17.4.2014 19:50

Άμεσες διορθωτικές κινήσεις για να σωθεί η οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου

Επιμένει ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας η «Πρωτοβουλία», ρίχνοντας αναλυτικότερο φως στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου. Σε χθεσινή της ανακοίνωση αναφέρει:

«Η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν έχει αντιληφθεί ή δεν θέλει να αναγνωρίσει την πραγματική εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Χίου, αφού προτάσσει ως έπαθλο το σημερινό ταμειακό του υπόλοιπο.  Έτσι νομίζει ότι δε θα έλθει αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της μη ορθής οικονομικής διαχείρισης κατά τη θητεία της.

Σαφώς και το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου στις 31/3/2014 ανήλθε, στο σύνολο του, σε 5.755.871,73€.  Από αυτό το ποσό όμως, τα 4.093.776,71€ καλύπτουν αποκλειστικά και μόνο  δαπάνες για έργα, χρήματα δηλαδή που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου.

Άρα μένει ένα ποσό της τάξης των 1.662.095,02€ για να καλυφθούν πάσης  φύσεως δαπάνες του Δήμου πλην των έργων.  Από αυτό το ποσό αν αφαιρεθούν 1.300.000,00€ που αφορά τη μισθοδοσία δυο μηνών, την οποία το δημοτικό ταμείο είναι υποχρεωμένο από το νόμο να διαφυλάσσει και 500.000,00€ για προνοιακά επιδόματα που πληρώθηκαν περίπου στις 10 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση στα ΜΜΕ, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, μη δυνάμενος πλέον να καλύψει ακόμα και τις βασικές του υποχρεώσεις, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να αναλαμβάνει προεκλογικές δεσμεύσεις σαν να μην υπάρχει αύριο!

Η «δημιουργική λογιστική» μπορεί να «κουκουλώνει» για λίγο το πρόβλημα, δεν το επιλύει όμως. Αυτό το έχουμε κατανοήσει καλά οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια.

Ακόμα και αυτή την ώρα η δημοτική αρχή θα πρέπει με υπευθυνότητα να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για να διασωθεί η οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου.  Λάβετε σοβαρά υπ’ όψη τις «παιδικές» παρατηρήσεις, που μόνο στόχο έχουν να αφυπνίσουν για να παραμείνει ο Δήμος Χίου πραγματικά «όρθιος» οικονομικά.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την Τριμηνιαία Έκθεση  του προϊσταμένου της Οικονομικής Υπηρεσίας για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Δήμου, η οποία όταν θα ανακοινωθεί ευχόμαστε να μας διαψεύσει.»

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ