5.6.2024 6:57

Πανελλαδική πρωτιά για το 2ο Γυμνάσιο Χίου

Η μαθητική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Χίου, γνωστή ως Forests…fortherest, αποτελείται από μαθητές του τμήματος Β1 της Β΄ Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους κ. Μπάτσιου Παρασκευής. Η ομάδα αυτή κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού «Γύρω-γύρω όλη…η οικονομία» και απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Πανελλαδικά στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανάμεσα σε περίπου 150 συμμετοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια επιχειρηματική ιδέα έφτασε στην τελική 10άδα του Πανελλήνιου διαγωνισμού μαθητικής επιχειρηματικότητας της Envolve Entrepreneurship.

Ο διαγωνισμός «Γύρω-γύρω όλη...η οικονομία» κάλεσε τους μαθητές να ασχοληθούν με την περιγραφή ενός σχεδίου Κυκλικής Οικονομίας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του σχολείου. Οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι η στενότητα των πόρων οδηγεί στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και την κοινωνία, ενώ αναγνώρισαν την αλληλεξάρτηση κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος και την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας με έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων.

Επιμέρους στόχοι του διαγωνισμού ήταν:

  • Η έγκυρη πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών σχετικά με την ορθή αξιοποίηση των πόρων.
  • Η συνειδητοποίηση ότι κανένας τομέας και καμία δράση δεν είναι ανεξάρτητη από την άλλη και απαιτείται συνεργασία.
  • Η προώθηση της ιδέας της υπεύθυνης κατανάλωσης και διαχείρισης στη σχολική και την τοπική κοινωνία.
  • Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
  • Η ανάπτυξη των δημιουργικών ικανοτήτων των μαθητών και της έκφρασης της προσωπικότητάς τους μέσω αυτής της διαδικασίας.
  • Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.
  • Η ανάπτυξη της συνεργατικότητας.

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χίου εργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν ένα σχέδιο εφαρμογής των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας στον χώρο του σχολείου τους, δείχνοντας ότι η καινοτομία και η δημιουργικότητα μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα της εκπαίδευσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ