18.4.2014 18:23

Αποδυναμώνει τη φωνή των χωριών της Χίου η πρόσφατη απογραφή

Σημαντικές αλλαγές ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες στον εκλογικό χάρτη του νησιού φέρνει απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, στηριγμένη στα δεδομένα της πληθυσμιακής απογραφής του 2011. Συνολικά από τις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες αφαιρούνται τρεις έδρες, οι οποίες προστίθενται στις Δημοτικές Ενότητες του ευρύτερου υπερκέντρου, αποτυπώνοντας και μ΄ αυτό τον τρόπο την πληθυσμιακή αιμορραγία που συνεχίζει να πλήττει αδιάκοπα τα χωριά του νησιού.

Συγκεκριμένα, βάση των νέων πληθυσμιακών στοιχείων, σταθερός παραμένει ο αριθμός των εδρών δημοτικών συμβούλων που θα εκλεγούν σε Ομηρούπολη (6), Καμπόχωρα (2) και Καρδάμυλα (2). Αντίθετα:

·         η Δημοτική Ενότητα Μαστιχοχωρίων χάνει μια έδρα (από 4 σε 3)

·         η Δημοτική Ενότητα Ιωνίας επίσης μια (από 4 σε 3)

·         η Δημοτική Ενότητα Αμανής αποδεκατίζεται εκλέγοντας μόλις ένα δημοτικό σύμβουλο από δυο.

Ενισχυμένες από τις πληθυσμιακές μεταβολές θα είναι:

·         η Δημοτική Ενότητα Αγίου Μηνά (από 2 σε 3)

·         η Δημοτική Ενότητα Χίου (από 19 σε 21), ξεπερνώντας σε έδρες τις μισές από τις 41 συνολικά του Δημοτικού Συμβουλίου.

Περικόπτονται οι  Δημοτικές Κοινότητες

Οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη διαρκή πληθυσμιακή αιμορραγία της υπαίθρου αποτυπώνονται και στην υποβάθμιση των σημερινών Δημοτικών Κοινοτήτων σε Τοπικές Κοινότητες. Πυργί, Νένητα και Λαγκάδα θα εκλέγουν πλέον Τοπικό Συμβούλιο τριμελές, από πενταμελές που διαθέτουν σήμερα, καθώς ο πληθυσμός τους στην απογραφή του 2011 δεν έφτασε το όριο των 1.000 κατοίκων. Δημοτικές Κοινότητες παραμένουν πλέον μόνο τα Καρδάμυλα και η Καλλιμασιά.

Αλλαγές στη σταυροδοσία

Η απώλεια μιας δημοτικής έδρας από Ιωνία και Μαστιχοχώρια προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις και στη σταυροδοσία. Στις εκλογές του Μαΐου οι ψηφοφόροι των εκλογικών τους τμημάτων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τους αιρετούς τους με προέλευση από τη Δημοτική τους Ενότητα με τρεις σταυρούς αλλά με μόλις έναν!  Η εξέλιξη αυτή δίνει νέες αμφίρροπες διαστάσεις στην επικράτηση των προσώπων που θα καταλάβουν τα δημοτικά έδρανα και αποκλείει υπόγειες διαδρομές συνεργασιών, μετατρέποντας τη σταυροδοσία σε υπόθεση «ο θάνατος σου η ζωή μου».

Ισχυρό πλήγμα

Τα νέα δεδομένα επιφέρουν ένα επιπλέον σημαντικό πλήγμα στη δυνατότητα έκφρασης της υπαίθρου του νησιού. Από τις 41 συνολικά έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο οι 30 αντιστοιχούν στην ευρύτερη ζώνη του υπερκέντρου (από Ομηρούπολη ως Άγιο Μηνά), επιτείνοντας την αδυναμία να αποτυπωθούν τα μεγάλα προβλήματα στη βόρεια και νότια άκρη του νησιού. Η δραματική συρρίκνωση της υπαίθρου χτυπά συναγερμό και στην αναλογία των δυνάμεων εκπροσώπησης του νησιού. Επομένως πολλαπλασιάζεται η ανάγκη σωστών επιλογών σε εκπροσώπους για τις αδύναμες Δημοτικές Ενότητες, ώστε να μην είναι άηχες στο ανώτατο αντιπροσωπευτικό όργανο του νησιού. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ