27.3.2019 21:41

Ξεκολλάει από τον βάλτο της στασιμότητας το Λωβοκομείο

Κοινή πρωτοβουλία από Δήμο, Περιφέρεια και Υπουργείο Πολιτισμού για την αξιοποίησή του

Από τη λήθη των τοπικών αρχών αλλά και της κεντρικής διοίκησης φαίνεται ότι αρχίζει να βγαίνει το Λωβοκομείο της Χίου, ένα από τα πιο ιστορικά νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, με συνεχή μάλιστα ιστορία 6 αιώνων από το 1378 έως και το 1959.

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης και μετά τις πρώτες άκαρπες προσπάθειες επισκευής και ανάδειξής του, το 2004, από την τότε Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή, οι κοινές ενέργειες Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου Πολιτισμού έρχονται να αναπτερώσουν τις ελπίδες ότι η «Σπιναλόγκα του Αιγαίου» θα βρει τη δική της ξεχωριστή θέση στο σήμερα, αναδεικνύοντας μία ιστορία ετών με πολύ πόνο και αγωνία για επιβίωση.

Η προγραμματική σύμβαση

Τα πρώτα θετικά σημάδια ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει ξεκίνησαν με πρωτοβουλίας της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού, που ζήτησε τη βοήθεια Δήμου Χίου και Περιφέρειας προκειμένου να υποστηρίξουν το αίτημά της για επισκευαστικές εργασίες στον χώρο.

Έτσι σύντομα οι 3 φορείς βρέθηκαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο τριμερούς προγραμματικής σύμβασης με σκοπό την επισκευή, ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και η συγκατάθεση από την πλευρά του Οίκου Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, στον οποίο και ανήκουν οι εγκαταστάσεις του Λωβοκομείου.

Η προγραμματική σύμβαση θα προβλέπει μία σειρά μελετών που προϋπολογίζονται σε πάνω από 100.000 ευρώ, ποσό που καλυφθεί από Δήμο, Περιφέρεια και Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, οι κυριότερες μελέτες που προβλέπονται μέσα από τη συγκεκριμένη σύμβαση είναι αποτύπωσης, αρχιτεκτονικές, στατικής και μελέτες ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Οι πρώτες ιδέες

Σε ότι αφορά στη χρήση των εγκαταστάσεων, οι τρεις φορείς φαίνεται ότι έχουν συνηγορήσει στη δημιουργία ενός πολυχώρου, ο οποίος θα διατίθενται για διάφορους πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Παράλληλα στον ίδιο σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία ενός χώρου μνήμης με εκθέματα που θα συγκεντρωθούν

Μίας από τις ιδέες για επανάχρηση είναι να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος. Χώροι που θα διατίθενται εκ περιτροπής και έπειτα από κράτηση από διάφορα σωματεία και πολιτιστικούς φορείς που θα θέλουν να διοργανώσουν εκεί από μία συνάντηση μελών, από μία δραστηριότητα που θέλουν να κάνουν, να καθίσουν να δουλέψουν, ασφαλώς θα υπάρχει ένας χώρος για τη μνήμη αυτού του χώρου μαζί με εκθέματα που ήδη υπάρχουν στις εγκαταστάσεις.

Δεν  περισσεύει καμία ιδέα

Παράλληλα ο Δήμαρχος Χίου έσπευσε να διευκρινίσει ότι το Λωβοκομείο είναι ένας χώρος που ανήκει σε ολόκληρη την κοινωνία και εξ αυτού του λόγου θα πρέπει παράλληλα να αποτελέσει χώρο περιπάτου και ψυχαγωγίας για τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού ενώ θα πρέπει να δοθεί βάση και στη συνέχιση της λειτουργίας του Ιερού Ναού του Αγίου Λαζάρου.

«Παλαιότερα είχε διατυπωθεί και η ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου με ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά. Εκτιμήσαμε όμως ότι αυτή είναι μία ιδέα που θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Θεωρώ ότι είναι μία ιδέα που αξίζει να την κρατήσουμε και να βρούμε κάποιο άλλο κτίριο στο νησί που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό», εξήγησε ο Μανώλης Βουρνούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Οίκου Αγάπης Χίου είναι αυτό που θα λάβει την τελική απόφαση αν αποδέχεται την πρόταση των τριών φορέων.


Από κοντά και η Κυβέρνηση

Για μία πρωτοβουλία η οποία αξίζει να τύχει στήριξης τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από την κεντρική διοίκηση έκανε λόγω μιλώντας στον «π» ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, λέγοντας ότι η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου Πολιτισμού θα δώσει νέα πνοή στο Λωβοκομείο.

Ο ίδιος πάντως έσπευσε να σημειώσει ότι ο αριθμός των μελετών και η πολυπλοκότητα του έργου είναι ζητήματα που θα απαιτήσουν χρόνο για να ξεπεραστούν ενώ ως προς τη χρηματοδότηση, χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ ως μία εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό οι επισκευαστικές εργασίες που θα απαιτηθούν.

«Το Λωβοκομείο είναι ένα ζωντανό μνημείο που πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας. Είναι ευχής έργο αν το δούμε να μετουσιώνεται σε κέντρο φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων ή χώρο φιλοξενίας μελετητών της ιστορίας και μουσειακό χώρο. Απαιτείται συστηματική προσπάθεια και θεωρώ ότι όλοι είμαστε σε θέση να δώσουμε αυτή τη μάχη προκειμένου ένα ιστορικό κτίριο να γίνει ξανά επισκέψιμο από το ευρύ κοινό», κατέληξε ο Κυβερνητικός Βουλευτής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ