28.12.2020 12:08

Ώρα εξηγήσεων για την Αρχαιολογική Υπηρεσία

Την ώρα που η δύσκαμπτη Εφορεία Αρχαιοτήτων αρκείται στο αντιαισθητικό στοκάρισμα, τα χερσαία τείχη φρουρίου καταρρέουν από την εγκατάλειψη

Οι επιλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, πολλάκις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής του «π» και όχι άδικα.

Από τα στραβά μάτια της μετατροπής της Σούδας σε προσφυγικό καταυλισμό, το αντιαισθητικό στοκάρισμα των τειχών του Φρουρίου, μέχρι την προ μηνών προβληματική λειτουργία του Μουσείου και από εκεί μέχρι την εγκατάλειψη σημαντικών μνημείων σε όλη τη γεωγραφική έκταση του νησιού, η συζήτηση για τον τρόπο που η Εφορεία Αρχαιοτήτων αντιλαμβάνεται τις προτεραιότητες για την ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της Χίου φαντάζει ατέρμονη αλλά… επιβεβλημένη.

Και πως να μην είναι άλλωστε όταν, η είδηση ότι τμήμα των τειχών του Κάστρου κατέρρευσε έπειτα από την καταιγίδα της Κυριακής, κάνει τον γύρο του διαδικτύου μεταφέροντας εντός και εκτός της Χίου, τις θλιβερές εικόνες της κατάρρευσης ενός μοναδικού ζωντανού μνημείου που πρώτιστα έχει ανάγκη από συντήρηση και όχι από κακόγουστα και αμφιβόλου αισθητικής στοκαρίσματα.

Η σημερινή κατάρρευση στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, πλην της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που διεκδικεί επάξια το αλάθητο του Πάπα, αποτελεί κάτι σαν προδιαγεγραμμένο «έγκλημα» αφού καιρό τώρα, σε δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις επισημαίνεται η ανάγκη αναστήλωσης των τειχών, ως αποτέλεσμα ειλικρινούς διαβούλευσης μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων και φορέων αλλά και προσώπων της Χίου, που έχουν το ιστορικό και επιστημονικό υπόβαθρο να συμμετάσχουν σε μία τέτοια συζήτηση.

Αντί του διαλόγου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων διά της προϊσταμένης της Όλγας Βάσση, επιλέγει τη λογική της μη απάντησης, θεωρώντας ότι με αυτή την τακτική μπορεί να υπεκφεύγει διαρκώς από την κριτική Τύπου και πολιτών, λογοδοτώντας σπάνια (συνήθως όταν οι συνθήκες είναι εξαιρετικά πιεστικές, όπως η σημερινή) για τα πεπραγμένα της Υπηρεσίας της, η οποία στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, αντί να φαντάζει ως φορέας ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού πλούτου του νησιού, έχει απαξιωθεί στον ύψιστο βαθμό.

Μέχρι πότε η εγκατάλειψη και η κατάρρευση των μνημείων θα θεωρείται ως φυσιολογικό επακόλουθο του χρόνου, με την χιακή κοινωνία σε ρόλο απλού παρατηρητή, οφείλει να το απαντήσει πλέον η επίσης συμπολίτισσά μας Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Θα το τολμήσει;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ