10.5.2017 10:23

Ο Αντώνης Φεγγουδάκης προετοιμάζει υπαίθριο χώρο δεξιώσεων στον κάμπο του Εμπορειού ανάμεσα σε 2.000 ελαιόδεντρα

Όταν οι υπόλοιποι σταματούν, ο Φεγγουδάκης συνεχίζει… Το σλόγκαν μιας πετυχημένης διαφήμισης μπαταρίας είναι το μόνο που αποδίδει την πραγματική διάσταση των στόχων του Αντ. Φεγγουδάκη. Κόντρα στους νόμους της ψυχρής λογικής, με τον τουρισμό είδος προς εξαφάνιση πια στη Χίο, ο mr ξενοδοχεία στο νησί μας έχει σε εξέλιξη τρεις παράλληλες επενδύσεις.

Οικονομικά ανεξήγητο, γενικότερα όμως ο Αντ. Φεγγουδάκης δεν είναι μια εύκολα ερμηνεύσιμη προσωπικότητα. Όταν του καρφωθεί μια ιδέα θα την υλοποιήσει, αδιαφορώντας για το περιβάλλον στο οποίο καλείται να υλοποιηθεί.

Για εκείνον, το σημαντικότερο πράγμα είναι να δημιουργεί, να καταπιάνεται και να υλοποιεί σχέδια, που για κάποιους άλλους ίσως και να φαίνονταν...βουνό!

Ένστικτο ή πρόκληση, το νέο επιχειρηματικό του  σχέδιο τον βρίσκει να καταπιάνεται με τόνους κοκκινόχωμα, πέτρες και ελαιόδεντρα στην γη των νοτιοχώρων, τη γη που μεγάλωσε και που επιθυμεί να αναπτύξει μέσα από ένα νέο project, που η αλήθεια είναι πως έλλειπε από το νησί, από την πλευρά των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Ο ελαιώνας των 2.000 δέντρων

1,5 χιλιόμετρο από το Μουσείο Μαστίχας και 3,5 χλμ από την παραλία του Εμπορειού, σε μία αμφιθεατρική έκταση 20 στρεμμάτων, ο Αντώνης Φεγγουδάκης θέλησε να στήσει έναν ξεχωριστό πολυχώρο. Ένα σημείο όπου ο επισκέπτης θα έρχεται σε άμεση επαφή με την φύση της νότιας Χίου, θα ατενίζει τα γύρω βουνά και την θάλασσα και παράλληλα θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει και τις κοινωνικές του εκδηλώσεις. Εξάλλου, ο αρχικός σκοπός δημιουργίας ενός πρότυπου ελαιώνα, ήταν να χρησιμοποιηθεί για γαμήλιες δεξιώσεις, βαπτίσεις ή άλλες, σε μία περιοχή όπου δεν θα παρήγαγε όχληση, θα διέθετε σύγχρονα μέσα και παραδοσιακό περιβάλλον.

Στα 20 στρέμματα που διέθετε προσέθεσε μέσω αγοραπωλησίας ακόμη 20 και έτσι το πρότζεκτ ξεκίνησε σε μία περιοχή 40 στρεμμάτων όπου τον πρώτο λόγο έχει η φύση και δευτερευόντως τα κτίρια και οι υποδομές.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού μεταφυτεύθηκαν περίπου 1.000 ελαιόδεντρα από περιοχές των νοτιοχώρων και μαζί με τα άλλα 1.000 που υπήρχαν στην έκταση, διαμορφώθηκε ένας ελαιώνας που σύντομα θα είναι ορατός από κάθε κοντινό σημείο.

Ταυτόχρονα, το αρχιτεκτονικό σχέδιο που υλοποίησε ο Γιάννης Σιδεράτος, ήρθε να καλύψει τις ανάγκες σε υποδομές, όσο το δυνατόν πιο διακριτικές και σε απόλυτη αρμονία με την περιοχή.

Το παράδειγμα

Η επιστροφή στην καλλιέργεια γης, έστω και μέσα από μία τέτοια επένδυση με πολλαπλό χαρακτήρα, η βιολογική καλλιέργεια ελαιολάδου που θα γίνεται στο χώρο αλλά και το παράδειγμα που βγαίνει προς τα έξω, συμβάλλοντας κοινωνικά, οικονομικά και τουριστικά (αφού θα αποτελέσει πόλο έλξης) δίνουν ένα στίγμα που δεν παραβλέπεται.  Γι αυτό και είναι άξια η προσπάθεια που καταβάλλεται από τον Όμιλο Φεγγουδάκη. Πέραν των άλλων, μέσα από την επένδυση βγαίνει και ένα μήνυμα που έχει ξεχαστεί. Η χιώτικη γη μπορεί να θρέψει κόσμο. Το έκανε στο παρελθόν, το κάνει σήμερα, μπορεί να το κάνει και στο μέλλον.

 

 

«Ήθελα από καιρό να γίνει»

Ο Αντώνης Φεγγουδάκης έχει κάθε λόγο να νιώθει περήφανος. «Βρήκα κουρασμένα ελαιόδεντρα και τα θρέψαμε και θεριέψανε. Φέραμε κι άλλα γιατί ο χώρος είναι ελαιώνας και πρέπει όχι μόνο να έχει το όνομα αλλά και τη χάρη. Δέντρο το δέντρο τα φυτέψαμε, βάλαμε φρέσκο χώμα, δούλεψε κόσμος που ήξερε τι πρέπει να κάνει κι είμαι ικανοποιημένος. Σε μικρό διάστημα η σκιά που θα έχει τούτη η περιοχή με τις ελιές θα είναι μαγεία», εξομολογείται ο ίδιος σε όσους τον ρωτούν για την σκοπιμότητα της επένδυσης.

«Μεγάλος κόπος ήταν όλα. Ζήτησα μόνο να υπάρχει αρμονία. Τα δέντρα και οι υποδομές να είναι σε μία ισορροπία που δεν θα αλλοιώνουν την εικόνα που πρέπει να βλέπει ο επισκέπτης. Το ήθελα από καιρό να γίνει. Να υπάρχει μία δυνατότητα για όποιον θέλει να έρθει εδώ να κάνει την εκδήλωσή του και να δει αυτή τη φύση που έχει ανάγκη την ανάδειξη», συμπληρώνει ο επενδυτής παντός καιρού.

  

Ένα κτίριο με πολλές χρήσεις

Η έκταση των 40στρ. περιφράχθηκε με ένα  τοιχίο πέτρινο από υλικά της περιοχής. Εσωτερικά και χωρίς να εμποδίζεται η ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, επιλέχθηκε ένα σημείο για την δημιουργία του κτιρίου μεγέθους 80-100τ.μ. που αποτελείται από υπόγειο- ισόγειο και 1ο όροφο, ντυμένο με την πέτρα από τα υλικά της που ήδη υπήρχαν στην έκταση. Στον 1ο όροφο θα φιλοξενηθεί ένα πολυτελές δωμάτιο κυρίως για τις γαμήλιες δεξιώσεις. Στο ισόγειο θα δημιουργηθεί χώρος εκδηλώσεων δυναμικής (μέσα και έξω από αυτόν) 500 ατόμων και στο υπόγειο θα δημιουργηθούν βοηθητικές υποδομές.

Το κτίριο διαθέτει αμφιθεατρική θέση, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει όλο τον κάμπο του Εμπορειού.

Περιστοιχισμένο από τις ελιές και την χαμηλή βλάστηση, για τις ανάγκες των οποίων μεταφέρθηκε καινούργιο χώμα από άλλα χωράφια στα νότια, το κτίριο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δεξιώσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα διασκέδασης μακριά από κατοικημένες περιοχές και απαλείφοντας κάθε έννοια όχλησης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ