3.10.2019 20:21

Όμιλος Φεγγουδάκη: «Αν κλείσει ο χώρος οι οδηγοί θα σταθμεύουν στα πεζοδρόμια»

Ευθύνες σε Δήμο Χίου και Κτηματική Υπηρεσία για τη μη ανάπλαση του αυθαιρέτου της Λεωφόρου Ενώσεως από τον πρόεδρο του ομίλου Αντώνη Φεγγουδάκη

Το ξενοδοχείο «Ελληνικό Κάστρο» ουδόλως εξυπηρετείται από την ύπαρξη του παράνομου χώρου στάθμευσης στη Λεωφόρο Ενώσεως, διαβεβαιώνει σε επιστολή του προς τον «π» ο Όμιλος Φεγγουδάκη, απαντώντας σε σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «π».

Παράλληλα ο υπογραμμίζει ότι έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα αξιοποίησης του αυθαιρέτου, επιρρίπτοντας ευθύνες σε Δήμο Χίου και Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο χώρος.

Παρότι πάντως στην αρχή της επιστολής ο Όμιλος λέει ότι δεν εξυπηρετείται, λίγο αργότερα σπεύδει να σημειώσει ότι σε περίπτωση που κλείσει ο χώρος οι οδηγοί θα σταθμεύουν πάνω στα πεζοδρόμια.

Ο «π» δημοσιεύει αυτούσια την επιστολή του Ομίλου, χωρίς επιπλέον απάντηση και στη λογική ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις το «μη σχόλιο» αποτελεί το καλύτερο σχόλιο.  


Ως Όμιλος που δραστηριοποιείται και προσφέρει στη Χίο για πάνω από τριάντα χρόνια και επιθυμεί εγκάρδια τη συνεχή ανάπτυξη του νησιού, νιώθουμε την ανάγκη να απαντήσουμε σε πρόσφατες δηλώσεις στον Τύπο, σχετικά με την υπόθεση του χώρου του πρώην εστιατορίου Λύκου (Λ. Ενώσεως), οι οποίες υποδηλώνουν και χαρακτηρίζουν εσφαλμένα τη συμμετοχή μας.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του «π» στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, ο κ. Παντελής Φύκαρης γράφει ότι το 2013, μετά την κατεδάφιση του εστιατορίου Λύκου από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, «ο χώρος καθαρίστηκε και σύντομα μετατράπηκε σε άτυπο χώρο στάθμευσης για παρακείμενο γνωστό ξενοδοχείο αλλά κι επιχειρήσεις της περιοχής».

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Ξενάκης δήλωσε ότι «Είναι αδιανόητο αλλά και μη ηθικά αποδεκτό να χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις» και κάλεσε ο χώρος, ο οποίος «χρησιμοποιείται παράνομα» να κλείσει άμεσα.

Επομένως, θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους υπόσταση.

Ως Όμιλος, ουδέποτε σταθήκαμε εμπόδιο στην ανάπτυξη, ούτε κάνουμε παράνομη χρήση του χώρου απέναντι από το Ελληνικό Κάστρο. Πουθενά δεν φέρεται να υπάρχει επιγραφή όπου επικαλούμαστε το χώρο ως περιοχή στάθμευσης της επιχείρησης μας. Επίσης, δεν υπάρχει πινακίδα του Δήμου που να λέει «Απαγορεύεται η Στάθμευση». Ο κόσμος σταθμεύει εκεί, προφανώς, λόγω των συνθηκών, επειδή υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης πάρκινγκ στο νησί. Και την ευθύνη για τη μη αξιοποίηση του χώρου φέρει ο Δήμος και η Κτηματική Υπηρεσία, η οποία είναι και ο ιδιοκτήτης. Ο χώρος, όπως είναι τώρα, με σκουπίδια και χώματα, είναι εστία μολύνσεως και σε καμία περίπτωση δεν «διευκολύνει τις διπλανές επιχειρήσεις», όπως αναφέρει ο Τύπος.

Η επιθυμία μας, ως Όμιλος, πάντα ήταν και είναι – η ανάπλαση του χώρου και της περιοχής γενικότερα, για το καλό όλων των Χιωτών και αυτό το έχουμε εμπράκτως αποδείξει. Θα χαρούμε ιδιαίτερα εάν ο Δήμος και η Κτηματική Υπηρεσία, επιτέλους, αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των πολιτών (π.χ. για καθαρούς και ασφαλείς δημόσιους χώρους, δημόσιο πάρκινγκ, κτλ.) και αναλάβουν τις αναπτυξιακές ευθύνες τους με «σοβαρές» προτάσεις και έργα.

Να κλείσει ο χώρος με αλυσίδα και λουκέτο, όπως επιθυμεί ο Αντιδήμαρχος κ.Ξενάκης δεν είναι σοβαρή πρόταση. Δεν είναι καν λύση των προβλημάτων των πολιτών. Ούτε ομορφαίνει την παραλία, ούτε αξιοποιεί τον χώρο, ούτε λύνει το πρόβλημα του πάρκινγκ της πόλης, όπως θέλει η πλειοψηφία των πολιτών. Συνεπώς, η πρόταση του εγκυμονεί κινδύνους στην κυκλοφορία και σε τροχαία ατυχήματα με πεζούς, καθώς οι οδηγοί θα αναγκαστούν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητα τους πάνω στα πεζοδρόμια.

Βέβαια, ο κ. Ξενάκης ισχυρίζεται ότι τηρεί τον νόμο (τον νόμο του Αιγιαλού, ο οποίος απαγορεύει την παραθαλάσσια χρήση). Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, θα θέλαμε να θυμίσουμε στον κ. Ξενάκη ότι από τη Δασκαλόπετρα έως την Αγία Ερμιόνη (σε όλο το νησί βασικά) υπάρχουν μέρη που,σύμφωνα με τον νόμο, χρησιμοποιούν τις παραθαλάσσιες ακτές παράνομα. Ο νόμος, όμως, δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά γιατί αυτό φανερώνει εμπάθεια, είναι «μη ηθικό» και οπωσδήποτε «παράνομο». Οπότε, πρέπει να πάρει μια απόφαση: Είτε εφαρμόζει τον νόμο για όλες τις επιχειρήσεις της Χίου, είτε μπαίνει στη διαδικασία να προσπαθήσει να αλλάξει τον νόμο του Αιγιαλού, ώστε οι επιχειρήσεις του νησιού να απελευθερωθούν από τα δεσμά της πολιτείας και να κάνουν τη δουλειά τους.

Ευχόμαστε η νέα δημοτική αρχή να βρει τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης του σημείου, καθώς και πολλών άλλων (π.χ. Γιαμός στον Καρφά, πάρκινγκ Ναυτικού Ομίλου, πάρκινγκ Ευώδου, κτλ.), που υποβαθμίζουν την εικόνα της Χίου και κάνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών πιο δύσκολη. Και από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας, στον αγώνα, για την αγαπημένη μας Χίο.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ