά και άγνωστα πηγάδια, θαύμασαν ένα ερειπωμένο, αλλά πολύ ενδιαφέρον μάγγανο, όπου εκεί έκαναν τις μπουγάδες τους οι Καλλιμασιωτίνες, στέρνες και υπόγεια συστήματα συλλογής του νερού, δυστυχώς αναξιοποίητα, καθώς και ερειπωμένα σπίτια με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Όλα αυτά, σπουδαία μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αν και έχουν υποστεί αρκετές φθορές, είναι ακόμα εφικτή η αναστήλωση τους. Πολύτιμος οδηγός της ομάδας ο επίτιμος πρόεδρος της Προόδου και γνώστης της τοπικής ιστορίας, Δημήτρης Μελαχροινούδης, καθώς και ο Παντελής Ζηλανάκης, γνώστης της περιοχής.

Ικανοποιημένοι όλοι από τη βόλτα αυτή περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη για να μπορέσουν να γνωρίσουν και άλλες κρυμμένες ομορφιές της Καλλιμασιάς. Ο Κώστας Σταμούλης με τον πρόεδρο της Προόδου, ήδη ξεκίνησαν να ψάχνουν νέες διαδρομές.

(πηγή: proodoskallimasia.blogspot.gr)

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ