5.11.2020 15:37

Κανένα πρόβλημα στατικότητας σε 6 σχολεία της Χίου που υπέστησαν ζημιές

Ξεπερνούν τις 100 οι αιτήσεις ιδιωτών στον Δήμο

Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έλεγχοι στο 3ο Γυμνάσιο Χίου ενώ βρέθηκε προσωρινή λύση για το Δημοτικό στο Βούρειο και στην Ερειθιανή τη στιγμή που στο 5ο Δημοτικό πραγματοποιούνται ακόμη έλεγχοι.

Όπως δήλωσε στον «π» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών για το 3ο Γυμνάσιο Χίου : «Όλοι οι μηχανικοί με τη σύμπραξη μηχανικών από το Τεχνικό Επιμελητήριο, με την Περιφερειακή Ενότητα και με την Υπηρεσία Δόμησης τρέχουν για να εντοπίσουν το πού υπάρχουν ζημιές στα σχολεία και ποια μπορούν να λειτουργήσουν. Μέσα σε αυτά είναι και το 3ο Γυμνάσιο στο οποίο υπήρξαν κάποια προβλήματα. Το 3ο Γυμνάσιο χρειάζεται εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες. Το καλό είναι ότι το θέμα της στατικότητας του κτιρίου δεν υφίσταται. Εχτές στείλαμε το συνεργείο μας το οποίο απομάκρυνε κάποιες πλάκες, κάποιους σοβάδες οι οποίοι ήταν επικίνδυνοι» και συμπλήρωσε ότι: «Εδώ και 1,5 μήνα περίπου έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για να εκπονηθεί μια μελέτη από δυο μηχανικούς αλλά και επισκευαστικές εργασίες εκτεταμένης κλίμακας. Μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμη η μελέτη».

Για τα υπόλοιπα έξι σχολεία δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στατικότητας. Η ανησυχία του οφείλεται στο γεγονός ότι: «φοβόμαστε πως επειδή υπήρξαν κάποια προβλήματα με τον σεισμό αυτά τα προβλήματα έγιναν μεγαλύτερα»

Στο Βούρειο όπως δήλωσε: «έχουμε λύση γιατί έχουμε μία νέα πτέρυγα στην οποία θα πάνε τα παιδιά να συνεχίσουν το σχολείο» ενώ στην Ερειθιανή: «εχτές σε συνεννόηση και με την Διευθύντρια, με την Πρωτοβάθμια αλλά και τον Κώστα Καρατζά, το συζητήσαμε και βρέθηκε μια λύση. Τα παιδιά θα συνεχίσουν σε άλλες αίθουσες. Στο 5ο Δημοτικό σήμερα βρίσκεται ο ίδιος ο Λευτέρης Παπαλάνης μαζί με το συνεργείο. Το χρονικό διάστημα είναι πολύ σύντομο για να ελέγξει κανείς τόσο πολλά κτίρια και να δώσει άμεσες λύσεις. Εμείς προσπαθούμε και πιστεύουμε ότι μέχρι αύριο το μεσημέρι ή και την Δευτέρα θα έχουμε μια συνολική εικόνα του τι συμβαίνει».

Η Τεχνική Υπηρεσία πάντως, έχει ήδη προβεί σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών: «Στα κτίρια πηγαίνει η Τεχνική Υπηρεσία και το Συνεργείο μας και τοποθετεί κιγκλιδώματα και προστατευτικά για να μην πηγαίνουν τα παιδιά εκεί. Έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας».

100 αιτήσεις από ιδιώτες

Για τα ιδιωτικά κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές ο κ. Ξενάκης ανέφερε ότι: «έχουν γίνει περίπου 100 αιτήσεις από συμπολίτες μας αλλά επειδή βρίσκονται εδώ οι δυο μηχανικοί του ΠΕΧΩΔΕ ο ρόλος τον οποίο εξυπηρετούν είναι μόνο για να διαπιστώσουν και να διατυπώσουν την άποψη τους για το κατά πόσο θεωρούμαστε μια σεισμόπληκτη περιοχή. Αυτό έχει σχέση και με τις αποζημιώσεις προς τους ιδιώτες. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι έναν πρωτοβάθμιο έλεγχο θα ακολουθήσει και δευτεροβάθμιος.»

Τέλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι με εντολή του Δημάρχου είναι πρόθυμοι να διευθετήσουν το ζήτημα με τα ετοιμόρροπα κτίρια: «Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους, για να εκλείψει μελλοντικά το πρόβλημα με τα ετοιμόρροπα κτίρια. Η στάση μας θα είναι η ίδια είτε κρίνονται ως διατηρητέα είτε για τα ιδιωτικά. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοδότηση από το Υπουργείο ή το Κράτος για να προχωρήσουμε στην εκκαθάριση κάποιων από αυτά τα ακίνητα ακόμα και αν είναι ιδιωτικά.»

 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ