6.11.2023 14:37

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για το μέλλον των Νομικών Προσώπων του Δήμου Χίου - Βίντεο

Θα πρέπει να καταρτιστεί αιτιολογημένη έκθεση για καθένα από αυτά

Την τύχη των νομικών προσώπων του Δήμου Χίου αποφασίζει στην προσεχή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο, κατ εφαρμογή του πρόσφατου νόμου ο οποίος οδηγεί σε κατάργηση όλα τα Νομικά Πρόσωπα στις 31/12/2023 καθώς και τις σχολικές επιτροπές στα τέλη Ιουνίου του 2024.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλος Καλογεράκης, αναμένεται η απόφαση της νέας δημοτικής αρχής, η οποία το πιθανότερο είναι να γνωστοποιηθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

Η συζήτηση αφορά στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη ΔΗΚΕΧ καθώς και το Ομήρειο, με τον Παύλο Καλογεράκη, να σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει την απόφαση συνέχισης λειτουργίας του Ομηρείου ως νομικό πρόσωπο.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογεράκης από την κατάργηση του οικείου νομικού προσώπου, τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία περιέρχονται αυτοδικαίως στον Δήμο Χίου, ο οποίος υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτού.

Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον δήμο ή κατά του δήμου χωρίς καμία ειδικότερη διατύπωση από μέρους του για τη συνέχιση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή της δίκης.

Εντός ενός  μηνός από τη δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης με απόφαση δημάρχου συστήνεται Επιτροπή Καταγραφής και Απογραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται στον δήμο από το καταργούμενο νομικό πρόσωπο, που αποτελείται από τον Προϊστάμενο και ένα στέλεχος των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, τον αντιδήμαρχο οικονομικών, ή άλλον αντιδήμαρχο, σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί αντιδήμαρχος οικονομικών, έναν σύμβουλο της παράταξης της πλειοψηφίας και τον απερχόμενο Πρόεδρο του καταργούμενου νομικού προσώπου.

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου:

- δύναται να καθορίζεται ο κανονισμός λειτουργίας για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων ν.π.δ.δ. από τις υπηρεσίες των δήμων. Μέχρι την έκδοση των νέων κανονισμών, για την εύρυθμη άσκηση των ως άνω αρμοδιοτήτων εφαρμόζονται οι υφιστάμενοι κατά την 31η.12.2023 κανονισμοί λειτουργίας των ν.π.δ.δ. αυτών και

- ορίζεται ότι ο δήμος εκπληρώνει τους σκοπούς του καταργούμενου ν.π.δ.δ. και εξυπηρετεί τις δραστηριότητες που ασκούσε

* είτε με τις υφιστάμενες οργανικές μονάδες του δήμου

* είτε με τις οργανικές μονάδες των καταργούμενων ν.π.δ.δ., οι οποίες μέχρι την ψήφιση του νέου οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας υπάγονται απευθείας στον δήμαρχο ή σε αντιδήμαρχο που αυτός ορίζει.

Εξαιρούνται από την κατάργηση του παρόντος τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των Ο.Τ.Α. Α' βαθμού, που ιδρύονται και λειτουργούν.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ