19.3.2019 11:29

Για τη μαύρη καμινάδα του Καρφά πότε θα μιλήσουμε;

Τελικά το μόνο που δεν ενοχλεί είναι το μαζούτ πάνω από την πρώτη τουριστική ζώνη της Χίου

Τη στιγμή που η τοπική κοινωνία από το πρόσφατο παρελθόν μέχρι και σήμερα, κλείνει τη μία μετά την άλλη τις πόρτες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε σε αυτές που εντάσσονται στην κυκλική οικονομία αλλά δεν εντάσσονται στις Α.Π.Ε., το παράδειγμα του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο Κοντάρι, έρχεται να μας υπενθυμίσει το παράδοξο των κινήσεών μας.

Την ώρα που όλη η Ευρώπη έχει προχωρήσει μπροστά αξιοποιώντας εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στη Χίο από τη μία μας ενοχλούν τα τηγανέλαια και οι ανεμογεννήτριες, από την άλλη όμως σιωπούμε εκκωφαντικά σε μία από τις πιο ρυπογόνες εγκαταστάσεις του νησιού, αυτή του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στο Κοντάρι.

Το ακόμα πιο περίεργο με τη στάση της τοπικής κοινωνίας, είναι ότι και στο πρόσφατο παρελθόν, σχεδόν ιδεοληπτικά διατύπωσε τους φόβους της για τυχόν επιπτώσεις στα αποδημητικά πτηνά μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όμως απέφυγε να διατυπώσει τις ίδιες επιφυλάξεις όταν το μαύρο σύννεφο από τη ΔΕΗ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλύπτει είτε την πόλη, είτε ακόμη χειρότερα όλη την τουριστική ζώνη του Καρφά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Δεν μας ενοχλεί η αμφιλεγόμενη Μ.Π.Ε.;

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στο Κοντάρι. Και αυτό διότι το Σ.τ.Ε. από το 2017 θεωρεί με απόφασή του έολους τους περιβαλλοντικούς όρους 10 μονάδων μεταξύ των οποίων οι σταθμοί της Χίου και της Λέσβου, όρους που είχε προσβάλει και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Hellas.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ