19.5.2018 13:23

Νησίδα δημόσια vs Νησίδα... "ιδιωτική"

Μαράθηκε, μαζί με το ενδιαφέρον του φορέα διαχείρισης της, και η εικόνα της … δημόσιας νησίδας στην παραλιακή του Βροντάδου.

Μια απλή παρατήρηση σε ένα δημόσιο έργο, η χρησιμότητα του οποίου συζητήθηκε όσο λίγα τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται να αναδείξει τη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάδειξη των δημοσίων χώρων.

Η νησίδα στην παραλιακή του Βροντάδου, η «σκουλικαντέρα» για όσους Βρονταδούσους συνεχίζουν να τη βλέπουν με μισό μάτι, επιτέλεσε το στόχο κατασκευής της. Εκμηδένισε τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα σε έναν από τους πιο επικίνδυνους δρόμους του οδικού μας δικτύου.

Η κατασκευή της από τσιμέντο διακόπτεται στη μέση από χωμάτινη εσοχή, ιδανική να φιλοξενεί καλλωπιστικά φυτά για να περιορίζεται η αντιαισθητικότητα της ως έργο. Το αρχικό διάστημα φυτεύτηκε σε όλο το μήκος της από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και πήρε χρώμα. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι η συντήρηση ενός παρτεριού με σημαντικό μήκος ήταν πια αδύνατη για τα νέα οικονομικά δεδομένα της Αυτοδιοίκησης και εδώ και χρόνια αποτελεί χώρο ανάπτυξης αυτοφυούς βλάστησης από αγριόχορτα.

Καλή η αρχική σκέψη, σχεδόν αδύνατη από δημόσιο φορέα η εφαρμογή, όπως στην πράξη αποδείχθηκε.

Την ευθύνη της δημόσιας φροντίδας έχει αρχίσει να αντικαθιστά η αυτενέργεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στην παραλιακή του Βροντάδου τα δυο τελευταία χρόνια αναπτύσσονται ιδιωτικές επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής. Το μάτι των πελατών τους υποχρεωτικά πέφτει στη θέα της ξερής νησίδας.

Το χορό της φροντίδας άνοιξε πέρσι «Το βερίκοκο». Με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του το μήκος της νησίδας που αντιστοιχεί στην πρόσοψη του καταστήματος του φυτεύτηκε από καλλωπιστικά φυτά, την περιποίηση και το πότισμα των οποίων ανέλαβε ο ίδιος. Μια μικρή νησίδα όασης στην κατάξερη νησίδα των σχεδόν δυο χλμ..

Φέτος το παράδειγμα του έχουν υιοθετήσει κι άλλες επιχειρήσεις επί της παραλιακής του Βροντάδου. Συνειδητοποιώντας ότι η νησίδα βρίσκεται σε κατάσταση «αποσύνθεσης», οι επιχειρήσεις  «Στάση Στ’ Αναστάση», «Pizza Express» αλλά και το ζεύγος Λιανεζίδη στον Βελονά, καθάρισαν το κομμάτι νησίδας που τους αναλογούσε από ξερόχορτα, σκουπίδια και οτιδήποτε άλλο υπήρχε και στη θέση τους τοποθέτησαν λουλούδια,  δεντράκια  ή και απλή πρασινάδα.   

Η ιδιωτική πρωτοβουλία του νησιού σταδιακά υιοθετεί την αντίληψη «μην ρωτάς τι κάνει το κράτος για σένα, δες τι μπορείς να κάνεις εσύ για αυτό». Αναδεικνύει με τον τρόπο της τη σημασία του σωστού ιδιώτη επιχειρηματία στη διατήρηση ζωντανών των δημοσίων χώρων. Καιρός η πρωτοβουλία τους να αποτελέσει το καλό παράδειγμα για περισσότερους.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ