25.6.2024 8:29

Οι πρώτες γεωτρήσεις στη Μαρίνα Χίου δημιουργούν προσδοκίες (Video- Pics)

Στόχος, η υλοποίηση του έργου να ξεκινήσει μέσα στο 2024

Προσδοκίες ότι το πολυπόθητο έργο της δημιουργίας οργανωμένης μαρίνας στη Χίο, θα ξεκινήσει επιτέλους να υλοποιείται, δημιούργησε η θέα μηχανημάτων στην περιοχή, τις προηγούμενες ημέρες.

Συνεργεία της αναδόχου εταιρείας, ξεκίνησαν διερευνητικές γεωτρήσεις σε όλη την έκταση της Μαρίνας, με στόχο να ελεγχθεί το υπέδαφος και η στατικότητα των εγκαταστάσεων, ώστε, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στο 2024.

Τα έργα που αναμένονται να γίνουν χωρίζονται σε 3 κατηγορίες.

Οδικά έργα

Η πρόσβαση στη μαρίνα γίνεται αποκλειστικά μέσω της παραλιακής οδού Έλενας Βενιζέλου (Ε.Ο. 75) η οποία συνδέει τη μαρίνα με την πόλη του Χίου, το αεροδρόμιο και το λιμάνι προς Νότο, εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση σε επισκέπτες. Η διαμόρφωση μίας εισόδου/εξόδου επί της παραλιακής οδού περιλαμβάνει, επιπλέον των υφιστάμενων λωρίδων κυκλοφορίας, τη διαμόρφωση λωρίδων επιβράδυνσης και επιτάχυνσης εις βάρος της Χερσαίας Ζώνης της μαρίνας, για την ασφάλεια και τη διευκόλυνση των κινήσεων. Ο διαχωρισμός των κατευθύνσεων εισόδου και εξόδου γίνεται με διαμορφωμένη νησίδα, επί της οποίας εγκαθίσταται φυλάκιο με αυτόματες μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας.

Κτιριακά έργα

Αφορούν τις τρεις λειτουργικές ενότητες στις οποίες προβλέπονται κτιριακές εγκαταστάσεις, ήτοι το μικρό Χωριό, το ξενοδοχείο και την τεχνική μονάδα υποστήριξης των σκαφών. Η πρώτη εξ’ αυτών καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό σε επιφάνειες κτισμάτων της μαρίνας, τη μεγαλύτερη και κεντρικότερη περιοχή των χερσαίων χώρων της και τις περισσότερες από τις προβλεπόμενες χρήσεις, λειτουργίες και δραστηριότητες της συνολικής εγκατάστασης. Περιλαμβάνει κτίρια με χρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, λιανικού εμπορίου, παροχής υπηρεσιών, γραφεία, χώρους τέχνης και εκθεσιακούς, Διοίκησης στα νότια με πρόβλεψη πλησίον αυτού ενός κτιρίου κοινόχρηστων παροχών(χώροι υγιεινής, πλυντήρια, κλπ.), καθώς επίσης και κτίρια με χρήσεις εμπορικές, εστίασης, βοηθητικές και κοινόχρηστες στα βόρεια της ενότητας.

Σύμφωνα με την προέγκριση οικοδομικής αδείας, σε εμβαδό οικοπέδου 35.112 τ.μ. πρόκειται να ανεγερθούν κτίσματα με συνολικό εμβαδό δόμησης 4.849 τ.μ., σε δύο ορόφους.

Πράσινο και υπαίθριοι χώροι

Οι φυτεύσεις και γενικά οι ζώνες πρασίνου, αποτελούν βασικό στοιχείο του αρχιτεκτονικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού («πράσινες» όψεις, «πράσινα» πετάσματα, στοιχείο διαμόρφωσης οπτικής, στοιχείο ηλιοπροστασίας, στοιχείο δημιουργίας μικροκλίματος, κλπ.) και της διάρθρωσης των υπαίθριων χώρων.

Κατά μήκος του νότιου ορίου της μαρίνας, προβλέπεται ζώνη υψηλού πρασίνου μέσου πλάτους 6,0 μ., για τον περιορισμό των τυχόν οχλήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν οι δραστηριότητες στη Χερσαία Ζώνη της Μαρίνας στο γειτονικό Γενικό Νοσοκομείο Χίου.

Προβλέπεται επίσης η φύτευση, με κατάλληλη επιλογή υψηλού και χαμηλού πρασίνου, κατά μήκος όλου του δυτικού ορίου της Χερσαίας Ζώνης (παράλληλα με το υφιστάμενο τοιχίο, στην ζώνη που σχηματίζεται μέχρι την εσωτερική οδό και ενώνει τους δύο χώρους στάθμευσης).

Η προέγκριση προβλέπει την δημιουργία 147 χώρων στάθμευσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ