8.7.2024 15:28

20 χρόνια αναμονής για το λαογραφικό μουσείο Καλλιμασιάς (Video)

Η ιδέα της ίδρυσης του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς είναι ένα όραμα που μετρά πάνω από δύο δεκαετίες. Με την υλοποίηση αυτού του οράματος να παραμένει ακόμα αβέβαιη, παρά τις προσπάθειες και τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

«Περιμένουμε πάνω από 20 χρόνια να γίνει το Λαογραφικό Μουσείο. Υποτίθεται ότι έχουν ολοκληρωθεί κάποιες μελέτες και περιμένουμε να βρεθεί χρηματοδότηση. Εκεί έχει μείνει το πράγμα μέχρι στιγμής», δήλωσε η Αγγελική Κωνσταντίνου εκ μέρους της «Προόδου» εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την καθυστέρηση του έργου.

Πέρα από την αναμονή για τη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση των μελετών, υπάρχει και το ζήτημα της καθημερινής λειτουργίας του μουσείου. Η Αγγελική Κωνσταντίνου επισημαίνει ότι ακόμα και το πιο απλό αίτημα, αυτό της πρόσληψης ενός υπαλλήλου μερικής απασχόλησης, δεν έχει ικανοποιηθεί. «Ούτε καν αυτό δεν έχει δρομολογηθεί ακόμη φέτος όπως δεν είχε δρομολογηθεί και πέρσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το μουσείο, αν και αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό σημείο της Καλλιμασιάς, δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά χωρίς τη βοήθεια εθελοντών. Επί του παρόντος, η λειτουργία του εξαρτάται από τις ώρες που μπορεί να αφιερώσει ο Γιάννης Κολλιάρος, ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει το μουσείο ανοιχτό και να κάνει τις ξεναγήσεις. Όπως είναι κατανοητό, αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

«Δηλαδή ακόμη και αυτό το πιο απλό, να υπάρχει ένας υπάλληλος με σύμβαση έστω για δύο μήνες, για τρεις μήνες πόσο είναι η καλοκαιρινή περίοδο στη Χίο, δεν έχει γίνει», προσθέτει η κ. Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας την ανάγκη για οργανωμένη και συνεχή παρουσία προσωπικού.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αναφέρεται είναι ο χώρος που φιλοξενεί το μουσείο. Παρόλο που υπάρχει δημοτική έκταση διαθέσιμη, η οριστικοποίηση του χώρου δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. Σήμερα, το μουσείο στεγάζεται σε ένα υπόγειο του σχολείου, ένας χώρος που δεν είναι κατάλληλος και αποτελεί προσωρινή λύση. «Είναι το υπόγειο του σχολείου, δεν μπορεί να παραμείνει εκεί. Αν θέλετε είναι και παρατύπως εκεί», σημειώνει η κ. Κωνσταντίνου.

Αναφορικά με τα εκθέματα, η πλούσια συλλογή του μουσείου είναι αξιοθαύμαστη. Η Αγγελική Κωνσταντίνου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι απίστευτο πόσα πολλά είναι τα εκθέματα. Βγάλαμε έξω στο χωριό 26 επαγγέλματα και είχε άλλα τόσα μέσα». Αυτή η πλούσια κληρονομιά, ωστόσο, παραμένει ανεκμετάλλευτη, καθώς το μουσείο δεν μπορεί να αναδείξει πλήρως τη συλλογή του υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το όραμα για το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς παραμένει ζωντανό, παρά τις προκλήσεις και τις καθυστερήσεις. Η κοινότητα της Καλλιμασιάς ελπίζει ότι κάποια στιγμή οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί θα ευοδωθούν και το μουσείο θα μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Μέχρι τότε, οι προσπάθειες συνεχίζονται και η υπομονή δοκιμάζεται, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή το όραμα θα γίνει πραγματικότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ