11.6.2018 15:55

Τα «σκουπιδόνερα» εξακολουθούν να απειλούν το υπό κατασκευή μεγάλο φράγμα

• Μολυσμένα νερά συνεχίζει να αναβλύζει ο πρώην ΧΑΔΑ με τον κίνδυνο να καταλήγουν στη λεκάνη κατάκλυσης του φράγματος Κόρης Γεφύρι.

Ο ΧΑΔΑ απενεργοποιήθηκε, οι κίνδυνοι που κουβαλούσε όμως διατηρούνται. Μια αυτοψία του «π» στον χώρο του πρώην σκουπιδότοπου του Δήμου Χίου επαναφέρει εικόνες προ δεκαπενταετίας, όταν ο κίνδυνος μόλυνσης των νερών του υπό μελέτη τότε φράγματος Κόρης Γεφύρι, απειλούνταν από τα «σκουπιδόνερα».

Τα χρόνια πέρασαν αλλά η απειλή παραμένει. Ζουμιά σε καφέ απόχρωση συνεχίζουν να ρέουν στους χώρους του ΧΑΔΑ, με τον κίνδυνο οι βροχές να τα μεταφέρουν στο φράγμα Κόρης Γεφύρι, αν ποτέ ευτυχήσουμε να το δούμε να λειτουργεί.

Γεννιέται φυσιολογικά το ερώτημα τι έφταιξε και σήμερα, παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν, ο πρώην κεντρικός σκουπιδότοπος του νησιού με τα 1.000.000 περίπου τόνους σκουπιδιών στα σπλάχνα του εξακολουθεί να τροφοδοτεί το υπό αποπεράτωση φράγμα Κόρης Γεφύρι, που δρομολογήθηκε για να αρδεύσει τον Κάμπο και να ξεκουράσει τις γεωτρήσεις του Κορακάρη;

Χαμένα τα 2 εκ.;

Ο  παλιός σκουπιδότοπος κατασκευάσθηκε ψηλότερα και σε επαφή με την λεκάνη κατάκλυσης  του Φράγματος. Όμως, παρά τα 2.000.000 ευρώ που δόθηκαν στον Δήμο Χίου για την πλήρη αδρανοποίηση του, δηλαδή την κάλυψη του με χώμα, την κατασκευή δικτύων συλλογής βιοαερίου και τη μόνιμη συλλογή και μεταφορά των υγρών του σε τεχνητό πηγάδι στο ψηλότερο σημείο του για να μην φθάνουν μέχρι τη λεκάνη κατάκλυσης του φράγματος και μολύνουν – απαξιώνουν την χρήση των νερών ακόμη και για άρδευση, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες της 4/06/2018, τα νερά εξακολουθούν να τρέχουν προς το φράγμα.

Και μπάζα αδρανών

Σε ορισμένες από τις φωτογραφίες, εκτός από τα επικίνδυνα σκουπιδόνερα, υπάρχουν και παράνομες αποθέσεις αδρανών ή και όχληρων αντικειμένων (όπως συμβαίνει σε όλο τον περιφερειακό δρόμο προς τον σκουπιδότοπο), που οφείλονται είτε σε έλλειψη οργάνωση – αστυνόμευσης του χώρου ή σε έλλειψη ενημέρωσης των μεταφορέων για τις επιπτώσεις των αντικοινωνικών πράξεων τους και των βαριών προστίμων που συνεπάγονται.

Το πρόβλημα δεν το δημιούργησε η σημερινή δημοτική αρχή και θα ήταν άδικο να το χρεωθεί εξ’ ολοκλήρου. Όμως το έργο αδρανοποίησης του παλιού σκουπιδότοπου είναι αποκλειστικής της ευθύνης και κατασκευής, με συνέπεια και οι επιπτώσεις της μέχρις στιγμής αποτυχίας του να αφορούν άμεσα το σύνολο του Δήμου.

Πριν τελειώσει το φράγμα

Πριν είναι πολύ αργά, πριν δηλαδή τελειώσουν όλες οι εργασίες του φράγματος Κόρης Γεφύρι και αρχίσει να γεμίζει με νερά μολυσμένα από τον παλιό σκουπιδότοπο, μήπως πρέπει να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες Δήμου και Περιφέρειας να βρουν τι φταίει και τι πρέπει να γίνει, μια και το ένα πρόβλημα  (νερά σκουπιδότοπου) επηρεάζει το άλλο (νερά φράγματος) για την άρδευση του Κάμπου και ανάνηψη των γεωτρήσεων του Κορακάρη από την υπεράντληση – υφαλμύρωση και τέλος υδραργύρωση των νερών τους;

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ