15.5.2014 14:10

«Χρειαζόμαστε διοικητική και αναπτυξιακή αναγέννηση του Βορείου Αιγαίου»

Βάσιμα αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής εμφανίζεται η Χρ. Καλογήρου σε συνέντευξή της στον «π». Σηκώνοντας η ίδια προσωπικά το φορτίο επαφής του συνδυασμού με την κοινωνία της Χίου, υπεραμύνεται του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των εκλογών και προειδοποιεί ότι η υπερ – πολιτικοποίηση τους από ορισμένους ενδέχεται να αυξήσει την τάση αποχής.

Συνέντευξη στον Παντελή Φύκαρη

Ερ.: Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα της κάλπης, σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου;

Χ.Κ.: Είμαι βάσιμα αισιόδοξη, από τις περιοδείες στα νησιά μας όλες αυτές τις μέρες, ότι ο συνδυασμός μας «Εμείς, για το Αιγαίο» θα πάει καλά, θα είναι ο πρωταγωνιστής των αλλαγών που έχει ανάγκη η Περιφέρεια, την επομένη των εκλογών. Το πρόγραμμά μας έχει ρεαλιστικές βάσεις και συναντά την επιδοκιμασία των συμπολιτών μας. Η διάθεσή μας για μια Περιφέρεια με ουσιαστικές αρμοδιότητες, με αυξημένους πόρους, μετράει επίσης θετικά. Νιώθουμε έτοιμοι, εφόσον οι συμπολίτες μας μάς τιμήσουν με την ψήφο τους, να κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή πλεύσης στην περιφερειακή διοίκηση, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στη Χίο, τα Ψαρά, τις Οινούσσες, όλων των νησιών του Βόρειου Αιγαίου.

Ερ.: Πολλοί λένε πως οι εκλογές για την Περιφέρεια έχουν άμεσο πολιτικό χαρακτήρα, συσχετίζονται με τις πολιτικές επιδιώξεις των κομμάτων και μάλιστα ενόψει ευρωεκλογών. Εσείς τι πιστεύετε;

Χ.Κ.: Θεωρώ άστοχο να συζητάμε το αν η Περιφέρεια γίνει «πεδίο μάχης» για κομματικές σκοπιμότητες ή για πολιτικές που διαιρούν, αντί να ενώνουν, τους κατοίκους των νησιών μας. Αρκετά πλήρωσε ο τόπος και ειδικότερα το Βόρειο Αιγαίο τις ξεπερασμένες αυτές λογικές. Για μένα δεν υπάρχουν διλήμματα τέτοιου τύπου. Πράγματι, η ψήφος για την Περιφέρεια έχει πολιτικό νόημα, αλλά αφορά πρωτίστως το αν ο θεσμός αυτός θα ενισχύσει τις αρμοδιότητές του, θα ενδυναμώσει τις πολιτικές της αποκέντρωσης, θα συμβάλει καθοριστικά για την ώθηση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας - όλα δηλαδή τα δυνατά εργαλεία, για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ερ.: Μήπως όμως έτσι επιχειρείτε να αποπολιτικοποιήσετε την προσέλευση στις κάλπες την προσεχή Κυριακή;

Χ.Κ.: Θα επαναλάβω ότι σε λίγα 24ωρα θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το συμφέρον του Βόρειου Αιγαίου και των τοπικών κοινωνιών. Δυστυχώς, αυτή η κακώς νοούμενη υπερ-πολιτικοποίηση, με δόσεις λαϊκισμού και υποσχέσεων, μπορεί να ωθήσει πολλούς συμπολίτες μας στην αποχή. Εμείς θεωρούμε καθοριστικής σημασίας για τις τύχες της Περιφέρειας και τη αναδιοργάνωση του θεσμού τη συμμετοχή όλων.

Ερ.: Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της επόμενης μέρας, εφόσον νικήσει ο συνδυασμός σας;

Χ.Κ.: Θα ξεχώριζα δύο προβλήματα για άμεση επίλυση. Το πρώτο έχει να κάνει με μια άμεση διοικητική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, που θα ξεκινήσει από την ενίσχυση των Υπηρεσιών, που θα κάνουν ποιοτικότερη την καθημερινότητα του πολίτη, θα τον υπηρετούν και δεν θα του κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη. Το  δεύτερο σχετίζεται με άμεσες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ιδιαίτερα ενόψει του καλοκαιριού, αλλά και για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Θα πιέσουμε τις αρχές για φθηνότερες μεταφορές, για τακτική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τα άλλα νησιά του Αιγαίου.

ΕΡ.: Μιλάτε συχνά για ανάπτυξη, όμως πώς την εννοείτε; Μήπως και εσείς αναλώνεστε σε γενικότητες;

Χ.Κ.: Κάθε άλλο!  Θα επικαλεστώ ένα παράδειγμα, γνωστό σε όλους. Η μαστίχα Χίου είναι ένα προϊόν, μικρό σε ποσότητα, αλλά γνωστό παγκοσμίως. Γιατί όμως να περιοριζόμαστε σε ένα και μόνο προϊόν; Γιατί να μην τολμήσουμε και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, δημιουργώντας brand names για περιζήτητα προϊόντα; Γιατί να μην αναδείξουμε τουριστικά τις φυσικές ομορφιές αλλά και τις πλούσιες ιστορικές και πολιτισμικές παραδόσεις μας; Έχουμε εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό της Χίου, της Περιφέρειας. Έχουμε μια πανεπιστημιακή μονάδα, με ειδικότητες που μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του νησιού. Αυτές τις δράσεις καλούμαστε να ενθαρρύνουμε.

Ερ.: Είναι γνωστός ο κρατικός εναγκαλισμός με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς βλέπετε - εφόσον αναλάβετε - να διαμορφώνεται η σχέση σας με την κεντρική εξουσία;

Χ.Κ.: Αυτό που πιστεύω ότι σήμερα χρειαζόμαστε είναι η διοικητική και αναπτυξιακή αναγέννηση της ελληνικής Περιφέρειας συνολικότερα και του Βορείου Αιγαίου ειδικότερα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία ανεξάρτητη από την κεντρική διοίκηση Περιφέρεια, με σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων τους αλλά και ταυτόχρονη συνεργασία, όποτε κρίνεται αναγκαίο για την ικανοποίηση σημαντικών αιτημάτων. Η παράταξή μας, «Εμείς, για το Αιγαίο» θεωρούμε ότι η Περιφέρεια πρέπει να λειτουργεί απελευθερωμένη από κομματικές αγκυλώσεις και «γραμμές», που χρόνια τώρα ταλανίζουν τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και αποδείχθηκαν στην πράξη ανεπαρκείς και επιβλαβείς.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ