30.9.2022 7:03

«Αστακοί» από οπλισμό αλλά «γυμνοί» από καταφύγια

Στο παρά 5’ της ελληνοτουρκικής κρίσης οι αρχές στη Χίο αναζητούν λύσεις για τα απαρχαιωμένα καταφύγια πολλά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε αποθήκες επιχειρήσεων και σπιτιών

Με τα πιο μελανά χρώματα αποτιμούν έμπειροι στρατιωτικοί την παρούσα ελληνοτουρκική κρίση, σημειώνοντας ότι, η κατάσταση είναι αν όχι σοβαρότερη όμως της ίδιας έντασης με τη δεκαετία του 1980, όταν και η έξοδος των σεισμογραφικών στο Αιγαίο οδήγησε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα σύρραξης.

Η διαρκής ρητορική έντασης αλλά και η επιχειρηματολογία ότι μία απόβαση σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά θα αποτελέσει νόμιμη άμυνα της Τουρκίας, ολοένα και πληθαίνει τα τελευταία 24ωρα ενώ δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που ταυτίζουν την επιχειρηματολογία του Τούρκου προέδρου με αυτή του Ρώσου Προέδρου πριν την εισβολή στην Ουκρανία.

Απέναντι σε αυτή την διαρκώς τεταμένη κατάσταση, η Ελλάδα επιλέγει όχι μόνο να μετατρέψει τα νησιά σε «αστακούς» από άποψη εξοπλισμού αλλά να ενδυναμώσει την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων πραγματοποιώντας μάλιστα ασκήσεις στα νησιά του πρώτου μετώπου.

Οπλισμό έχουμε, καταφύγια δεν έχουμε

Όσο σημαντικό βήμα προς την προάσπιση της εθνικής κυρίαρχης, της εδαφικής ακεραιότητας αλλά και της προστασίας του τοπικού πληθυσμού θεωρείται η ακμαία παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στη Χίο όσο και στα υπόλοιπα νησιά, άλλο τόσο σημαντική θεωρείται και η παλλαϊκή άμυνα και προστασία.

Έτσι ενώ κανείς θα περίμενε ότι με έναν τέτοιο απρόβλεπτο γείτονα τα ζητήματα πολιτικής προστασίας θα ήταν βασική προτεραιότητα της πολιτείας εν τούτοις, η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει κάθε τέτοια θεώρηση των πραγμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση που τα πράγματα πάρουν άλλες διαστάσεις, πέραν της εκτόνωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Καμία απολύτως ενέργεια

Η κακή κατάσταση των απαρχαιωμένων καταφυγίων της Χίου διαπιστώθηκε ήδη από τον Μάρτιο του 2022, έπειτα από αυτοψία αρμοδίων κλιμακίων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κινητοποίηση από τις αρχές.

Συνολικά η Χίος διαθέτει περί τα 55 καταφύγια τα οποία όμως στο σύνολό τους είναι παραμελημένα, σε άσχημη κατάσταση, χωρίς εξοπλισμό και σίγουρα όχι ικανά να παρέχουν προστασία στο πλήθος σε περίπτωση αεροπορικής επιδρομής.

Η συνέχεια του ρεπορτάζ στον έντυπο "Π" της Παρασκευής 30.9.2022

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ