2.4.2023 7:07

Προτεραιότητα στο «πως» και όχι στο «ποιος»

Εκλογές ευθύνης και αποφάσεων για την πορεία και το μέλλον της Χίου αλλά και της Ελλάδας

Θα έλεγε κανείς ότι, πλέον θεωρείται σχεδόν κλισέ η φράση «αυτές οι εκλογές είναι οι κρισιμότερες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας». Μία φράση που ακούγεται σχεδόν ανά 4 χρόνια την τελευταία 20ετία, χωρίς επί της ουσίας – πέρα των κομματικών επιτελείων- να «ανησυχεί» κανείς για την κρισιμότητα των στιγμών.

Αυτό μέχρι σήμερα. Σήμερα που οι στιγμές και όσα ζήσαμε ξεπέρασαν την κρισιμότητα και φέρνουν πλέον τους πολίτες και την κοινωνία προ των ευθυνών τους.

Στιγμές που έδειξαν ότι, η κοινωνία της Χίου, του Βορείου Αιγαίου, της Ελλάδας, οφείλει να προτάξει το ερώτημα «πως θα κυβερνήσει ο επόμενος» και σε δεύτερη μοίρα το ερώτημα «ποιος θα είναι ο επόμενος».

Το μέχρι σήμερα σφιχταγκάλιασμα πολιτικών- ψηφοφόρων – εννοείται φυσικά και πολιτικών – δημοσιογράφων- δημιούργησε μία απερίγραπτη κατάσταση, με αποτέλεσμα ειδικά τα τελευταία χρόνια η έννοια του πελατειακού κράτους να επισκιάσει κάθε πρόθεση σύστασης επιτελικού κράτους και να αποτελειώσει και την παραμικρή εμπιστοσύνη στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα. 

Η τραγωδία των Τεμπών, απλά ανέσυρε στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες που είχαμε καλά κρυμμένες μέσα στο συρτάρι ως χώρα. Άνθρωποι του κομματικού σωλήνα σε λάθος θέσεις απλά με επίδειξη κομματικής ταυτότητας, συμβάσεις και έργα που ενώ κοστίζουν εκατομμύρια ουδέποτε ολοκληρώνονται, κρίσιμες υποδομές στον αυτόματο πιλότο και μία κοινωνία ανήμπορη να αντιδράσει πλέον από το σοκ, να αναζητά απαντήσεις.

Απαντήσεις σε ερωτήματα που η ίδια δημιούργησε, δείχνοντας ανοχή και προσπαθώντας να ωφεληθεί των «προνομίων» ενός κλειστού κομματικού κύκλου που ελέγχει τα πάντα, σε κάθε έκφανση του δημόσιου αλλά και ιδιωτικού βίου όπως τελικά αποδείχθηκε από τις παρακολουθήσεις.

Μέσα σε όλα αυτά, το πολιτικό σύστημα που εξυπηρετεί τον άκρατο κομματισμό προτάσσει το ερώτημα «ποιος θα κυβερνήσει», προσπαθώντας μέσα από τους φόβους και τα λάθη του παρελθόντος, να απαντήσει στο ουσιαστικό ερώτημα «πως θα κυβερνήσει».

Η ρητορική «δώστε μας ισχυρή εντολή» και «στις δεύτερες εκλογές θα σας απαντήσουμε με ποιο τρόπο θα κυβερνήσουμε», δεν αποτελεί παρά ένα παραπλανητικό ευφυολόγημα όσων «παίζουν τα ρέστα τους» στην πολιτική σκηνή -τοπική και πανελλαδική- σε μία προσπάθεια να μη χάσουν τα «προνόμια» που οι ίδιοι δημιούργησαν για τον εαυτό τους.

Απέναντι σε αυτό το ερώτημα, η κοινωνία, οφείλει να αξιώσει απαντήσεις κύρια στο ερώτημα «πως θα κυβερνήσει» ο επόμενος και με αυτό το κριτήριο να προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή 21 Μαΐου 2023.

Ένα ερώτημα δύσκολο, ένα ερώτημα που απαιτεί πρώτα και κύρια συγκρούσεις από την ίδια την κοινωνία και τους ψηφοφόρους, που δεν θα προτάξουν την πρόσληψη του παιδιού και του συγγενή, που δεν θα προτάξουν το μικρό ή το μεγάλο ρουσφέτι, που δεν θα προτάξουν τίποτα άλλο πέρα από το μέλλον του νησιού τους και της Ελλάδας.

Ένα ερώτημα τελικά τόσο κρίσιμο, όσο και οι ερχόμενες εκλογές…

«Π»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ