23.1.2013 15:32

Το βήμα του Τ.Ε.Ε.

Αγαπητοί αναγνώστες,

Εγκαινιάζοντας το βήμα του Τ.Ε.Ε., που μας παραχώρησε o «πολίτης», θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Συντακτική Επιτροπή για την ευκαιρία που μας παρέχει να ενημερώνουμε τους συναδέλφους - και όχι μόνο-, για αποφάσεις και ενέργειες του Τ.Ε.Ε. και για θέματα που ενδιαφέρουν τον τεχνικό κόσμο.

Παρακαλούμε τις αρμόδιες τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου να μας κοινοποιούν οτιδήποτε θεωρούν σημαντικό για δημοσίευση και ενημέρωση των πολιτών και των συναδέλφων μηχανικών. Η στήλη θα δημοσιεύεται κάθε Τετάρτη κι ενώ είχε προαναγγελθεί ότι θα ξεκινήσει απ’ την επόμενη εβδομάδα, όπως διαπιστώνετε, τα γεγονότα μας έκαναν να την επισπεύσουμε.

 

Ρύθμιση για έκπτωση προστίμου αυθαιρέτου

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, σε περίπτωση καταβολής του 30% του προστίμου ως τις 31 Μαΐου, παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού. Οι επόμενες δόσεις θα κατανεμηθούν ανάλογα. Με την εξόφληση έως και 30 % του ποσού, αυτομάτως αίρονται όλες οι απαγορεύσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων ή άλλες δικαιοπραξίες.

Εξάλλου μέχρι τις 31 Μαΐου του 2013 παρατείνεται η ρύθμιση για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους, ώστε να ενθαρρυνθούν στην καταβολή των προστίμων οι πολίτες.

Κατά πληροφορίες, παράταση έως το ίδιο χρονικό διάστημα θα ισχύσει και για την εξόφληση των δόσεων για τους ημιυπαίθριους, που έληγε στα τέλη Ιανουαρίου. 

 

Επιλέξιμοι οι μηχανικοί στη Β’ Δράση του ΕΣΠΑ

Σχεδόν όλοι οι κλάδοι μηχανικών είναι επιλέξιμοι για ένταξη στη Β’ Δράση του ΕΣΠΑ για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα Εμπορίου – Υπηρεσιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί το 50% επενδυτικού σχεδίου 20.000 – 100.000 €, στο οποίο περιλαμβάνονται δαπάνες για κτιριακά, εξοπλισμό, λογισμικό, προμήθεια επαγγελματικού αυτοκινήτου, προβολή – προώθηση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας. Ειδικότερα, για νέους συναδέλφους, χρηματοδοτούνται και λειτουργικές δαπάνες (ενοίκιο, λογαριασμοί κ.λ.π.).

 

Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό

Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Ο υπουργός ανέφερε ότι, παρά τις παρεμβάσεις, «διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης» και ότι αυτό έχει σαν συνέπεια διοικητικό και οικονομικό κόστος. Έτσι, εξαγγέλλει νέο κύκλο παρεμβάσεων που θα έχει ως στόχο να ενοποιηθούν οι διαφορετικοί κανόνες που ισχύουν σήμερα. Η νέα παρέμβαση που ετοιμάζεται, θεωρείται δεδομένο ότι θα φέρει ανατροπές στους όρους απονομής των συντάξεων και τις απολαβές. 

 

Ομάδα Εργασίας Αρχιτεκτονικού Οικοδομικού Κανονισμού

Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων αποφάσισε τη σύσταση ομάδας εργασίας με αντικείμενο τη σύνταξη ενός Οικοδομικού Κανονισμού σύγχρονου, σαφή και εύληπτου, συνοπτικού και ξεκάθαρου ως προς το περιεχόμενο και την εφαρμογή του, μη επιδεχόμενου πολλαπλών ερμηνειών.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, απευθυνθείτε στη γραμματεία (210-3215146 – 7) ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sadas-pea.gr.

 

Τ.Ε.Ε. Χίου

Σε χειμερία νάρκη

Ο «π» έχει προαναγγείλει τη δημοσίευση αναλυτικού πίνακα με τα υπό δημοπράτηση δημόσια έργα. Για αυτή την Τετάρτη ο πίνακας έχει μηδενικές αναφορές, κάτι που πιθανά να επαναληφθεί και τις επόμενες εβδομάδες, όσο δεν έχουν εγκριθεί Τεχνικά Προγράμματα και προϋπολογισμοί σε Περιφέρεια και Δήμους.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ