9.5.2014 17:12

Ερμ. Φρεζούλη: «Πλήγμα στους ναυτικούς μας και την οικονομία του τόπου η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων»

Με αφορμή την τροπολογία που καταργεί ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις των ναυτικών, με άμεση επίπτωση στους μισθούς που λαμβάνουν, η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Μόλις χθες, στη συνέντευξη Τύπου της Χιακής Συμπολιτείας, εξηγήσαμε ότι οι αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας δεν είναι άμοιρες πολιτικών ευθυνών, δεν είναι απλώς θέμα
“καλής” διαχείρισης.
Με πειρατική τροπολογία που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή καταργούνται ουσιαστικά οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ναυτικών. Από τώρα και στο εξής θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας έναντι των κλαδικών. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η κάθε εταιρεία, στήνοντας ένα σωματείο με «δικούς της» εργαζόμενους, θα συμφωνεί μαζί του τις αποδοχές που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δεν έχουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ως την προστασία του μισθών των ναυτικών διότι αναφέρονται σε διεθνείς συμβάσεις με προβλέψεις για τους μισθούς σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το σημερινό ύψος των απολαβών των ναυτικών.

Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για χιλιάδες ναυτικούς του νησιού μας και για την οικονομία του τόπου. Και θυμίζουμε πως σε τέτοιες περιστάσεις, που είναι σίγουρο πως θα δούμε πάμπολλες στο άμεσο μέλλον καθώς οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται με διάφορες ονομασίες, χρειάζεται όλοι οι φορείς του νησιού, με πρώτο τον δήμο, να υψώνουν ανάστημα. Αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για έναν δήμο ενεργό, αλληλέγγυο, συμπαραστάτη στους ανθρώπους».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ