Χίος Πόλη

31/12/19 20:50

τελ. ενημ.: 31/12/19 20:58

ΒΙΝΤΕΟ- Τρεις ενορίες έσωσαν το έθιμο των αγιοβασιλιάτικων βαπορακιών

Απίστευτα παινέματα με επίκεντρο ΠΡΟΚΕΚΑ, Δέσποτα και εθνικά θέματα

Μόλις τρεις ενορίες του Αγίου Γεωργίου Φρουρίου, της Αγίας Παρασκευής Καστέλλου και της Παναγίας Λέτσαινας, συμμετείχαν στη φετινή διεξαγωγή του εθίμου των Αγιοβασιλιάτικων Βαπορακιών που διοργάνωσε η Περιηγητική Λέσχη Χίου, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να διασώσουν ένα έθιμο που άλλες χρονιές αριθμούσε περί τις 20 συμμετοχές.

Στην ολόφωτη και κατάμεστη από κόσμο κεντρική Πλατεία της Χίου, το χαρμόσυνο κλίμα επικρατούσε από νωρίς αφού της φετινής διεξαγωγής του εθίμου προηγήθηκε μουσικοχορευτική παράσταση από πολιτιστικά σωματεία του νησιού.

Τα παινέματα

Καπετάνιοι μαζί με τα πληρώματά τους και φέτος σκόρπισαν άφθονο γέλιο αφού τα παινέματα περιείχαν ευχές, προτροπές και σατυρικά αλλά και καυστικά δίστιχα για πρόσωπα και καταστάσεις της τοπικής επικαιρότητας.

Κοινός παρανομαστής η άρνηση της Χίου να δεχτεί νέα δομή αλλά και το πάγιο αίτημα για κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ. καθώς και οι τουρκικές προκλήσεις από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Από το στόχαστρο των πληρωμάτων δεν ξέφυγε ούτε ο Μητροπολίτης Μάρκος αφού καυτηριάστηκε η απουσία του από το έθιμο, ενώ ειδική αναφορά όπως άλλωστε είθισται έγινε στις αρχές του τόπου.

Τα βραβεία

Παινέματα- Αγία Παρασκευή Καστέλλου

3ο Αγία Μυρώπη Λέτσαινας

2ο Αγία Παρασκευή Καστέλλου

1ο Άγιος Γεώργιος Κάστρου Χίου

Να σημειωθεί ότι ο μοναδικός χορηγός για φετινά έπαθλα ήταν το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» που προσέφερε συνολικά 1.500 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ «Π» ΣΤΟ FACEBOOK

 

 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση