Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν το Βορειοανατολικό Αιγαίο και ειδικά τη Λήμνο, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Το καιρικό σύστημα INES, το οποίο ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινείται βορειοανατολικά από τις ακτές της Τυνησίας, προκαλώντας σημαντική επιδείνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στη νησιωτική ζώνη του Αιγαίου.
Η Λήμνος πρόκειται να δεχθεί το κύμα κακοκαιρίας από το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαΐου και έως το πρωί του Σαββάτου 17 Μαΐου. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων και στις υποδομές του νησιού.
Παράλληλα, νοτιοανατολικοί άνεμοι έντασης έως και 9 μποφόρ θα επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, δυσχεραίνοντας τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και προκαλώντας σημαντικούς κυματισμούς στις ακτές. Ειδικά για την Παρασκευή, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις θαλάσσιες δραστηριότητες, αλλά και για τις μετακινήσεις στα παράκτια οδικά δίκτυα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους, ώστε να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας για την άμεση διαχείριση ενδεχόμενων προβλημάτων. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας».
Οι αρχές καλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών που πλήττονται:
Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.
Να μη διασχίζουν ρέματα και χείμαρρους, ακόμη και μετά το πέρας της καταιγίδας.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο.
«Να αποφεύγεται κάθε δραστηριότητα σε υπαίθριους και θαλάσσιους χώρους», τονίζεται χαρακτηριστικά στην οδηγία.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον κίνδυνο κεραυνών, με συστάσεις για αποφυγή χρήσης ηλεκτρικών συσκευών και απομάκρυνση από παράθυρα και σωληνώσεις κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.
Παρότι η αφρικανική σκόνη αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τις νότιες περιοχές της χώρας, δεν αποκλείεται κατάλοιπα να φτάσουν και στο Ανατολικό Αιγαίο, καθιστώντας την ατμόσφαιρα επιβαρυμένη, ειδικά για τα ευπαθή άτομα.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται συνεχώς για την εξέλιξη της κακοκαιρίας:
Από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)
Μέσω του Meteoalarm για επίσημες ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις
Από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr)
Η επικαιροποίηση του δελτίου της ΕΜΥ αναμένεται μέσα στις επόμενες 24 ώρες, ανάλογα με την τροχιά και την ένταση του συστήματος INES.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.