13.11.2019 12:23

Σχολιάζοντας την τοπική επικαιρότητα (Νο 5)

*Ο χρόνος κυλά και –όσον αφορά το πολυσυζητημένο μεταναστευτικό ζήτημα– δεν βλέπουμε και τη σημερινή κυβέρνηση (ΝΔ) να επιθυμεί να πράξει όσα επικαλείτο προεκλογικά.

Που είναι τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας; Που είναι η επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου; Που είναι οι επιστροφές στην Τουρκία;

Τίποτε από όλα αυτά δεν είδαμε. Απεναντίας, μιλούν διαρκώς για μετακίνηση μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, λες κι εκεί δεν υφίσταται ίδιο κράτος, λες κι εκεί δεν υφίσταται εθνικός και κοινωνικός κίνδυνος από τη μόνιμη εγκατάσταση αλλοφύλων και αλλοθρήσκων (εχόντων – μάλιστα– θρησκευτικές πεποιθήσεις φονταμενταλιστικές και άκρως επιθετικές…).

Στη Χίο, ακούγεται ότι θα ιδρυθεί και δεύτερη δομή (για τους παραβατικούς μετανάστες – το ΠΡΟΚΕΚΑ–, κάτι σαν φυλακές). Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επεχείρησε κάτι τέτοιο, προ τριετίας, ξεσηκώθηκε το νησί. Το στελέχη της ΝΔ έπνεαν μένεα. Σήμερα σιωπούν και με αργούς ρυθμούς συνεχίζουν το έργο των προκατόχων τους. Μιλάμε για την … ευλαβική… υποκρισία !

Αναμένουμε την αντίδραση των τοπικών παραγόντων και της κοινωνίας, εάν αθετηθεί η –πολλάκις ληφθείσα, διαχρονικά– Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι, στη Χίο θα υπάρχει ΜΙΑ και ΜΟΝΟ δομή μεταναστών (πάσης φύσεως).

*Η ανωτέρω ασυνέπεια εκ μέρους της ΝΔ, ήλθε και ως συνέχεια όσων παρήγγειλε η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως για την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια του σχολείου (πήρε ήδη ΦΕΚ).

Θυμάμαι, όταν το ΠΑΣΟΚ θέσπισε τον πολιτικό γάμο, να ωρύεται η ΝΔ. Ήλθε, κατόπιν, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (ΝΔ) και όχι μόνο αποδέχθηκε τον πολιτικό γάμο, όχι μόνο αποδέχθηκε το αυτόματο διαζύγιο, αλλά έφερε και το Σύμφωνο συμβίωσης, όπου ένα ζευγάρι πήγαινε (ούτε στην Εκκλησία, ούτε στο Δημαρχείο) στον Συμβολαιογράφο (!) και καθόριζε τα του ιδιωτικού βίου του.

Μιλάμε για τόση… ευλάβεια και τόση… αγάπη προς την Εκκλησία, όση είχαν και οι ΣΥΡΙΖΑίοι…

*Αποδεικνύεται, λοιπόν, περίτρανα ότι, δεν υπάρχει – πλέον – σεβασμός προς την Εκκλησία και την παράδοσή μας, ούτε από την ΝΔ. Διαφορετικά, τι να το κάνω εγώ όταν λες ότι αγαπάς και σέβεσαι την Εκκλησία, ότι εκκλησιάζεσαι, συναναστρέφεσαι με Κληρικούς, αλλά ψηφίζεις Νόμους κατά του Eκκλησιαστικού φρονήματος και στην ιδιωτική σου ζωή πράττεις τα ακριβώς αντίθετα από όσα λέει το Ευαγγέλιο;

*Αποδεικνύεται, επίσης, ότι, ως έχει διαπιστωθεί από τη σύγχρονη ιστορία, τους μεγαλύτερους αντιλαϊκούς Νόμους έχουν ψηφίσει ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ κυβερνήσεις και τους πλέον αντεθνικούς Νόμους ΔΕΞΙΕΣ κυβερνήσεις. Αμφότερες δε, τους αντιεκκλησιαστικούς Νόμος, καθεμιά για τους λόγους της.

*Αρκετός ντόρος έγινε, για μια ακόμη φορά, με αφορμή την επίσκεψη στη Χίο του νέου Προέδρου του Οίκου Ναύτου, αναφορικά με την ύπαρξη αχρησιμοποίητου και αναξιοποίητου ιατρικού εξοπλισμού στο κτήριο του Οίκου Ναύτου Χίου. Όμως, η διαπίστωση αυτή, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται.

Επί δεκαετίες, σάπιζαν στα υπόγεια του Οίκου Ναύτου Χίου ιατρικά μηχανήματα μεγάλης αξίας, που είχε δωρίσει ο ευπατρίδης Ανδρέας Λαιμός.

Στον τοπικό Τύπο, αρχές-μέσα της δεκαετίας του 1990 τούτο είχε σχολιαστεί κατ΄επανάληψη.  Κι εγώ προσωπικά, μετέπειτα, μαθητής Λυκείου τότε, είχα συμπεριλάβει σχετικό δημοσίευμα στο βιβλίο μου <<ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ>> .

Συνεπώς, δεν ΄΄εκόμισαν γλαύκας εις Αθήνας΄΄ εκ του γεγονότος τούτου σήμερα.

Πέρασαν έκτοτε κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, πολλές, αλλά ουδέν εποίησαν!

Αντί να ψάχνουν το πώς, πού, γιατί (που και αυτό είναι σοβαρό και πρέπει να γίνει) ας μεριμνήσουν για την χρησιμότητα και διάθεση του ιατρικού και μηχανολογικού αυτού εξοπλισμού, επ΄ωφελεία των ναυτικών της Χίου και των οικογενειών τους.

*Αρκετά, επίσης, γράφτηκαν, για μια ακόμη φορά, αναφορικά με τη χρήση αιγιαλού και παραλίας σε παράκτια σημεία της Χίου, με αφορμή τον χώρο στην Μπέλα Βίστα. Κάποιοι οφείλουν να σταματήσουν να ΄΄διυλίζουν τον κώνωπα, την δε κάμηλο να καταπίνουν΄΄, επικαλούμενοι διαρκώς την ύπαρξη Νόμου διότι, απλούστατα, οι Νόμοι αφενός δεν είναι πανάκεια και αφετέρου έγιναν για να υπηρετούν τον άνθρωπο {<<το Σάββατον (Νόμος) έγινε για τον άνθρωπο, όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο>> (Ι. Χριστός)}.  

 Στο επίμαχο σημείο υφίστατο κατασκευή (πρώην κέντρο <<Κασαπάκη>>) από το έτος 1927. Πέραν αυτού  και εφόσον το μεταγενέστερο οικοδόμημα (πρώην πιτσαρία <<Λύκου>>) κατεδαφίστηκε, ο Δήμος Χίου προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για την ανάπλαση του χώρου, διαθέτοντας μάλιστα αρκετές χιλιάδες Ευρώ προς τούτο. Κάτι παρόμοιο συνέβη και για τη θέση <<Τάγμα Δεσπότη Λιβαδίων>>. Ας μεριμνήσει για όλα τούτα ο Δήμος –σε συνεργασία με την Περιφέρεια– και ας σταματήσουν οι ένθεν κακείθεν αντιπαραθέσεις. Ο χρόνος (περίοδος) ΄΄χάριτος΄΄, δηλαδή ενημέρωσης και εναρμόνισης  με τις υφιστάμενες συνθήκες, πλησιάζει στο τέλος του. Κατόπιν, η κριτική των πολιτών θα είναι εντατικότερη.

Οι Δήμοι Καλύμνου και Λήμνου, όπως έχω πληροφορηθεί, είχαν παρόμοια προβλήματα και τα έλυσαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

*Ως γνωστόν, στη Λέσβο (Μυτιλήνη) εδρεύει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Εδώ και τέσσερις μήνες, που κυβερνά η ΝΔ, έχετε ακούσει κάτι να γίνεται;  Το νησί μας, η Χίος, έχει κάποια σχέση και συνεργασία με τη Γραμματεία αυτή και σε ποιόν τομέα; Έχει γίνει κάτι και δεν το ξέρουμε;

*Έλεγα, πιο πάνω, για τη σύντομη εκπνοή του χρόνου χάριτος για τους πολιτικούς εν γένει (κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς). Μετά τις 100 πρώτες ημέρες οφείλουν να εμφανίσουν παραδοτέο έργο.     

Και, ασφαλώς, αυτό δεν είναι η συμμετοχή σε εθνικές εορτές, επετείους, παρελάσεις, εκθέσεις και επισκέψεις στις υπηρεσίες που προΐστανται. Ούτε οι ΄΄αδάπανες και ανώδυνες΄΄ αποστολές ευχών, μηνυμάτων και επιστολών.

Ο τόπος έχει προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Η απορροφητικότητα στα έργα του ΕΣΠΑ αγγίζει μόλις το 20 %. Η ανεργία θερίζει, το λαθρομεταναστευτικό και οι ΜΚΟ καλπάζουν. Κάποιοι, κοιμώμενοι και αυταρεσκούμενοι, διαβιούν την πολιτική τους ευτυχία- γραβατομένοι-,  στην πολυθρόνα της θέσης εξουσίας που κατέχουν.   Κι αν αυτό συμβαίνει τώρα, που είναι ακόμη αρχή, φανταστείτε τι θα γίνει μετά.

Το ανθρώπινο δυναμικό, δυστυχώς, είναι φτωχό σε γνώση και αποτελεσματικότητα. Η ΄΄αυτάρκεια΄΄ του facebook και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τείνει να μετατραπεί σε ΄΄έργο΄΄, ΄΄δράση΄΄, ΄΄προιόν΄΄, από φορείς που δεν έχουν τίποτε το ουσιαστικό να επιδείξουν. Σε αυτή την πρακτική καθημερινότητας βουλιάζουμε ολοένα και περισσότερο, δίχως κανένα κοινωνικό κέρδος.

*Περιήλθε σε γνώση μας, από φίλους του Μοναστηριού, ότι, φερόμενος Κληρικός των Γ.Ο.Χ. (σωματείο και όχι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) υπογράφει έγγραφα και δηλώσεις ως εκπρόσωπος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου- Ιεράς Μονής, στη Χίο.

Το ζήτημα είναι λίαν σοβαρό, ενδεχομένως επέχει νομικές, ποινικές, πειθαρχικές και Κανονικές (Εκκλησιαστικές) ευθύνες.

Το γνωρίζει η Ιερά Μητρόπολις Χίου; Πότε θα μπει, επιτέλους, φρένο σε μια νοσηρή κατάσταση με τους ΓΟΧ;

*Πολλά και διάφορα θέλουμε να πούμε και να σχολιάσουμε, αλλά δεν μας το επιτρέπει ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος. <<Επιλήψει με γάρ διηγούμενον ο χρόνος>>.

Θα τα ξαναπούμε λίαν συντόμως. Μέχρι τότε, τα χαιρετίσματα και την αγάπη μου !-

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ