6.12.2022 9:37

Στον Άγιο Νικόλαο της Ελάτας

Με την βοήθεια Του Τριαδικού μας Θεού και φέτος πιστοί στο έθιμο, ανάψαμε την φωτιά στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ελάτης. Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του βαθιά στο παρελθόν. Από νωρίς την παραμονή της εορτής Του Αγίου μικροί και μεγάλοι με την βοήθεια και την συνδρομή των μελών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ελάτας "Γ. Βερίτης" συγκεντρώνουν την απαραίτητη ξυλεία. Μια ανθρώπινη αλυσίδα σχηματίζεται για να κρατηθεί το έθιμο!

Πριν ξεκινήσει η ακολουθία του Εσπερινού είναι όλα έτοιμα! Σύμφωνα με προφορική παράδοση η φωτιά αποτελούσε το μήνυμα προς τα γειτονικά Ψαρά για την ύπαρξη ή μη Τούρκων στο χωριό της Ελάτας. Όμως μια δεύτερη άποψη, ορθολογική, θέλει το άναμμα της φωτιάς για να θερμαίνονται οι προσκυνητές του Εσπερινού μιας και ο Ιερός Ναός είναι μικρός σε χωρητικότητα και ο αριθμός των πιστών αυξημένος. Ας μην ξεχνάμε ότι η Εορτή Του Αγίου είναι στην καρδιά του χειμώνα.

Οι Ελατούσοι για μια χρονιά ακόμη τήρησαν το έθιμο. Η Χάρις Τού Αγίου Νικολάου να είναι κοντά σε όλους, καλά ταξίδια στους ναυτικούς μας! Χρόνια πολλά!

π. Μιχαήλ Ζευγιός

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ