Με στόχο την προώθηση της μικροκινητικότητας και την αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης από την κυκλοφοριακή επιβάρυνση, τέθηκε σήμερα – Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025 – σε πλήρη λειτουργία το νέο σύστημα δημοτικών ποδηλάτων του Δήμου Χίου. Το σύστημα αφορά στη δυνατότητα δωρεάν χρήσης ποδηλάτων από δημότες και επισκέπτες της πόλης μέσω έξι οργανωμένων σταθμών, διασκορπισμένων σε κομβικά σημεία του νησιού.
Όπως ανέφερε, ο κ. Χριστάκης, «υπάρχει εγκεκριμένος κανονισμός λειτουργίας και καθορίζει τους όρους χρήσης των ποδηλάτων, τις τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού, καθώς και τις διαδικασίες σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τοποθέτηση των ποδηλάτων γίνεται σταδιακά, με συνολικά 47 ποδήλατα να μπαίνουν σε λειτουργία στους έξι σταθμούς που έχουν προβλεφθεί: Πλατεία Βουνακίου, Πάρκινγκ οδού Ράμνης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Ομήρειο, στον ΕΥΟΔΟ και στη Φάρκαινα. Οι σταθμοί είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να εξυπηρετούν βασικές διαδρομές στην πόλη, ενισχύοντας την εναλλακτική μετακίνηση και μειώνοντας την ανάγκη χρήσης Ι.Χ.
Η χρήση των ποδηλάτων είναι δωρεάν για τις πρώτες τρεις ώρες, ενώ μετά από αυτό το χρονικό διάστημα εφαρμόζονται περιορισμένες χρεώσεις σύμφωνα με τον κανονισμό. Επιπλέον, έχει προβλεφθεί και μηχανισμός εντοπισμού (μέσω GPS) για την εποπτεία και την ασφάλεια των ποδηλάτων.
«Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε με πρόστιμα. Θέλουμε οι χρήστες να δείξουν συνέπεια και σεβασμό στη δημόσια περιουσία. Είναι ένα εργαλείο για την καθημερινότητα, όχι μόνο μια υπηρεσία μετακίνησης, αλλά μια μικρή επανάσταση στην κουλτούρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστάκης.
Από την πλευρά της, η κα Ποταμούση αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του έργου και στην επιμονή της δημοτικής αρχής να ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση. Όπως σημείωσε, «τα ποδήλατα βρίσκονται σε κομβικά σημεία, κυρίως κοντά σε δημοτικά πάρκινγκ, με σκοπό να χρησιμοποιούνται από πολίτες που σταθμεύουν εκεί και επιθυμούν να μετακινηθούν εντός της πόλης με έναν οικολογικό και ευέλικτο τρόπο».
Η ίδια εξήγησε ότι η χρήση των ποδηλάτων είναι εφικτή και από επισκέπτες, υπό την προϋπόθεση δημιουργίας λογαριασμού μέσω της σχετικής εφαρμογής, η οποία υποστηρίζει ήδη ταυτοποίηση μέσω TaxisNet. Ωστόσο, αναμένεται εντός των ημερών να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα λογαριασμού και για αλλοδαπούς χρήστες, μέσω σύγχρονων διεθνών μεθόδων επαλήθευσης.
Παράλληλα, η κα Ποταμούση αναφέρθηκε και στον ειδικό κανονισμό λειτουργίας του συστήματος, ο οποίος προβλέπει τη διαδικασία καταγραφής πιθανών φθορών, απωλειών ή βανδαλισμών, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των ποδηλάτων σε έναν από τους διαθέσιμους σταθμούς.
«Είναι εξοπλισμένα με GPS, επομένως γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο στην καθημερινότητά μας και να ελαφρύνουμε τον κυκλοφοριακό φόρτο στο κέντρο της πόλης», σημείωσε.
Το σύστημα διαχείρισης των ποδηλάτων βασίζεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και mobile εφαρμογή, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να εντοπίζουν ποδήλατα, να τα «κλειδώνουν» προσωρινά για χρήση και να ενημερώνονται για τη διαθεσιμότητα στους σταθμούς. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί συνεργασία με ανάδοχη εταιρεία για την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση του εξοπλισμού.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε μέσω ευρωπαϊκών πόρων και περιλαμβάνει και την ανάπτυξη υποδομών, όπως βάσεις στήριξης, συστήματα ασφαλούς κλειδώματος και τεχνολογίες αποτροπής κλοπών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.