22.1.2022 19:33

Βασίλης Μυριαγκός - Το ενεργειακό κόστος "πνίγει" όλες τις ΔΕΥΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο τραπέζι η επανεξέταση των αυξήσεων στους λογαριασμούς αν το κράτος μας επιδοτήσει με 50%, λέει ο Βασίλης Μυριαγκός

Την ενίσχυση των 122 ΔΕΥΑ της χώρας ζητά η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης λόγω της αύξησης που έχει επέλθει στο ενεργειακό τους κόστος,

Όπως τονίζει η ΕΔΕΥΑ στην επιστολή της, οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις και δοκιμάζονται σκληρά από την ενεργειακή κρίση, αφού η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος για το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία από όλη την Ελλάδα, υπερβαίνουν το 40%, ενώ οι αυξήσεις για το 2022 φαίνεται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερες χωρίς προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης.

Η ΕΔΕΥΑ υπογραμμίζει πως η αύξηση αυτή δεν είναι διαχειρίσιμη και πως πλέον είναι  άμεσος ο κίνδυνος να μετακυληθεί στους καταναλωτές, εξέλιξη που δεν είναι επιθυμητή, αλλά όπως φαίνεται δεν μπορούν να αποφευχθεί.

Με έγγραφά της η ΕΔΕΥΑ (υπαριθμ. πρωτ.  2163 & αποφάσεις 31ης Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) έχει απευθυνθεί στο ΥΠΕΝ ως καθ’ ύλην αρμόδιο για τα ζητήματα ενέργειας, υποβάλλοντας ορθολογικές και δίκαιες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. χωρίς όμως να λάβει καμιά απάντηση.

Ταυτοχρόνως, η ΕΔΕΥΑ απευθύνθηκε και στο Υπουργείο Εσωτερικών ως Υπουργείο που εποπτεύει τις Δ.Ε.Υ.Α., ζητώντας την παρέμβασή του.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, τόσο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη στις 14/10 όσο και στη Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στην Αθήνα στις 12/11, συνηγόρησε υπέρ των προτάσεών της ΕΔΕΥΑ, και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει σύντομα απάντηση.

Από τότε μέχρι σήμερα όμως, επισημαίνει στον κ. Σκρέκα, δεν υπήρχε καμιά απολύτως εξέλιξη εκτός από τη γενικού χαρακτήρα εξαγγελία του Πρωθυπουργού το Δεκέμβριο του 2021 η οποία εξειδικεύθηκε και από το ΥΠΕΝ για επιδότηση του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής του μηνός Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις.

Η ΕΔΕΥΑ ευελπιστεί ότι συμπεριλαμβάνονται και οι Δ.Ε.Υ.Α. στο μέτρο, αφού είναι επιχειρήσεις και μάλιστα επιχειρήσεις «αιχμής» που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν έγινε, ωστόσο, καμιά αναφορά στους προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο 2021 κατά τους οποίους το ενεργειακό κόστος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η ΕΔΕΥΑ διαπιστώνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δ.Ε.Υ.Α., που αποτελούν σημαντικό και δυναμικό κομμάτι της με υψηλό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο, απουσιάζουν τελείως από το δημόσιο διάλογο για το ενεργειακό θέμα παρότι πλήττονται με σφοδρότητα από το πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα θα πλήξει την κοινωνία με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Η ΕΔΕΥΑ ενημερώνει ότι θα αναγκαστεί να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα διότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι κοινωφελείς επιχειρήσεις και υπόλογες στις τοπικές κοινωνίες που υπηρετούν.

Τέλος η ΕΔΕΥΑ, ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, μία συνάντηση μαζί του, με την συμμετοχή και του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου ώστε να της δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξει τα επιχειρήματά της.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ