10.12.2021 14:18

Βραβείο Ζαχάρωφ: Τι γνωρίζετε γι’ αυτό;

Το 2ο ΓΕΛ Χίου-Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)–Junior ambassadors του Προγράμματος EPAS

Η πηγή έμπνευσης για το βραβείο ήταν ο Ρώσος φυσικός Αντρέι Zαχάρωφ που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση αντιφρονούντων στη χώρα του.

Τριάντα τρία χρόνια μετά την πρώτη απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ στον Νέλσον Μαντέλα, Nοτιοαφρικανό αγωνιστή κατά του Απαρτχάϊντ, βραβεύεται στις 15 Δεκεμβρίου ο Αλεξέι Ναβάλνι, Ρώσος ακτιβιστής κατά της διαφθοράς. 

To βραβείο Ζαχάρωφ αποτελεί την υπέρτατη αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δράσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απονέμεται σε άτομα, ομάδες και οργανώσεις που συμβάλλουν στην ελευθερία της σκέψης. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- ανεξάρτητα από το φύλο, την φυλή και την ιδεολογία κάθε ανθρώπου-συγκαταλέγεται στις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως διοργανώτρια αρχή του θεσμού, επιλέγει τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους. Ο νικητής του βραβείου επιλέγεται από την Διάσκεψη τωνΠροέδρων, ένα σώμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Με την παραπάνω διαδικασία επικυρώνεταιη καθαρά ευρωπαϊκή υπόσταση αυτού του μακροχρόνιου θεσμού.

Άνθρωποι που αξίζει να τιμηθούν με το βραβείο Ζαχάρωφ βρίσκονται ανάμεσά μας και πρέπει να αποτελούν πρότυπο για όλους μας!

2ο ΓΕΛ Χίου-Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)–Junior ambassadors του Προγράμματος EPAS.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τα πρόσωπα που έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Ζαχάρωφ και τη δράση τους στον παρακάτω σύνδεσμο, που παραπέμπει στο padlet του σχολείου:

https://padlet.com/mail4399/569qhp8vrnyal5ae

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ