18.6.2019 8:59

Στα σκοτάδια (κυριολεκτικά) οι θησαυροί της Χίου

Αυτοψία του «π» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, αποκαλύπτει την εγκατάλειψη του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Οι εγκαταστάσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου τείνουν να γίνουν όσο αρχαίες είναι και τα εκθέματα του, καθώς πολλές από αυτές υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου με αποτέλεσμα να μην είναι ελκυστικό για τους επισκέπτες. Τη στιγμή που το Μουσείο Μαστίχας έκοψε για το 2018 όσα εισιτήρια έχει κόψει το Αρχαιολογικό Μουσείο σε 5 χρόνια περίπου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν μεριμνά για τις εγκαταστάσεις του, παρόλο που οι υπάλληλοι του έχουν μεταφέρει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το κτίριο ουκ ολίγες φορές.

Γιατί δεν έχει επισκέπτες;

Ίσως το σπουδαιότερο έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου, η επιστολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τους Χίους, παραμένει υποφωτισμένη στη μέση του κτιρίου.

 

Οι επισκέπτες δεν κατατάσσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου στην κατηγορία των αξιοθέατων που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν, καθώς πολλοί από αυτούς είτε αγνοούν την ύπαρξη του είτε δεν τους φαίνεται ελκυστικό. Η ανύπαρκτη διαφήμιση του Μουσείου, το εξωτερικό του περιβάλλον που σε τίποτα δεν θυμίζει χώρο που στεγάζει σημαντικά εκθέματα και η γενικότερη νοοτροπία της Εφορείας Αρχαιοτήτων να αδιαφορεί για πολλά ζητήματα που την αφορούν, είναι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει το Μουσείο στη σημερινή του κατάσταση.

Η πρόσβαση για άτομα της 3ης ηλικίας και με αναπηρία γίνεται μόνο από την πλαϊνή κατηφορική είσοδο της Μουσείου, ελλείψει άλλης εναλλακτικής.

Πλήρης εγκατάλειψη εντός και εκτός του

Οι φωτογραφίες μαρτυρούν την πλήρη εγκατάλειψη του. Οι λάμπες που βρίσκονται στην οροφή του κτηρίου και υποτίθεται ότι έπρεπε να φωτίζουν τα εκθέματα κατάλληλα για την καλύτερη ανάδειξη τους είναι οι μισές και πλέον καμένες τα τελευταία 4 χρόνια, ο ανελκυστήρας που οδηγεί στους ορόφους του Μουσείου, και συγκεκριμένα στον 2ο όροφο όπου βρίσκεται το έκθεμα του Κούρου από τον Εμπορείο (ίσως και ένα από τα σπουδαιότερα που διαθέτει το Μουσείο) βρίσκεται εκτός λειτουργίας, αποκλείοντας τα άτομα με αναπηρία ή κινητικές δυσκολίες, να δουν τους θησαυρούς που κρύβει το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.

Τα περισσότερα εκθέματα φωτίζονται με φυσικό φως, με τους υπαλλήλους να ανοιγοκλείνουν τα στόρια.

Αντίστοιχη ερημοποίηση παρατηρείται και στον εξωτερικό χώρο του, καθώς οι κύριες κολώνες έχουν σκίσει στα δύο. Ο ανελκυστήρας έχει σκουριάσει, οι σοβάδες πέφτουν, το χρώμα από τους τοίχους σε πολλά σημεία έχει φύγει, με αποτέλεσμα η όλη του εικόνα να προδίδει την απαξίωση που τελικά εμείς οι ίδιοι έχουμε δώσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού μας.

Στο κεντρικό κτίριο του Μουσείο, οι λάμπες παραμένουν καμένες στην πλειονότητά τους εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.

Οι απαιτήσεις περιττεύουν

Ο ανελκυστήρας βρίσκεται σε αχρηστία εδώ και αρκετό καιρό.

Πως ζητάμε από τους λιγοστούς επισκέπτες του νησιού μας να το επισκεφθούν όταν εμείς οι ίδιοι το έχουμε αφήσει στην τύχη του; Γιατί μας ξαφνιάζει το γεγονός ότι το Μουσείο Μαστίχας έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ πώλησης εισιτηρίων όταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο δεν υπάρχει ούτε μία όαση δροσιάς, ένα ποτήρι νερό, για τους επισκέπτες. Κι ας βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, μία ανάσα σχεδόν από το λιμάνι.

Η εξωτερική εικόνα του Μουσείου μάλλον δεν τιμά κανέναν. Σαπισμένα ξύλα και σκουριασμένα κάγκελα σε όλη την έκτασή του.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ