16.1.2019 16:18

Έργο χωρίς την κοινωνική αποδοχή πολύ δύσκολα θα γίνει

Την απεμπλοκή της μελέτης Ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου και της ευρύτερης περιοχής από την οδό Πολυτεχνείου έως την οδό Κένεντυ ανακοίνωσε επίσημα ο Δήμος Χίου έπειτα από απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Αιγαίου με την οποία αίρονται τα εμπόδια που είχαν τεθεί με την απόρριψη της μελέτης από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της ΠΕ Χίου.

Οι εργασίες είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, έμειναν πίσω χρονικά όμως τουλάχιστον ένα χρόνο έπειτα από την αδυναμία συνεργασίας που έδειξαν η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Δήμου με όσους προβάλουν αιτιολογημένα σοβαρές ενστάσεις για τη λειτουργικότητα του έργου.

«Σημειώνεται ότι αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί στην έγκριση της μελέτης τόσο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) όσο και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τα δυο μείζονα όργανα του Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για τη συνέχιση της μελέτης και την εξασφάλιση των υπόλοιπων αδειοδοτήσεων μέχρι την υλοποίηση του έργου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

Τα … επόμενα επεισόδια

Οι πανηγυρισμοί για την εξέλιξη του έργου ενδέχεται, πάντως, να είναι πρόσκαιροι, καθώς οι θιγόμενοι κάτοικοι εμφανίζονται ήδη έτοιμοι για την επόμενη νομική κίνηση τους, που θα οδηγήσει σε νέα χρονική εμπλοκή.

Ήδη από την εξέταση της υπόθεσης στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου οι θιγόμενοι είχαν διαπιστώσει ότι εξετάζεται αποκλειστικά το αρχιτεκτονικό μέρος της μελέτης, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι η επιχειρούμενη παρέμβαση είναι καθαρά χωροταξικού και πολεοδομικού χαρακτήρα.

 Οι θιγόμενοι εδράζουν τις αντιρρήσεις τους στο ζήτημα της εφαρμογής από τον Δήμο Χίου των προβλεπόμενων νόμιμων διαδικασιών που απαιτούνται για τη μετατροπή δρόμων σε πεζοδρόμους που δεν προβλέπονται σε ισχύοντα πολεοδομικά σχέδια, αφού στην περιοχή του δημοτικού κήπου υπάρχει σχέδιο πόλεως και ως εκ τούτου απαιτείται η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και η εφαρμογή του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας που ως σήμερα ο Δήμος Χίου παρακάμπτει, στερώντας από τους δημότες τη δυνατότητα να υποβάλουν ενστάσεις οι οποίες θα πρέπει να εκδικαστούν.

«Εάν παρ’ ελπίδα το αποτέλεσμα της απόφασης είναι εγκριτικό στο αίτημα του Δήμου Χίου, αφού λάβουμε γνώση της αιτιολόγησης της απόφασης, θα ακολουθηθεί από μέρους των συνδημοτών μας κάθε άλλη επιβαλλόμενη διαδικασία στα πλαίσια του νόμου», ανέφεραν λίγες μέρες πριν την επίσημη καθαρογραφή της απόφασης οι θιγόμενοι, προαναγγέλλοντας μακρά συνέχεια των νομικών τους ενεργειών, που ενδέχεται να καθυστερήσουν κι άλλο τις διαδικασίες οριστικής ένταξης του έργου, με σοβαρό κίνδυνο μελλοντικής απένταξης, αν δεν αποσπαστεί η κοινωνική συναίνεση.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ