29.12.2023 6:52

Το Ομήρειο "πλημμύρισε" με βυζαντινές εκκλησιαστικές μελωδίες των Χριστουγέννων

Μια εξαιρετική, πολύ όμορφη και επίκαιρη εκδήλωση, με Βυζαντινούς Εκκλησιαστικούς Ύμνους του Ιερού Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων, πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Χίου Ψαρών και Οινουσσών, με τη Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός», τους μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών «Μητροπολίτης Διονύσιος Μπαϊρακτάρης» και τη Χορωδία του «Διονυσίειου» Μουσικού Σχολείου Χίου, που έψαλλαν επίκαιρα Τροπάρια, Δοξαστικά, Καταβασίες και Ύμνους των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, καθώς και το Κοντάκιο των Χριστουγέννων με τέχνη και κατάνυξη.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023

Η εκδήλωση έγινε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 28 Δεκεμβρίου 2023, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου, που μετά το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα που απηύθυνε προς το ακροατήριο και τον κόσμο της Χίου, παρέδωσε σε αριστεύσαντα σπουδαστή της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, για πρώτη φορά φέτος, την Υποτροφία που καθιερώθηκε από τον νυν Μητροπολίτη μας και την Ιερά Μητρόπολη Χίου, στο όνομα του αειμνήστου Μητροπολίτη Χίου Διονύσιου Μπαϊρακτάρη, που ίδρυσε και τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Χίου.

Μια υποτροφία που είναι για την κάλυψη των διδάκτρων και της αγοράς των απαραιτήτων βιβλίων, για τα παιδιά που συνεχίζοντας τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο, επιλέγουν να συνεχίσουν παράλληλα και τις σπουδές της Βυζαντινής Μουσικής στο Ωδείο των Αθηνών. Την υποτροφία «Διονύσιος Μπαϊρακτάρης» που καθιερώθηκε από τον νυν Ποιμενάρχη μας κ.κ. Μάρκο στη μνήμη του προκατόχου του, παρέλαβε ο αριστούχος μαθητής της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Στείρος Σταμάτης του Σταύρου, που φοιτά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές του στη Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Αθηνών.

Η μουσική εκδήλωση ήταν ευχάριστη και κατανυκτική. Η επιμέλεια και η καλή απόδοση των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, των μαθητών του «Διονυσίειου» Μουσικού Σχολείου Χίου, αλλά και των Ιεροψαλτών του «Ρωμανού του Μελωδού», που με την καθοδήγηση και τη διδασκαλία των Χοραρχών τους Καθηγητών Ιεροψαλτών, του Βασίλειου Χαμέτη στο '' Ρωμανό το Μελωδό '', του Σταύρου Στείρου στους σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και του Κωνσταντίνου Γανιάρη στη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χίου, μετέτρεψαν το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο σε χώρο «προσευχής και κατάνυξης, ευφροσύνης και συγχρόνως προσκλήσεως προς τον δρόμο που θέλει ο Θεός» όπως είπε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε στο εορταστικό Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ότι αυτές οι μέρες που γιορτάζουμε τη Γέννηση και Ενανθρώπηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, είναι ημέρες για την ουσιαστική περισυλλογή μας, για πραγματική μετάνοια και μεταβολή του εσωτερικού μας κόσμου και της ζωής μας, γιατί κι ο Χριστός ήρθε στον κόσμο, για να μεταμορφώσει τους ανθρώπους δια της μετανοίας τους και να τους μετατρέψει από χωρικούς σε ουράνιους, από αμαρτωλούς σε αγίους και να τους βγάλει από τη φθορά οδηγώντας τους στην αθανασία. Έκλεισε λέγοντας ότι η σημερινή κοινωνία κλονίζεται από την αμετανοησία της... και ότι εύχεται το νέο έτος 2024 που ανατέλλει σε λίγες μέρες, να είναι έτος μετάνοιας και μεταμόρφωσης, γιατί αυτό είναι που χρειαζόμαστε όλοι μας, αυτό είναι που χρειάζεται και η πατρίδα μας και ο κόσμος όλος.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ