14.8.2022 9:22

Λαμπρά εγκαίνια για την Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου (Vid- Pics)

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και των αρχών της Χίου

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και των αρχών της Χίου τελέστηκαν το πρωί της Κυριακής 14.8. 2022 από τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, τα εγκαίνια της Παλαιοχριστιανική βασιλικής του Αγίου Ισιδώρου μετά την αναδόμηση του Ιερού Ναού και την επαναφορά του, στην αρχική μορφή που είχε, από τον 5ο αιώνα μ.Χ..

Ο ναός του Αγίου Ισιδώρου στην περιοχή Λέτσαινα της πόλης Χίου, περικλείει το  μαρτύριο του Αγίου Ισιδώρου, του παλαιότερου μάρτυρα στον χώρο του Αιγαίου και το εσωτερικό του  καταλαμβάνεται από ψηφιδωτά δάπεδα του 5ου και 6ου αιώνα μ.Χ.

Το έργο με τίτλο «Αναδόμηση ναού Αγίου Ισιδώρου και ανάδειξη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής»  έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, με προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ.

Παλαιότερα αποτελούσε το σημαντικότερο προσκύνηματου νησιού, καθώς ο άγιος Ισίδωρος και η αγία Μερόπη, μάρτυρες της εποχής του αυτοκράτορα Δεκίου στα μέσα του 3ου αι. που φέρονται ότι είχαν ταφεί εδώ, ήταν προστάτες του νησιού, με πλήθος ομωνύμων ναών. 

Το αρχικό μνημείο, του τύπου της τρίκλιτης βασιλικής, διατηρούνταν σε κατάσταση ερειπίου που αποκαλύφθηκε μετά από ανασκαφική έρευνα και στη θέση του κατασκευάστηκαν άλλοι ναοί σε διάφορες εποχές (τουλάχιστον πέντε επάλληλες φάσεις).

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ "Π" ΣΤΟ FACEBOOK

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ