12.5.2014 12:34

Ακτοπλοϊκό : Παράγοντας παραγωγικής ανασυγκρότησης

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥΔΗ Υποψήφιου Περιφερειακού Σύμβουλου Χίου με το συνδυασμό ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ

Εμείς, στο Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή με την Αγλαΐα Κυρίτση ως υποψήφια Περιφερειάρχη και το Μανώλη Στάθη ως υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Χίου,   θεωρούμε την ακτοπλοΐα βασικό δημόσιο κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για την επιβίωση των νησιών αλλά και την αναπτυξιακή τους πορεία. Θέλουμε ως πολίτες αυτού του τόπου να μπορούμε να μετακινούμαστε από νησί σε νησί, όπως μετακινούνται και οι κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας από πόλη σε πόλη. Φτάσαμε στο σημείο τα αυτονόητα να γίνουν αδιανόητα.
Σήμερα η κατάρρευση του ακτοπλοϊκού είναι δεδομένη για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπως και η αδυναμία της απερχόμενης αιρετής αυτοδιοίκησης να αντιταχθεί στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που πλέον καθορίζουν το πώς και το πότε θα δρομολογήσουν τα πλοία, με ποια ταχύτητα θα ταξιδεύουν και πότε θα πληρώνουν τους ναυτικούς.
  Το υπέρογκο κόστος μεταφοράς επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, τον εξαγωγικό προσανατολισμό των προϊόντων της Χιακής παραγωγής αλλά και τη μετακίνηση των πολιτών.
Η παντελής έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ των νησιών του Βορείου Αιγαίου στέκεται εμπόδιο  σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ενιαίας περιφερειακής ταυτότητας και ενιαίας νησιωτικής κουλτούρας.
  Αυτή όμως η διαχρονική αδιαφορία των κυβερνώντων για τα νησιά έχει πολιτικό ονοματεπώνυμο και συγκεκριμένες ευθύνες. Η σύγκρουση σε αυτά τα πλαίσια είναι  μονόδρομος σε ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών μας χρειάζεται το συντομότερο δυνατό ριζική αντιμετώπιση και ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα των ακτοπλοϊκών μεταφορών  σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο καθώς και προς Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Καβάλα.
Με τη ψήφο μας μπορούμε να μετατρέψουμε το Βόρειο Αιγαίο σε Γόνιμη Γραμμή.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ