22.4.2022 8:09

Ο ιστορικός επιτάφιος των Μικρασιατών του… 1800

Ανάμεσα στις εκατοντάδες εικόνες που κατακλύζουν το διαδίκτυο με τους στολισμένους επιταφίους, ένας είναι ο πιο λαμπρός και ξεχωριστός.

Αυτός που μεταφέρει πάνω του, ζωντανό ένα μεγάλο κομμάτι της νεότερης ιστορίας του νησιού. Αυτός που μεταφέρει πάνω του, τα βάσανα, τον πόνο του διωγμού, την αγωνία της επιβίωσης, την ελπίδα της Ανάστασης στη νέα πατρίδα.

Ο Επιτάφιος της Αγίας Παρασκευής του Καστέλου, που χρονολογείται από το 1800, αποτελεί ένα από σπουδαιότερα κειμήλια του προσφυγικού συνοικισμού.

Φορτώθηκε σε ένα καΐκι από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ και μαζί με τους ξεριζωμένους Μικρασιάτες πέρασαν στην εδώ ακτή, όπου βρήκε τη θέση του στον περίλαμπρο προσφυγικό ναό μαζί με άλλα ιστορικής αξίας κειμήλια που κατάφεραν να σώσουν οι πρόσφυγες, πάνω στην αγωνία τους να γλυτώσουν τις ζωές τους από τους άτακτους του Κεμάλ.

Σήμερα Μ. Παρασκευή του 1922, ο ιστορικός επιτάφιος, 100 χρόνια μετά το τελευταίο Πάσχα που ο επιτάφιος περιφέρθηκε στη μικρασιατική γη, θα περιφερθεί στα στενά του Καστέλου, στις 17:30 το απόγευμα, για να υπενθυμίσει ότι η ιστορία διδάσκει, όσο κι αν πονά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ