22.4.2022 8:09

Ο ιστορικός επιτάφιος των Μικρασιατών του… 1800

Ανάμεσα στις εκατοντάδες εικόνες που κατακλύζουν το διαδίκτυο με τους στολισμένους επιταφίους, ένας είναι ο πιο λαμπρός και ξεχωριστός.

Αυτός που μεταφέρει πάνω του, ζωντανό ένα μεγάλο κομμάτι της νεότερης ιστορίας του νησιού. Αυτός που μεταφέρει πάνω του, τα βάσανα, τον πόνο του διωγμού, την αγωνία της επιβίωσης, την ελπίδα της Ανάστασης στη νέα πατρίδα.

Ο Επιτάφιος της Αγίας Παρασκευής του Καστέλου, που χρονολογείται από το 1800, αποτελεί ένα από σπουδαιότερα κειμήλια του προσφυγικού συνοικισμού.

Φορτώθηκε σε ένα καΐκι από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ και μαζί με τους ξεριζωμένους Μικρασιάτες πέρασαν στην εδώ ακτή, όπου βρήκε τη θέση του στον περίλαμπρο προσφυγικό ναό μαζί με άλλα ιστορικής αξίας κειμήλια που κατάφεραν να σώσουν οι πρόσφυγες, πάνω στην αγωνία τους να γλυτώσουν τις ζωές τους από τους άτακτους του Κεμάλ.

Σήμερα Μ. Παρασκευή του 1922, ο ιστορικός επιτάφιος, 100 χρόνια μετά το τελευταίο Πάσχα που ο επιτάφιος περιφέρθηκε στη μικρασιατική γη, θα περιφερθεί στα στενά του Καστέλου, στις 17:30 το απόγευμα, για να υπενθυμίσει ότι η ιστορία διδάσκει, όσο κι αν πονά.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ