28.3.2014 13:52

"Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Χιακή Συμπολιτεία ή αλλιώς άνθρακες ο θησαυρός"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Μετά από πρόσκληση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε στις 6-3-2014 συγκέντρωση στο Πυργί με ομιλήτρια τη βουλευτή Σάμου του κόμματος αυτού κα Καλογερή, με θέμα τα προβλήματα των μαστιχοπαραγωγών.

Στη συζήτηση ακούσθηκαν, εκτός από κάποιες προτάσεις και παρατηρήσεις, τέσσερις βασικές απόψεις.

Η πρώτη πρόταση σχετικά με το φορολογικό, ήταν η πρόταση της ΠΑΣΥκαι της Λαϊκής Συσπείρωσης από το Γιάννη Νομικό υποψήφιο δημοτικό Σύμβουλο, που αφορούσε στη μη φορολόγηση των μικρομεσαίων αγροτών.  Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και τήρηση βιβλίων και στοιχείων για εισοδήματα άνω των 40.000 συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τις αποζημιώσεις, πλήρη κάλυψη του καταστραφέντος κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ, χωρίς όρους και αποκλεισμούς, ενώ σχετικά με την αναγκαστικότητα της Ε.Μ.Χ.  η ριζική διαφωνία   με την άρση της γιατί τη θεωρούμε ως  όρο επιβίωσης για τους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου.

Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε  από τον πρόεδρο της Ένωσης και περιλάμβανε ανάμεσα στα άλλα τη δίκαια φορολόγηση. Έναν όρο που εφεύρε ο κ. Μονίαρος για να καλύψει τη συμφωνία του με τις θέσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, με κάποιες μικροβελτιώσεις που προστέθηκαν από το Δ.Σ. της Ε.Μ.Χ. για εσωτερική κατανάλωση, καθώς και κύρια την ουσιαστική συμφωνία του με τη φορολόγηση των αγροτών.

Η τρίτη πρόταση που κατατέθηκε από παρευρισκόμενο, ήταν υπέρ της φορολόγησης των αγροτών σύμφωνα με το νόμο, κατά της καταβολής αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές και υπέρ της άρσης της αναγκαστικότητας της Ένωσης. Ο καθείς καταλαβαίνει τους σκοπούς  και το νόημα αυτής της πρότασης καθώς και τα συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί.

Η τέταρτη πρόταση δεν ήταν πρόταση. Κατατέθηκε από τους οργανωτές της εκδήλωσης και συνοπτικά έλεγε ότι δεν υπάρχει πρόταση, ότι η συνάντηση είχε τον σκοπό να ακούσουν τους αγρότες και έτσι να διαμορφώσουν τις θέσεις τους, που θα τις εφαρμόσουν όταν γίνουν κυβέρνηση! Μέχρι τότε δηλαδή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Σε επίμονες μάλιστα ερωτήσεις  σχετικά με την αναγκαστικότητα, προς την κα Καλογερή, αυτή απάντησε ότι όταν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση ( οποία βεβαιότητα ),  θα παζαρέψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη διατήρησή της και στη συνέχεια αντιλαμβανόμενη την γκάφα ολκής που έκανε προσπάθησε να τα μπαλώσει λέγοντας το άκρως αντιφατικό  ότι θα παζαρέψει και θα απαιτήσει.

              Περιμέναμε λοιπόν με αγωνία, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες μας ήρθαν πριν από λίγες ημέρες σαν προτάσεις της Χιακής Συμπολιτείας. Το γιατί ας το αναλογισθεί ο καθένας μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έχει πρόταση χωρίς να έχει πρόταση, αφού αυτή θα είναι πρόταση της δημοτικής του παράταξης και έτσι δε δεσμεύεται σε σχέση με όσα έχει πει μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι πήρε καλά μαθήματα από τους συντρόφους, πρώην Πασόκους, που προσχώρησαν σ’ αυτόν,  οι οποίοι είχαν διακριθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στη μετατροπή  του μαύρου  σε άσπρο.

Ας δούμε λοιπόν τι προτείνει ή τι δεν προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ:

1.  Απουσιάζει τελείως από τις θέσεις του το φορολογικό. Πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχεται τις κυβερνητικές θέσεις για 13% φορολόγηση και τήρηση βιβλίων και στοιχείων από τους αγρότες.

2. Στο θέμα των αποζημιώσεων ζητά ¨να μην εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διεκδίκησης ειδικών προγραμμάτων από την Ε.Ε και το υπουργείο Γεωργίας¨.  Καμία τοποθέτηση στο απόλυτα συγκεκριμένο θέμα της πλήρους αποζημίωσης όλων ανεξαιρέτως των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά του 2012.

3. Στο θέμα της αναγκαστικότητας της Ε.Μ.Χ. ζητά ¨να προετοιμασθεί ο οργανισμός για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου¨, (τι κομψή διατύπωση), δηλαδή να γίνει αποδεκτή η άρση της αναγκαστικότητας. Ούτε καν παζάρια λοιπόν, ούτε απαιτήσεις όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, όπως μας διαβεβαίωσε η κ. Καλογερή.

Ακόμα το σοβαρό αυτό θέμα εξαφανίζεται από τη σύνοψη των θέσεων της Συμπολιτείας, ενώ διατυπώνεται σαφώς και ευκρινώς στο αναλυτικό κείμενο των θέσεων του. Προφανώς γιατί καίει.

4.   Ζητά μείωση   της  παραγωγής  του  μαστιχιού,   ταυτόχρονα  επέκταση καλλιέργειας σε Δαφνώνα, Βερβεράτο και Θυμιανά και είσοδο με κίνητρα νέων καλλιεργητών. Δηλαδή παραπέρα μείωση του εισοδήματος των αγροτών που παραμένει στάσιμο, αν όχι συνεχώς μειούμενο τα τελευταία τουλάχιστο 10 χρόνια. (Προφανώς όμως αγνοεί ότι οι αγρότες των περιοχών αυτών συνεχώς και αδιαλείπτως ασχολούνται με τη μαστιχοκαλλιέργεια).

5.    Ζητά τη δημιουργία αποθεματικού κεφαλαίου  για την εξάλειψη των κινδύνων από την έκθεση της ΕΜΧ στον τραπεζικό δανεισμό, χωρίς να μας πει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. (Σύμφωνα με τους οικονομικούς κανόνες που εμείς γνωρίζουμε αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση της τιμής  παραγωγού ή την αύξηση της τιμής  καταναλωτή).

6.     Όλα   τα   παραπάνω   σε  συνδυασμό   με   τις  υπόλοιπες  δευτερεύουσες προτάσεις  του  οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο των μικροκαλλιεργητών από την παραγωγή και τη συγκέντρωση του φυτικού κεφαλαίου σε λίγους.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους μαστιχοκαλλιεργητές της Χίου, τους εργάτες, άλλους αγρότες, εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους συνταξιούχους, στους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους καλούμε να απομονώσουν όλες αυτές τις προτάσεις και αυτούς που τις εκφράζουν, γιατί το μόνο που επιδιώκουν είναι την ολοκληρωτική καταστροφή των σκληρά εργαζόμενων αγροτών – μαστιχοκαλλιεργητών.

 

Τους καλούμε να σπάσουν τις αλυσίδες με  τις οποίες τους έχουν δεμένους και ξεκινώντας από τις επικείμενες εκλογές να ανοίξουν το δρόμο για τη δική τους εξουσία, ανατρέποντας το σημερινό τέλμα στο Δήμο, στην Περιφέρεια, δυναμώνοντας το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή τη μόνη εγγύηση για τη λαϊκή εξουσία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ