28.3.2023 13:56

Τον Ιούλιο επισκευαστικές εργασίες στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου – Βίντεο

«Μπορεί ο χρόνος να είναι αργός αλλά δυστυχώς το δημόσιο με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί», η δήλωση του Γιάννη Ξενάκη

Εικόνες που προκαλούν φόβο και ανασφάλεια σε μαθητές, γονείς και καθηγητές, αντικρίζει κανείς στο σχολικό συγκρότημα του 5ου Δημοτικού Σχολείου της Χίου, με την κάμερα του «π» να καταγράφει την ωμή πραγματικότητα που επικρατεί σε αυτό μετά το χτύπημα του εγκέλαδου τον Οκτώβριο του 2020.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ξενάκης, επανέλαβε όσα τόνισε στο ζωντανό podcast του «Π», ότι δηλαδή,  αμέσως μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου του 2020, μηχανικοί του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου από κοινού με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, προχώρησαν σε έλεγχο του κτηρίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου διαπιστώνοντας ότι η παλιά πτέρυγα, κατασκευής του 1936 έχει υποστεί ζημιές με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλη και οι μαθητές να μετακομίσουν σε κοντέινερ.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, τον Φεβρουάριο του 2023 εγκρίθηκε το ποσό των 460.000 ευρώ για εκπόνηση μελέτης, η οποία συμβασιοποιήθηκε χθες 27 Μαρτίου, με το συνολικό ποσό, λόγω έκπτωσης να φθάνει τις 240.000 και να κατοχυρώνεται στην εταιρεία «Ανάπλαση Α.Ε.»..

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος στον «Π» στη μελέτη πέραν του γεγονότος ότι προβλέπεται εκ νέου στατική μελέτη σε όλα τα κτίρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου, προβλέπεται η πλήρης ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας, που έχει κατασκευαστεί το 1936 καθώς και επέκτασής της κατά 740 τ.μ..

Ερωτώμενος για το εάν το σχολείο είναι ασφαλές, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει δελτίο μετασεισμικού ελέγχου υπογεγραμμένο από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου ενώ στον απόηχο των ρεπορτάζ, δήλωσε ότι, κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη και προκειμένου να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις των γονέων θα ακολουθήσει νέος έλεγχος άμεσα, από κλιμάκιο αποτελούμενου από 2 μηχανικούς του Δήμου, 2 της Περιφέρειας αλλά και μηχανικούς του Τ.Ε.Ε..

Να σημειωθεί ότι ως προς τις προγραμματισμένες εργασίες, στο κτίριο που έχει κριθεί κατάλληλο, αυτές θα εκτελεστούν από την 1η Ιουλίου ενώ αναφερόμενος στην καθυστέρηση μελετών και έργων, την απέδωσε στους ρυθμούς του δημοσίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ