17.4.2014 19:05

Καμπανάκι κι εξηγήσεις για το εξαφανισμένο αποθεματικό

Στα όρια τους φτάνουν τα οικονομικά του Δήμου απ’ τις διαρκείς περικοπές που έχουν υποστεί οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι. Το θέμα επανέρχεται με επίσημη μορφή από την τμηματάρχη Προϋπολογισμού Λογιστηρίου του Δήμου, η οποία με επιστολή της (που κοινοποίησε στα Μέσα η ΛΑΣ) αποκαλύπτει ότι το αποθεματικό του Δήμου είναι σχεδόν μηδενικό, διαμορφώνεται μόλις στις 8.000 ευρώ.

«Επειδή βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του Β’ τριμήνου του 2014 και το αποθεματικό είναι ήδη εξαιρετικά χαμηλό, επισημαίνουμε την αυξημένη πιθανότητα αδυναμίας του Δήμου να ανταπεξέλθει σε κάποιο έκτακτο γεγονός ή σε κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ορθή απεικόνιση τόσο του προϋπολογισμού όσο και των Οικονομικών Καταστάσεων του Δήμου», επισημαίνει στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής η κ. Μ. Γκανάπη.

Πρόβλημα και στα δικαστικά

Εξαιρετικά ανήσυχη εμφανίζεται η κ. Γκανάπη και για την πορεία του κωδικού όπου εγγράφονται δικαστικά έξοδα και έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων. Ο προϋπολογισμός εγγράφει για αυτά 115.399 ευρώ και μέχρι τις αρχές Απριλίου έχουν δεσμευτεί πιστώσεις 62.157 ευρώ, ενώ συνεχώς αποστέλλονται στο Τμήμα Λογιστηρίου δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του Δήμου για εκκαθάριση, με κίνδυνο η υφιστάμενη πίστωση να μην αποδειχθεί επαρκής για την κάλυψη υποθέσεων που θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα για το θέμα η κ. Γκανάπη επισημαίνει ότι θα πρέπει να εξαντλούνται όλα τα ένδικα μέσα εκ μέρους του Δήμου, ενώ σε περίπτωση που δικαστικές αποφάσεις τελεσιδικούν εις βάρος του Δήμου χωρίς να έχει εκπροσωπηθεί ή χωρίς να έχει ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, υπάρχει κίνδυνος άσκησης αστικής και πειθαρχικής ευθύνης των αιρετών οργάνων του Δήμου.

Που εξαερώθηκε

Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρινούδης, ως πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής,  εξηγεί ότι το αποθεματικό μέχρι σήμερα αναλώθηκε σε δαπάνες που είτε δεν μπορούσαν να προβλεφθούν κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού, όπως ήταν οι έκτακτες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που καθιερώθηκαν με νομοθετική ρύθμιση εντός του 2014 (περίπου 80.000€) και η διόρθωση του ταμειακού υπολοίπου μετά την οριστικοποίηση του στις 31-12-2013 (περίπου 110.000€), αλλά και η ενίσχυση δαπανών που αποδείχθηκαν ανεπαρκείς, όπως ήταν η πρόσληψη των εκτάκτων υπαλλήλων στην Υπηρεσία Καθαριότητας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της υπηρεσίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (περίπου 150.000€).

«Επομένως οι πιστώσεις του αποθεματικού αφενός μεν έχουν λογιστικά διατεθεί σύμφωνα με τον κατά το νόμο προορισμό του, αφετέρου δεν  είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθούν τελικά», εξηγεί ο δήμαρχος, που ευελπιστεί σε νέα τόνωση του αποθεματικού από πόρους που θα προέλθουν από τις εκπτώσεις που θα λάβει ο Δήμος από τη δημοπράτηση προμηθειών και υπηρεσιών που χρηματοδοτούνται από τακτικά και ανειδίκευτα έσοδα.

Εξαγγελίες με φειδώ

Η αναμενόμενα ανησυχητική πορεία των οικονομικών δεικτών του Δήμου είναι λάθος να μετατραπεί σε πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης. Αντίθετα, επιβάλλεται να γεμίσει με σύνεση τις δημοτικές παρατάξεις και να τις κάνει πολύ πιο φειδωλές στις αβασάνιστες υποσχέσεις. Πέρα από προθέσεις και πολιτικές, η όποια δημοτική αρχή προκύψει είναι δύσκολο να αποφύγει τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα του δημοτικού ταμείου. Με αυτήν θα αναμετρηθεί υποχρεωτικά και σ’ αυτή θα είναι υποχρεωμένη να προσαρμόσει την ανάπτυξη των σχεδιασμών της. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ