Χωριά

13/12/18 17:33

τελ. ενημ.: 13/12/18 17:36

Αποκαρδιωτικές εικόνες από τη ΒΙ.ΑΛ. που υποτίθεται ότι θα κλείσει σε 25 ημέρες

Σκηνές στημένες μέσα σε λασπόνερα και σκουπίδια με την πολιτεία να σφυρίζει αδιάφορα.

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ημέρες από τη στιγμή που η Εισαγγελία Εφετών Βορείου Αιγαίου υιοθέτησε την πρόταση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χίου Σπυριδούλας Σταυράτη, βάζοντας τη μήνυση του Δήμου Χίου κατά της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής στο αρχείο με την αιτιολογία ότι προέχει η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και οι εικόνες που καταφθάνουν μέσα από τη ΒΙ.ΑΛ. είναι πέρα για πέρα αποκαρδιωτικές.

Σκηνές στημένες μέσα στα λασπόνερα και στη λάσπη, μία μικρή κοινωνία ανάμεσα σε σκουπίδια και ακαθαρσίες και μία πολιτεία που ενδιαφέρεται μόνο για νούμερα και όχι για ανθρώπους, αποτελούν τη θλιβερή πραγματικότητα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Χαλκειούς, που έρχεται να τραβήξει το χαλί του δήθεν ενδιαφέροντος για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και να αποκαλύψει τις τραγικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Με τα φώτα τη δημοσιότητας να είναι πια στραμμένα στη Σάμο και στη Μόρια, η ΒΙ.ΑΛ. περνά σχεδόν απαρατήρητη, με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να θεωρεί ότι αποτελεί τριτεύον ζήτημα και ότι δεν υπάρχει πια πρόβλημα, αφού ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων υποχώρησε στα 1.200 άτομα.

Σε 25 ημέρες θα κλείσει

Με τον κίνδυνο πια, όποιος απαιτεί το κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ. να χαρακτηριστεί γραφικός, το ενδεχόμενο κλεισίματος του hotspot στις 7 Ιανουαρίου 2019, όπως είχε δηλώσει ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, αποτελεί μακρινό σενάριο.

Κι αυτό γιατί, ο Δήμος ποντάροντας σε μία δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο, θα απεμπολήσει κάθε ευθύνη όχι μόνο για την παρούσα κατάσταση αλλά και πιθανά για τη μελλοντική που θα δημιουργηθεί αρκούμενος στο επιχείρημα ότι αυτός θα έχει προσφύγει κατά του ελληνικού δημοσίου με τη νόμιμη οδό.

Έτσι και το hotspot θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και ο Δήμος θα κατέχει το ηθικό πλεονέκτημα ότι από την πλευρά του έκανε τις απαραίτητες κινήσεις.

Ποια θα είναι τελικά η κατάληξη, δεν την γνωρίζει κανείς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη ΒΙ.ΑΛ. η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο χωρίς κανείς να μπορεί να διαψεύσει τις εικόνες που εστάλησαν στον «π».

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση