26.4.2018 10:33

Θα απαιτήσουμε δήμαρχο με σχέδιο ή θα πάρουμε ξανά γουρούνι στο σακί;

• Κάποιοι έγιναν δήμαρχοι χωρίς να ξέρουν γιατί και κάποιοι επιδιώκουν να τους αντικαταστήσουν γιατί αισθάνονται καλύτεροι από τους υφιστάμενους. Θα μας πει κανείς τι σχέδιο έχει για το έρημο το νησί;

Βιαστική θα θεωρήσουν ορισμένοι τη συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές. Πάντα έτσι λέμε και στο τέλος διαπιστώνουμε ότι δεν περισσεύει χρόνος για το σχέδιο, οι απαιτήσεις διαμόρφωσης συνδυασμού είναι χρονοβόρες και οι αρχές εκλέγονται ή μια πίσω από την άλλη με τους δημότες να τους εκχωρούν λευκή επιταγή.

Τούτη τη φορά το περιβάλλον δεν είναι το ίδιο. Η συστηματική προπαγάνδα ότι μας περιβάλλει η ευδαιμονία καταρρέει στα ταμεία των τοπικών επιχειρήσεων και στην απωθητική εικόνα του νησιού. Συστηματικά κάτι δεν κάνουμε καλά, για να μην το γενικεύσουμε στο τίποτα δεν σχεδιάζουμε.

4 χρόνια και δεν ξέρει τι θέλει

Η σημερινή δημοτική αρχή εξελέγη με τη δέσμευση εκπόνησης σχεδιασμού. Είχε το ελαφρυντικό της σύστασης της στο παρά πέντε και πήρε τον αναγκαίο χρόνο της από τους δημότες να παρουσιάσει το σχεδιασμό της. Αρχικά το βάφτισε Επιχειρησιακό Σχέδιο. Ακόμα αγνοούνται τα ίχνη του. Τώρα, με τη συμπλήρωση μιας τετραετίας, θα ζητήσει από τον ΙΟΒΕ να διαμορφώσει σχεδιασμό για τη Χίο. Προφανώς τέσσερα χρόνια δεν ήταν αρκετά για εκείνους να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα.

Την παταγώδη αποτυχία σε επίπεδο σχεδιασμού της δημοτικής αρχής Βουρνού θα τη διαπιστώσει κανείς αν μπει στον ελάχιστο κόπο να ρωτήσει κατ’ ιδίαν τους συμβούλους της τι ήρθαν να κάνουν στο Δήμο. Θα λάβει 25 διαφορετικές απαντήσεις κι ένα δήμαρχο με υφάκι υποτιμητικό, να επιπλήττει τους αδαείς που δεν έχουν την ικανότητα να διαπιστώσουν το σχεδιασμό του. Για να καλύψει το κενό μεταχειρίζεται τα πολυπρόθυμα να εξυψώσουν τη δουλειά του μικρόφωνα, αλλά, παρά τη στήριξη τους, αδυνατεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα. Η κοινωνία έχει πεισθεί ότι πορεύονται στα κουτουρού και τους εντάσσει πια, 4 χρόνια μετά, στους συνυπεύθυνους για την πορεία του τόπου.

Γιατί νομίζουν ότι ήρθε η ώρα τους…

Σ’ αυτό το πλαίσιο βλέπουν φως … και μπαίνουν διάφοροι πρόθυμοι αντικαταστάτες. Θέλουν κι εκείνοι να μας κυβερνήσουν γιατί αισθάνονται ότι ήγγικεν η ώρα τους. Το γιατί το κρατούν επτασφράγιστο μυστικό.

Η φιλοδοξία ηγεσίας ενός τόπου είναι απόλυτα θεμιτή. Η ανάληψη της ηγεσίας όμως ενός τόπου σαν τη Χίο, δηλαδή ενός τόπου με σωρευμένα προβλήματα στην άκρως εθνικά επικίνδυνη ζώνη του ακριτικού Αιγαίου, έχει απαραίτητη πια προϋπόθεση την έγκαιρη δημόσια κατάθεση ενός σχεδιασμού. Πώς προτείνουν να βγούμε από την κρίση; Γιατί να το πετύχει ο επόμενος, αν σαν τον υφιστάμενο δεν διαθέτει επαρκές σχέδιο και ομάδα συνεργατών, ικανά να κινητοποιήσουν τη δημοτική μηχανή και ολόκληρη την κοινωνία;

Κάποιοι φρονούν ότι η Χίος τον Σεπτέμβρη του 2019 είναι διατεθειμένη να ψωνίσει … γουρούνι στο σακί, όπως κατά κόρον έχει συμβεί στο παρελθόν. Είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Η συντριπτική πλειοψηφία του νησιού ωρίμασε από τις καταστάσεις. Προσδοκά να ακούσει συγκροτημένη πρόταση εξόδου από τον παρατεταμένο φαύλο κύκλο του νησιού. Και φυσικά, αν τα υπό εκκόλαψη δημοτικά σχήματα δεν έχουν την ικανότητα να τη συνθέσουν και να τη θέσουν σε δημόσια διαβούλευση, τροφοδοτούν περεταίρω τις ήδη υφιστάμενες κινήσεις για νέα δημοτικά σχήματα, που θα συνασπίσουν όσους έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η εκλογή δημάρχου δεν μπορεί να αποτελεί απλή προσωπική επιδίωξη ή να εξαντλείται στις δημόσιες σχέσεις, είναι κυρίαρχο συστατικό εξόδου από την κρίση στο νησί μας.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ