15.6.2021 19:35

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι Καρυές αν προχωρήσει η δημιουργία Λατομείου στην περιοχή

Την καθολική αντίδραση των Καρυών, που έχουν πληγεί ήδη στο παρελθόν από τη δημιουργία λατομικής ζώνης και τη λειτουργία Λατομείου στην περιοχή, εξέφρασε μέσα από δηλώσεις της στο διαδικτυακό podcast του Politischios.gr, η πρόεδρος του χωριού Χρυσοβαλάντω Κικιλή.

Αναφερόμενη στο ζήτημα έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου καταστροφή της περιοχής, επισημαίνοντας ότι η έκταση στην οποία σχεδιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου να χωροθετήσει λατομική ζώνη, αποτελεί σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τόπος αναψυχής για ντόπιους και για ξένους.

Η ίδια, ερωτώμενη για την αντίδραση των κατοίκων, σημείωσε ότι θα είναι καθολική μέσα από κινητοποιήσεις, εάν οι υπεύθυνοι δεν εισακούσουν την τοπική κοινωνία.


Σήμερα πάντως το Τοπικό Συμβούλιο εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία σημειώνει τα εξής:

Την Πέμπτη 27/5/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ, εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, του Τοπικού Συμβουλίου Καρυών, του εφημέριου της εκκλησίας των Καρυών και εκπροσώπων των εκπολιτιστικών συλλόγων Καρυών, με θέμα συζήτησης: «Ενημέρωση για δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην περιοχή Τσικουδιά Καρυών».

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε μετά από δύο επανειλημμένα αιτήματα από την Πρόεδρο της Κοινότητας Καρυών προς την Περιφερειακή Ενότητα Χίου σχετικά με το παραπάνω θέμα. Αρχικά, η ενημέρωση έγινε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και κατόπιν από τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου έθεσαν στους εκπροσώπους των φορέων της Κοινότητας Καρυών την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων λατομικών ζωνών λόγω των αναγκών που υπάρχουν στο Νομό Χίου. Η πρόταση αυτή επήλθε για την συγκεκριμένη περιοχή μετά την υπόδειξη της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από διάφορους φορείς του Δημοσίου για την δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην περιοχή «Τσικουδιά».

Το Σάββατο 12/6/2021 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση κατόπιν απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου Καρυών. Στην Συνέλευση παρευρέθηκαν μετά από πρόσκληση του Τοπικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτιος Κάρμαντζης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος, ο Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης κ. Ισίδωρος Ντομάτας, ο εφημέριος της εκκλησίας των Καρυών πατήρ Ιωάννης Κατσούνης, εκπρόσωποι των εκπολιτιστικών συλλόγων Καρυών «Αρβανίτισσα» και «Φίλοι Καρυών» και όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

Το θέμα της Λαϊκής Συνέλευσης ήταν: «Ενημέρωση για δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην περιοχή “Τσικουδιά” Καρυών». Όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών παρέθεσαν τις απόψεις του σχετικά με το θέμα. Κατόπιν οι εκπρόσωποι της Κοινότητας Καρυών έθεσαν στις τοπικές αρχές και στους κατοίκους του χωριού τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει νέα λατομική ζώνη στην ευρύτερη περιοχή των Καρυών, οι οποίοι παρατίθενται παρακάτω:

1. Από το Πηγάνιο όρος που γειτνιάζει με την περιοχή Τσικουδιά πηγάζουν πολλές πηγές νερού. Η δημιουργία λατομικής ζώνης στην συγκεκριμένη περιοχή θα επιφέρει την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα που είναι ζωτικής σημασίας για τον οικισμό των Καρυών και όχι μόνον.

2. Σε απόσταση μικρότερη του 1 χλμ. υπάρχουν ποιμενικές μάντρες στις οποίες δραστηριοποιούνται τέσσερις οικογένειες ποιμένων. Με την δημιουργία λατομικής ζώνης στην περιοχή είναι αυτονόητο ότι εκτός της οικονομικής καταστροφής των ποιμένων, θα «εξοριστούν» οι ποιμένες μαζί με τα κοπάδια τους από την συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκονται πάνω από 50 χρόνια.

3. Η περιβαλλοντολογική καταστροφή που θα επιφέρει η δημιουργία λατομικής ζώνης στην περιοχή είναι ανυπολόγιστη.

4. Στα 1,7 χιλιόμετρα σε ευθεία από το σημείο δημιουργίας της νέας λατομικής ζώνης υπάρχει το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO η ΝΕΑ ΜΟΝΗ.

5. Στα 500 μέτρα από το σημείο δημιουργίας της νέας λατομικής ζώνης υπάρχουν τα απομεινάρια της καταστροφής του παλαιού λατομείου Καρυών. Διανομή μέσω 'ΙΡΙΔΑ' με UID: 60c876750652dd27d1dede82 στις 15/06/21 12:44 3

6. Στο 1ο χλμ. από τον καθορισμό της νέας λατομικής ζώνης είναι το «Δρακοντόσπηλο». Ένα σπήλαιο με ιστορικά ευρήματα και επιγραφές που χρονολογούνται από το 350 - 30 π.Χ.

7. Στο 1ο χλμ. από τον καθορισμό της νέας λατομικής ζώνης υπάρχουν απομεινάρια από φυλάκια από την εποχή της απελευθέρωσης της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό το 1912.

8. Στο Όρος της Πηγανίας που γειτνιάζει με την περιοχή Τσικουδιά έγιναν ιστορικές μάχες για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τουρκικό ζυγό το 1912. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και μνημείο εντός του οικισμού των Καρυών που μας υπενθυμίζει την ιστορική παράδοσηπαραλαβή του νησιού μας από τους Τούρκους.

9. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια από τους εκπολιτιστικούς συλλόγους του Χωριού Καρυών και σε αγαστή συνεργασία με τους συλλόγους «Φίλοι Μονοπατιών» και «Αθλητών Υγείας Χίου ChiosRunning» για την ανάδειξη των παλαιών μονοπατιών της περιοχής των Καρυών και της ευρύτερης περιοχής της Παναγίας Αρβανίτισσας για την δημιουργία περιπατητικών διαδρομών.

10. Στην συγκεκριμένη περιοχή που έχουν υποδείξει για την δημιουργία λατομικής ζώνης θα πραγματοποιηθεί ο ορεινός αγώνας «Chios HardStone Trail» που θα γίνει στο νησί μας από τον σύλλογο «Αθλητών Υγείας Χίου ChiosRunning».

11. Στην συγκεκριμένη περιοχή που έχουν υποδείξει για την δημιουργία λατομικής ζώνης είναι προς ένταξη από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου μετά από υπόδειξη του συλλόγου «Φίλοι Μονοπατιών» δύο νέες πεζοπορικές διαδρομές με τεράστιο ιστορικό και πεζοπορικό ενδιαφέρον.

12. Η εκκλησία της Παναγίας Αρβανίτισσας είναι ένα από τα ιστορικότερα σημεία μαζί φυσικά με τη Νέα Μονή στην γύρω περιοχή. Η δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην περιοχή θα επιφέρει την υποβάθμιση και την απαξίωση ενός τόπου ιστορικού.

13. Η δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην περιοχή θα επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των κατοίκων των όμορων οικισμών Καρυών, Αυγωνύμων και Αναβάτου. Είναι γνωστή σε όλους η περιβαλλοντολογική καταστροφή που επέφερε η ύπαρξη του πρώην λατομείου των Καρυών που λειτουργούσε επί 40 συναπτά έτη στην περιοχή. Για όλους τους παραπάνω λόγους και άλλους πολλούς η Λαϊκή Συνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε ότι: Δεν δεχόμαστε την πρόταση της επιτροπής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου για την δημιουργία νέας λατομικής ζώνης στην περιοχή. Φτάνει ως εδώ.

Έχουμε ζήσει στο πετσί μας καλά τι σημαίνει λειτουργία λατομείου στον οικισμό μας. Ελπίζουμε να αποφασίσετε με λογική και να μην προχωρήσετε εν τέλει στην δημιουργία λατομικής ζώνης στην συγκεκριμένη περιοχή.

Διαφορετικά θα μας βρείτε μπροστά σας.

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΥΩΝ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΥΩΝ

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΣΣΑ»

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΡΥΩΝ»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: Καρυές

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ