30.3.2019 13:24

Σίγησε η φωνή του Ηλία Εγγλέζου

Μια μεγάλη μορφή της μουσικής μας παράδοσης δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Ο τραγουδοποιός που ύμνησε τη «Μυροβόλο Χίο», τη «Δασκάλα» και διασκέδασε γενιές και γενιές στα πανηγύρια και τα κέντρα διασκέδασης υπήρξε ίσως ο τελευταίος των μεγάλων μορφών του Χιώτικου πάλκου. 

Ο Ηλίας Εγγλέζος γεννήθηκε στη Χίο γύρω στο 1926. Κουρέας στο επάγγελμα αλλά η μεγάλη του αγάπη για το τραγούδι τον καθιέρωσε στο πάλκο σαν ένα από τους μεγαλύτερους διασκεδαστές των μαγαζιών της εποχής που συνεργάστηκε και κυρίως αυτό των «Τριών Μύλων» του Βροντάδου. 

Συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους μουσικούς και τραγουδιστές στη Χίο, αλλά και εκτός Χίου καθώς και στο εξωτερικό, κυρίως στην Αμερική. Εκτός από το τραγούδι έγραφε μουσική και στίχους και έπαιζε ούτι. Είχε δε την ευχέρεια σε ελάχιστο χρόνο να αυτοσχεδιάζει στιχάκια και να τα προσαρμόζει ανάλογα με την περίσταση, το θέμα ή το γεγονός. 
Τραγούδια του ηχογράφησε στις δισκογραφικές εταιρείες «Ζορμπάς» και «Polyphone» τα οποία κυκλοφόρησαν σε δισκάκια βινυλίου 45 στροφών και κάποια από αυτά τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησαν και σε CD.

Πηγή: Νίκος Γεωργούλης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ