28.2.2018 15:02

Οι ιδιωτικοί φοίνικες "δολοφονούν" και τους δημοτικούς

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Φράση για εκείνους που επιλέγουν να βλέπουν το ποτήρι πάντα μισογεμάτο, για τους αισιόδοξους και μαχητές της ζωής και αναμφισβήτητα μία φράση που θα ταίριαζε γάντι στους φοίνικες που κοσμούν τον Δημοτικό μας Κήπο.

Μια ιστορία πικρή, όπως όλα δείχνουν, αφού οι φοίνικες που άλλοτε ήταν παρατεταγμένοι σαν στρατιωτικό τάγμα, με ακρίβεια και συνοχή μεταξύ τους, στολίζοντας τον Κήπο του νησιού, έχουν καταλήξει σήμερα να δημιουργούν μία όχι και τόσο καλαίσθητη εικόνα σε όποιον τολμά να σηκώσει λίγο πιο ψηλά το βλέμμα του.

Κόκκινο σκαθάρι ονομάζεται το ζωύφιο που εδώ και χρόνια, από το 2004 συγκεκριμένα όταν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε εισαγωγή στη χώρα μας χιλιάδων φοινίκων, προσβάλει τα συγκεκριμένα φυτά καταστρέφοντας τις φυλλωσιές τους.

Στους φοίνικες του Δημοτικού Κήπου η πρώτη εμφάνιση του κόκκινου σκαθαριού σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2013. Η Υπηρεσία Προστασίας Πρασίνου του Δήμου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αγρονομίας της Περιφέρειας ξεκίνησαν πρόγραμμα συντήρησης των φυτών, ψεκάζοντας τα μηνιαίως με βιολογικό φάρμακο. Η «θεραπεία» έπιασε και όλα έδειχναν ότι η αίγλη των φοινίκων θα συνεχίσει να κοσμεί τον κεντρικό Κήπο. Όμως στην ουσία αυτό που συνέβαινε ήταν μία τρύπα στο νερό, καθώς ιδιωτικοί φοίνικες, προσβεβλημένοι από τον ίδιο ακριβώς οργανισμό, παρέμεναν στην τύχη τους, με αποτέλεσμα το κόκκινο σκαθάρι να πολλαπλασιάζεται και να ξαναπροσβάλει τους δημόσιους φοίνικες.

Η εικόνα σήμερα του Κήπου είναι απογοητευτική, με τους μισούς φοίνικες να είναι υγιείς, τους άλλους μισούς μαδημένους και έξι από αυτούς ανύπαρκτους. «Πιθανόν να δοθεί νέα μορφή στον Κήπο, να υπάρξει αντικατάσταση τους. Θα πρέπει να το συζητήσουμε και να ληφθεί μία απόφαση», εξηγεί στον «π» ο Γ. Τσουρούς, γεωπόνος της Υπηρεσίας Συντήρησης Πρασίνου.

Στην πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου Δοξιάδη, πάντως, ακόμα και οι φοίνικες με αφαιρεμένη την κώμη παραμένουν ως αξιόλογα ιστορικά τεκμήρια της προγενέστερης μορφής του Δημοτικού μας Κήπου. «Είναι ρίσκο να παραμείνουν, τουλάχιστον σε αυτό το ύψος», εκτιμά όμως για την τύχη τους η Υπηρεσία Συντήρησης Πρασίνου.

Τι να σου κάνουν οι έρμοι οι φοίνικες; Το προσπάθησαν, αλλά δυστυχώς… η ελπίδα, όπως φαίνεται, πέθανε τελευταία.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ