4.9.2022 12:51

Ελπιδοφόρος – «Άρρηκτοι και ιστορικοί οι δεσμοί της Χίου με την Πόλη και το Φανάρι» (ΒΙΝΤΕΟ)

Προεξάρχοντος του Βικιανού Αρχιεπισκόπου Αμερικής το μνημόσυνο των Χίων Οικουμενικών Πατριαρχών στην Καλλιμασιά

Παρουσία δεκάδων πιστών, πλήθους ομογενών και Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς, το μνημόσυνο των Χίων Οικουμενικών Πατριαρχών Ιωακείμ Β’ (1860-1863 και 1873-1878) και Ιωακείμ Δ’ (1884-1886) που έλκουν την καταγωγή τους από τη Χίο.

Σε μία σεμνή αλλά ταυτόχρονα πανηγυρική θρησκευτική τελετή, ο Ιερέας της Καλλιμασιάς π. Γεώργιος Κωνσταντίνου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στις εκκλησιαστικές και όχι μόνο προσωπικότητες που έχουν συνδέσει το όνομά τους αλλά και την δράση τους με τη σύγχρονη ελληνική και τοπική ιστορία με καταγωγή ειδικά από την Καλλιμασιά.

Στο τέλος της προσφώνησής του, ο π. Γεώργιος δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο μία εικόνα του Αγίου Αιμιλιανού του Ομολογητή, δώρα από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ενώ προσέφερε και μία ανθοδέσμη στην μητέρα του Αρχιεπισκόπου, η οποία τον συνόδευσε στην 3ήμερη παραμονή του στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, αναφέρθηκε στους άρρηκτους και ιστορικούς δεσμούς της Χίου τόσο με την Κωνσταντινούπολη όσο και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο λέγοντας ότι αυτοί επιβεβαιώνονται μέσα από εκκλησιαστικές προσωπικότητες του παρελθόντος που προσέφεραν τα μέγιστα στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία.

Επιπλέον έκανε ειδική αναφορά στην ομογένεια, υπογραμμίζοντας την ισχυρή παρουσία Χίων επιχειρηματιών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής προσέφερε στον Ιερέα του Ναού το μετάλλιο της Αρχιεπισκοπής για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, λέγοντας ότι με κάθε τρόπο θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ελληνισμό αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έκανε ειδική αναφορά για τις οικογενειακές του ρίζες από τη Χίο, λέγοντας ότι αυτές εντοπίζονται στο χωριό Βίκι. 

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ «Π» ΣΤΟ FACEBOOK

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ