1.11.2019 14:14

Μπλόκο της Αρχαιολογίας σε ενεργειακή αναβάθμιση Κεντρικού Λιμεναρχείου και δρόμου Ταμπάκικων – Αγίας Ειρήνης

Ακόμα δύο σημαντικά έργα που προεκλογικά εμφανίζονταν ως πλήρως δρομολογημένα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Μανώλη Βουρνού, έρχονται αντιμέτωπα με τον παραλογισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου, η οποία είτε δεν γνωμοδότησε, είτε τελικά γνωμοδότησε αρνητικά για την εκτέλεσή τους.

Το πρώτο έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Interreg και έχει προϋπολογισμό 517.700 ευρώ.

Το έργο προβλέπει την αντικατάσταση κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου, με αντλίες θερμότητας, με ψυκτικό μέσο τον αέρα για τη θέρμανση, κατά τους χειμερινούς μήνες και το νερό της θάλασσας, το καλοκαίρι, για να επιτυγχάνεται η ψύξη.

Επιπλέον την τοποθέτηση συστήματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών τόξων και αποθήκευσης ρεύματος μέσω μπαταριών λιθίου καθώς και τη δημιουργία σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με ένα φορτιστή ταχείας φόρτισης και έναν απλής, στους οποίους θα φορτίζεται το ηλεκτρικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο  που θα αγοραστεί για το Λιμεναρχείο,  αλλά και τα αυτοκίνητα του κοινού. Τέλος θα τοποθετηθούν φωτιστικά Led, ενώ το νέο κεντρικό σύστημα ψύξης θέρμανσης  θα γίνεται με fan-coils. 

Όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση το κτίριο θα έχει πλήρη και αυτόματη ηλεκτρονική παρακολούθηση της ενεργειακής λειτουργίας του, με ειδικούς αισθητήρες, μέσω  συστημάτων KNX (λατινικά αρχικά) καθώς και καθημερινή αναφορά στον υπεύθυνο ενεργειακό μηχανικό.

Το δεύτερο σημαντικό έργο αφορά τη σύνδεση των Ταμπάκικων με τον Περιφερειακό δρόμο της πόλης της Χίου, έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ .

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, θα είχε η δημοσιοποίηση από την πλευρά της Αρχαιολογίας της αιτιολογίας της αρνητικής γνωμοδότησης, που βάζει τον Δήμο Χίου σε νέες περιπέτειες.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ