22.5.2014 11:14

Χιώτες χτυπούν την πόρτα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

• ΑΝ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ

Η πολυάριθμη συμμετοχή στα δημοτικά και περιφερειακά ψηφοδέλτια και το ανάλογο ενδιαφέρον που προκαλεί επισκιάζει σε μεγάλο βαθμό στις μικρές κοινωνίες τη σημασία των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου.

Κι όμως η βαθιά κρίση των τελευταίων χρόνων μας έκανε να αισθανθούμε ότι ο ρόλος της Ευρώπης είναι πολύ πιο σημαντικός από όσο νομίζαμε, καθώς δεν εξαντλείται σε αυτόν της τροφού, έχει και απαιτήσεις.

Ο ρόλος της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη αναδεικνύεται από την ποιότητα εκείνων που λειτουργούν ως απεσταλμένοι μας στα διεθνοποιημένα κέντρα λήψης αποφάσεων. Κάποιοι από αυτούς με χιακή καταγωγή, εύλογο είναι να έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν καλύτερα τις νησιωτικές ανάγκες.

Για το σκοπό αυτό η σημερινή αναφορά επικεντρώνεται στις υποψηφιότητες με τοπικά ερείσματα. Άλλοι γεννημένοι στη Χίο, άλλοι με καταγωγή από το νησί κι ορισμένοι από την ευρύτερη ενότητα του Βορείου Αιγαίου.

ΕΚ ΧΙΟΥ ΟΡΜΩΜΕΝΟΙ

Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ

Ο πρώην βουλευτής Χίου Κ. Μουσουρούλης δοκιμάζει τις δυνάμεις του στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. σε μια δύσκολη από κάθε πλευρά εκλογική μάχη και με ισχυρούς εσωκομματικούς αντιπάλους. Το αν εκλέγεται ή όχι σίγουρα δεν μπορεί να το καθορίσει η Χίος, ωστόσο το νησί τον έχει τιμήσει ήδη δυο φορές και η συμβολή του στην εκλογή του θα προσμετρήσει ιδιαίτερα.

Γ. ΜΗΛΙΟΣ

Ο Γιάννης Μηλιός είναι ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Πλούσιο το βιογραφικό του, με αρκετή βιβλιογραφία μια και ο ίδιος είναι καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο Γιάννης Μηλιός γεννήθηκε στο νησί μας, έστω κι αν λίγοι το γνωρίζουν, και αυτή η καταγωγή είναι η αιτία των συχνών επισκέψεων του ως απεσταλμένος του ΣΥΡΙΖΑ με πιο πρόσφατη πριν μια εβδομάδα, για να ενισχύσει τον αγώνα της Αγλ. Κυρίτση.

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΛΗΟΣ

Ο Δημ. Παπαληός ανέλαβε την ευθύνη να συστήσει στη Χίο την «Κοινωνία Αξιών» του Δημ. Μπουραντά. Αυτοδιοικητικά έμπειρος και με σημαντικές προσωπικές προσβάσεις σε πολλούς χώρους, έρχεται να δείξει με τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο ότι ενισχύει την τάση πλήρους ανανέωσης της πολιτικής σκηνής, μη διστάζοντας να τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος χωρίς κοινοβουλευτική συμμετοχή αλλά με διαλεχτές προσωπικότητες στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του.

Μ. ΚΥΔΩΝΗ

Η Μαρία Κόρμαλου - Κυδώνη βρέθηκε πριν λίγες μέρες στο πλευρό του πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη, αποδεχόμενη τη συμμετοχή της ως υποψήφια ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο «Ένωση για την Πατρίδα και το Λαό» του Βύρωνα Πολύδωρα, στο οποίο ο κ. Ψωμιάδης είναι αντιπρόεδρος.

ΔΗΜ. ΒΑΡΟΣ

Ο Δημ Βάρος γεννήθηκε στη Χίο το 1949. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Λονδίνο και διετέλεσε διευθυντής σύνταξης και διευθυντής στις εφημερίδες Χιακός Λαός, Ακρόπολη, Έθνος, Πρώτη, Έθνος της Κυριακής, Τύπος της Κυριακής και σε οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά περιοδικά όπως Ελληνική Ναυτιλιακή, Χρόνος, Κεφάλαιο κ.ά. Δημιούργησε πολλά περιοδικά όπως το Logistics & Management, το Car & Truck, το Ecotec, το TV Έθνος, το New Gen, to Relax κ.α.

Θέτει υποψηφιότητα ως  ευρωβουλευτής με τη «ΔΡΑΧΜΗ», με επικεφαλής τον Θεοδ. Κατσανέβα και αντιπρόεδρο τον ίδιο.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΩΜΕΝΕΣ

ΧΡ. ΓΙΑΝΝΟΠΑΠΠΑ

Ξεκίνησε σαν Μηχανολόγος-Μηχανικός με ειδίκευση στη Ρομποτική και σε θέματα δορυφορικής τεχνολογίας και διαστήματος και τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν στέλεχος σε διεθνείς και Ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Η Χρ. Γιαννόπαππα, γεννημένη το 1976 και με καταγωγή από τη Λαγκάδα, είναι άλλη μια Χιώτισσα που διεκδικεί την εκλογή της στο ευρωκοινοβούλιο με το κόμμα της Ν.Δ..

ΕΛ. ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ

Η Ελίζα Βόζενμπεργκ έχει καταγωγή από τα Καρδάμυλα, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.. Δικηγόρος στο επάγγελμα και με σημαντική κοινωνική δράση, έχει καθίσει και στα εθνικά κοινοβουλευτικά έδρανα πριν πάρει την απόφαση να επικεντρώσει το στόχο της στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΟΙ «ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ»

Μπορεί να μην υπάρχουν άλλοι Χιώτες ή Χιώτισσες μέσα στα κομματικά ψηφοδέλτια, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες στα γειτονικά νησιά (Σάμος και Λέσβος). Στη Μυτιλήνη ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Στ. Τσακυράκη με το «ποτάμι», όπως και της υδροβιολόγου του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» στη Σάμο, Αναστ. Μηλιού. Υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΜ. ΑΡ. είναι επίσης ο καθηγητής στο Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρώην πρύτανης Πάρης Τσάρτας και ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Τσαμουργκέλης, συχνός επισκέπτης στο νησί μας για τα εκπαιδευτικά του καθήκοντα. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ