18.5.2020 14:13

ΒΙΝΤΕΟ- «Ούτε ένα άτομο από την κοινωφελή εργασία στον Δήμο Χίου»

Απουσία προσωπικού, άδειες ειδικού σκοπού και έκτακτες καταστάσεις πίσω από την καθυστέρηση των παρεμβάσεων εκ μέρους των συνεργείων του Δήμου

Τη δική του απάντηση στη σκληρή κριτική που δέχεται από συμβούλους της αντιπολίτευσης τόσο για την καθαριότητα στα καλαθακάκια, όσο και για τις χορτοκοπές και τη διαμόρφωση των παραλιών, έδωσε μέσα από συνέντευξή του στα Τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Χωρίς διάθεση υπεκφυγής, ο Δήμαρχος αναγνώρισε τα υπαρκτά ζητήματα, σημειώνοντας όμως ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει στον Δήμο ούτε ένα άτομα που να απασχολείται στην κοινωφελή εργασία, τη στιγμή που η προηγούμενη δημοτική αρχή «είχε μίνιμουμ κατ έτος 170 άτομα που απασχολούσε μέσω της κοινωφελούς για καθαριότητα και χορτοκοπές».

«Εμείς εδώ και 5 μήνες δεν έχουμε ούτε έναν. Από τον Δεκέμβρη περιμένουμε να εγκριθεί το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και ακόμα δεν ξέρουμε πότε τελικά θα εγκριθεί», ανέφερε ο κ. Κάρμαντζης, προσθέτοντας ότι ακόμα και το μόνιμο προσωπικό σε ποσοστό της τάξεως του 50% απουσιάζει με άδεια ειδικού σκοπού.

Επιπλέον ο Δήμαρχος, εστιάζοντας στο θέμα της διαμόρφωσης των παραλιών σημείωσε ότι οι συμβάσεις κάθε χρόνο, όπως και πέρυσι, υπογράφτηκαν στις 5 Ιουνίου ώστε οι παραλίες να είναι έτοιμες στις 15/6.

«Φέτος ο καύσωνας ήρθε το πρώτο 15νθήμερο του Μάη. Συνεπώς δεν ήταν δυνατό να είμαστε έτοιμοι», κατέληξε ο ίδιος, διαβεβαιώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή κάνει τα πάντα προκειμένου να ανταπεξέλθει σε όλα τα αιτήματα και στις υπαρκτές ανάγκες το συντομότερο δυνατό.

 


Απάντηση και από τον Αντιδήμαρχο Ομηρούπολης Σιδερή Ντομάτα

Από την πρώτη στιγμή που ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης μου εμπιστεύτηκε την αντιδημαρχία  Ομηρούπολης, Καρδαμύλων και Αμανής , αντιλαμβανόμενος το βαρύ φορτίο διοίκησης που αναλαμβάνω εξαιτίας της μεγάλης σε έκταση δημοτικής ενότητας,  κατέβαλλα  και  συνεχίζω να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι δημοτικές υπηρεσίες να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες των δημοτών.

Γνωρίζοντας ότι ο Βροντάδος είναι μια μεγάλη σε έκταση και  πληθυσμό πόλη από την ανάληψη των καθηκόντων μου φρόντισα να παραμείνουν οι 19 εργάτες καθαριότητας στην περιοχή του Βροντάδου , ώστε η πόλη να είναι καθαρή.

Μέχρι και τον Δεκέμβριο όπου υπήρχε το προσωπικό, δεν αντιμετωπίζαμε προβλήματα και μάλιστα γινόμασταν συχνά δέκτες θετικών σχολίων για την νοικοκυρεμένη εικόνα που παρουσίαζε ο Βροντάδος.

 Δυστυχώς από τον Δεκέμβριο ο δήμος λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας (160 εργάτες λιγότεροι) εξαιτίας της λήξης των συμβάσεων των εποχικών υπαλλήλων και όλο το νησί καθαρίζεται με μόλις 10 εργάτες, με ότι αυτό σημαίνει.

Συνάμα παρότι από τον Ιανουάριο αναμέναμε προσλήψεις προσωπικού μέσω κοινωφελούς εργασίας, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καθώς υπήρξε τεράστια καθυστέρηση λόγω κορονοϊού. Μάλιστα αυτή η δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώσαμε   όλοι μας εξαιτίας της πανδημίας έφερε καθυστερήσεις σε έργα, σε μελέτες, σε προσλήψεις, αφού όλες οι δημοτικές  υπηρεσίες υπολειτουργούσαν.

Σε καμία περίπτωση η εικόνα του Βροντάδου σήμερα δεν με ικανοποιεί. Όμως διαπιστώνοντας ως δημοτική αρχή ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην πρόσληψη είκοσι ατόμων με τετράμηνες συμβάσεις.   Παράλληλα αναθέσαμε σε εργολάβους τις χορτοκοπές  σε όλες τις δημοτικές ενότητες  και έτσι από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας ξεκίνησαν οι χορτοκοπές και στον Βροντάδο.  Ταυτόχρονα προγραμματίζουμε την πρόσληψη άλλων είκοσι ατόμων για να ενισχύσουμε και άλλο το προσωπικό καθαριότητας και να μπορούμε σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου να πραγματοποιήσουμε εργασίες καθαριότητας και ευπρεπισμού.α

Από Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν οι διαμορφώσεις  των  παραλιών(που  καθυστέρησαν λόγω πανδημίας μιας και δεν γνωρίζαμε πότε η Κυβέρνηση θα επιτρέψει το άνοιγμα των παραλιών). Παράλληλα θα γίνουν εργασίες καλλωπισμού της παραλιακής οδού με φύτεμα καλλωπιστικών φυτών, ενώ ξεκινά και η υλοποίηση έργων  που θα έπρεπε να είχαν αρχίσει τα δύο προηγούμενα χρόνια αφού έπειτα από δικές μας ενέργειες δρομολογήθηκαν. Οι μελέτες του τεχνικού προγράμματος του 2020 είναι έτοιμες προς δημοπράτηση(θα είχαν ήδη δημοπρατηθεί αλλά μας πρόλαβε η πανδημία) ενώ έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για επιπλέον ασφαλτοστρώσεις στον Βροντάδο τον Σεπτέμβριο.

Σε λίγο καιρό η σημερινή εικόνα του Βροντάδου θα έχει αποκατασταθεί  και όλοι μας θα απολαμβάνουμε τη βόλτα μας στην παραλιακή οδό αλλά και στα δρομάκια του Βροντάδου.

Ανέγνωσα χθες με μεγάλη προσοχή την επιστολή του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Νίκου Νύκτα αναφορικά με την καθαριότητα στον Βροντάδο και ομολογουμένως εξεπλάγην, όχι για την κριτική του, η οποία πάντα είναι καλοδεχούμενη από όπου και αν προέρχεται, αλλά για την ξαφνική «αμνησία». Με όλα όσα γράφει ο κ. Νύκτας είναι σαν να ξεχνά, να διαγράφει όλη αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας εξαιτίας της πανδημίας του Coved19.

Όλοι ξέρουμε ότι ο κορονοϊός έφερε νέα δεδομένα τόσο στις ζωές μας όσο και στην αυτοδιοίκηση.  Ο κ. Νύκτας είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός και γνωρίζει τις διαδικασίες του  δημοσίου αλλά φαίνεται ότι τώρα ως σύμβουλος της αντιπολίτευσης της ξέχασε ως δια μαγείας.

Δεν θα μακρηγορήσω άλλο, απλά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο Βροντάδος να αποκτήσει την εικόνα που του αξίζει.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ